Fitch: Στα 15,9 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών

Fitch: Στα 15,9 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών

Έκθεση του οίκου Fitch για την κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Στα 15,9 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζει τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, υπό τις πλέον ακραίες συνθήκες. Συνακόλουθα όπως εκτιμά σε σημερινή του ανακοίνωση τα 25 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για τις τράπεζες στο τρίτο πακέτο βοήθειας, είναι υπέρ αρκετά για να καλύψουν τις όποιες κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Αστάθμητος παράγοντας αποτελεί ο λεγόμενος αναβαλλόμενος φόρος ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 45% του μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών. Και τούτο διότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος σε ολόκληρη την ΕΕ, για τον λογιστικό χειρισμό του αναβαλλόμενου φόρου. Η Fitch επισημαίνει ότι εισροή μέχρι 25 δισ. ευρώ νέων κεφαλαίων είναι σημαντική, καθώς το ποσό αντιπροσωπεύει σχεδόν το 88% του σημερινού μετοχικού κεφαλαίου.

Αναλύσαμε δύο σενάρια ακραίων καταστάσεων. Η Fitch έχει προσδιορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών με δύο υποθετικά σενάρια.

1.Το πρώτο προϋποθέτει την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 25 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον ορισμό που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΣΕΒΑ, ο οποίος είναι και ο πλέον «σκληρός» η οποία είναι πιο σκληρή από ό, τι το που χρησιμοποιούνται Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, εκτιμάται ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια 11,2 δισ. ευρώ. .

2.Το δεύτερο σενάριο αυξάνει τις απομειώσεις από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα πρότυπα που εφάρμοσαν προσφάτως οι κυπριακές τράπεζες. Το σενάριο αυτό προκαλεί ένα κεφαλαιακό έλλειμμα της τάξης του1 5,9 δισ. ευρώ.

Λουξεμβούργο: Άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης για τα ελληνικά ομόλογα

Την ίδια ώρα, το χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου ανακοίνωσε σήμερα ότι ήρε την αναστολή διαπραγμάτευσης για τα ομόλογα 25 ελληνικών φορέων, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών κρατικών ομολόγων και των τίτλων των μεγαλύτερων τραπεζών της.

Το χρηματιστήριο είπε ότι το αίτημα για επανέναρξη της διαπραγμάτευσης ήρθε από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή της χώρας για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, την CSSF. Η διαπραγμάτευση ανεστάλη τον περασμένο μήνα κατόπιν αιτήματος της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η αναστολή διαπραγμάτευσης συνεχίζει να ισχύει για αρκετά ελληνικά ομόλογα σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένης και της Tradeweb, έπειτα από σχετική απόφαση της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής στα τέλη Ιουνίου. Εκπρόσωπος της Tradeweb δήλωσε ότι δεν έχει δοθεί ειδοποίηση από την βρετανική Αρχή Χρηματοπιστωτικής Συμπεριφοράς (FCA) για άρση της αναστολής.