Food Pass: Το «κούρεμα» 10% των ανατιμήσεων και οι ωφελούμενοι

Food Pass: Το «κούρεμα» 10% των ανατιμήσεων και οι ωφελούμενοι
Γυναίκα διαλέγει προϊόντα σε κατάστημα σούπερ μάρκετ, Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εφαρμογή με πλατφόρμα στο μοντέλο του fuel pass - Ζητούμενο πώς θα εφαρμοστεί στις λαϊκές αγορές.

Με τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αύριο βαίνει προς την εφαρμογή του το μέτρο για την κάλυψη του 10% των δαπανών των νοικοκυριών σε καταστήματα τροφίμων – σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, φούρνους, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία κ.ο.κ..

Το μέτρο, με περίμετρο περίπου 3,2 εκατ. νοικοκυριά, αν και δεν θα καλύψει το σύνολο της επιβάρυνσης, δεδομένου ότι οι ανατιμήσεις στα είδη τροφίμων ξεπερνούν κατά πολύ το 10%, αποτελεί μια συνεισφορά του κράτους στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, στο ύψος του πληθωρισμού.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι με βάση πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε σε 8,5%, ενώ στην ομάδα διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών οι αυξήσεις σε ετήσια βάση διαμορφώνονται σε 15,0% κατά μ.ο. ενώ σε ορισμένα προϊόντα ξεπερνούν το 25%. Στην ομάδα αυτή ανήκουν προϊόντα όπως: ψωμί και δημητριακά, κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα, λαχανικά, ζάχαρη- σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφές-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων.

To μέτρο, market pass ή food pass, καλύπτει επιδοτήσεις από 132 έως 600 ευρώ ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας, θα έχει διάρκεια έξι μήνες (Φεβρουάριος – Ιούλιος 2023) και αποτελεί κονδύλι 650 εκατ. ευρώ από την έκτακτη εισφορά που θα επιβληθεί στα διυλιστήρια της χώρας.

Σε συνδυασμό με το «καλάθι του νοικοκυριού» το μέτρο σχεδιάστηκε με στόχο να δημιουργήσει άμυνα απέναντι στο μέτωπο των ανατιμήσεων. Στοχεύει δε να μετατοπίσει τζίρο και στα επώνυμα προϊόντα που πλήττονται περισσότερο από τη στροφή των καταναλωτών στα είδη ιδιωτικής ετικέτας, ενώ παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι πριμοδοτεί κατά βάση τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων, κάτι που μένει να αποτυπωθεί στην εφαρμογή του.

Αναμένεται να λειτουργήσει όπως το fuel pass, δηλαδή, τα ποσά επιδότησης θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων αλλά και στις λαϊκές αγορές, σύμφωνα με διευκρινίσεις που έδωσαν μετά τις εξαγγελλίες του πρωθυπουργού στελέχη της κυβέρνησης, που κρατούσαν πάντως κάποιες επιφυλάξεις μέχρι την οριστικοποίηση των ρυθμίσεων.

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 16.000 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό και τα 24.000 ευρώ για έγγαμους ή μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού. Το όριο αναφορικά με τα περιουσιακά στοιχεία ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ