Fitch: Τα καλά και τα άσχημα από το πάγωμα επιτοκίων στις ελληνικές τράπεζες

Fitch: Τα καλά και τα άσχημα από το πάγωμα επιτοκίων στις ελληνικές τράπεζες
epa03669125 (FILE) A file photo dated 08 December 2011 shows an exterior view of the offices of Fitch Ratings in New York, New York, USA. Reports state on 19 April 2013 that the Fitch rating agency has stripped Britain of its top triple-A rating. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο οίκος Fitch αναμένει ότι η κερδοφορία των τραπεζών θα παραμείνει υγιής

Θετικά αποτιμά το γεγονός του παγώματος των επιτοκίων από τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες η Fitch Ratings, καθώς, όπως επισημαίνει, το μέτρο θα περιορίσει μεν την κερδοφορία, αλλά θα στηρίξει την ποιότητα του ενεργητικού περιορίζοντας τις πιέσεις στους δανειολήπτες.

Ειδικότερα, η Eurobank (BB-/Stable), η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (BB-/Stable), η Alpha Bank (B+/Stable) και η Τράπεζα Πειραιώς (B/Positive) ανακοίνωσαν ότι θα απορροφήσουν αυξήσεις επιτοκίων για τους επόμενους 12 μήνες, αρχής γενομένης από τον Μάιο του 2023. Τα επιτόκια θα περιοριστούν στο επιτόκιο που καταγράφηκε στα τέλη Μαρτίου 2023 (μείον περίπου 20 μονάδες βάσης). Οι πελάτες θα εξακολουθήσουν να επωφελούνται εάν οι τιμές πέσουν κάτω από το ανώτατο όριο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος Fitch αναμένει ότι η κερδοφορία των τραπεζών θα παραμείνει υγιής, με τον δείκτη λειτουργικά κέρδη προς σταθμισμένο στον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού στο 1,8% περίπου το 2023, παρά τα διαφυγόντα έσοδα από τόκους ύψους 100 εκατ. ευρώ σε 175 εκατ. ευρώ από αύξηση επιτοκίου 25-50 μ.β. από την ΕΚΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την άλλη, το πλαφόν θα μπορούσε να μειώσει την πίεση στις τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων, μετριάζοντας τον αντίκτυπο στην κερδοφορία. Ο οίκος αναμένει ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα κορυφωθούν κατά 50 μονάδες βάσης πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα έως το τέλος του 2023, πριν υποχωρήσουν το 2024.

Το ανώτατο όριο θα μετριάσει τις πιέσεις στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, μειώνοντας τις πληρωμές χρέους για πελάτες που έχουν να αντιπαλέψουν το υψηλότερο κόστος διαβίωσης. «Δεν αναμένουμε ότι η εφαρμογή του πλαφόν θα έχει ως αποτέλεσμα την αναταξινόμηση των δανείων σε ανεξόφλητα ή απομειωμένα πιστωτικά δάνεια, καθώς θα εφαρμοστεί μονομερώς από τις τράπεζες. Το ανώτατο όριο δημιουργεί επίσης ένα κίνητρο για πειθαρχία στις πληρωμές, αφού ισχύει μόνο για τα ενήμερα δάνεια» αναφέρει η Fitch.

O κίνδυνος

Το ανώτατο όριο επιτοκίου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την κερδοφορία εάν παραταθεί πέραν των 12 μηνών ή εάν τα επιτόκια αυξηθούν περισσότερο από ό,τι αναμένεται επί του παρόντος και οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να περιορίσουν τη μετακύλιση των επιτοκίων στις καταθέσεις.

Κρύβει επίσης εν μέρει τη διαρθρωτική ικανότητα των δανειοληπτών να εξυπηρετούν το χρέος και θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, εάν τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων αυξηθούν σημαντικά όταν λήξει η ισχύς του ανώτατου ορίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εάν παραταθεί, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος οι τράπεζες να χρειαστεί να επαναταξινομήσουν δάνεια υψηλότερου κινδύνου που βασίζονται στο ανώτατο όριο για να παραμείνουν εξυπηρετούμενα.

Η εισαγωγή του ανώτατου ορίου ακολουθεί τις κυβερνητικές και κοινωνικές εκκλήσεις προς τις τράπεζες να ανακουφίσουν τα νοικοκυριά από τις πιέσεις οικονομικής προσιτότητας λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες έχουν ήδη εφαρμόσει ένα πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου για ευάλωτους δανειολήπτες με χαμηλό εισόδημα, το οποίο ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022 και ήταν πιο περιορισμένο σε πεδίο εφαρμογής και αντίκτυπο από το ανώτατο όριο επιτοκίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: