Φορολογικοί μπελάδες για την Google και στην Ινδονησία

Φορολογικοί μπελάδες για την Google και στην Ινδονησία
epa05326750 (FILE) A file picture dated 21 October 2004 shows a man passing by a Google logo in Frankfurt, Germany. Reports on 24 May 2016 state French police and prosecutors have raided the Google offices in Paris as part of an investigation into a alleged 1.6 billion euro tax fraud. EPA/BORIS ROESSLER

Δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση που ψάχνει τις φορολογικές μεθόδους της εταιρείας.

Η Ινδονησία πρόκειται να κινηθεί εναντίον της Google διεκδικώντας πέντε χρόνια καθυστερούμενων φόρων. Αν τελικά αποδειχθεί ότι ο γίγαντας της διαδικτυακής αναζήτησης απέφυγε την καταβολή φόρων, τότε θα μπορούσε να κληθεί να πληρώσει έναν «λογαριασμό» που θα ξεπερνάει τα 400 εκατομμύρια δολάρια, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ινδονησιακών φορολογικών αρχών στο Reuters.

Ο Μουχάμαντ Χανίφ, επικεφαλής του τμήματος ειδικών φορολογικών υποθέσεων, είπε ότι τη Δευτέρα ερευνητές του σώματος του οποίου ηγείται έκαναν έφοδο στα τοπικά γραφεία της Google στην Ινδονησία.

Οι ινδονησιακές φορολογικές αρχές πιστεύουν ότι η PT Google Indonesia πλήρωσε λιγότερο απ’ το 0,1% των συνολικών φόρων εισοδήματος και προστιθέμενης αξίας που όφειλε να καταβάλλει πέρυσι.

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της Google που δημιουργούνται στη χώρα εγγράφονται στην έδρα της Google Ασίας-Ειρηνικού, στη Σιγκαπούρη. Η Google Ασίας-Ειρηνικού αρνήθηκε να ελεγχθεί τον Ιούνιο, με συνέπεια τη μετατροπή της έρευνας σε ποινική, δήλωσε ο Χανίφ.

«Το επιχείρημα της Google είναι ότι έκανε απλώς φορολογικό σχεδιασμό» ανέφερε ο Ινδονήσιος αξιωματούχος. «Ο φορολογικός σχεδιασμός είναι νόμιμος, αλλά ο επιθετικός φορολογικός σχεδιασμός – σε βαθμό τέτοιο ώστε η χώρα στην οποία παράγονται τα έσοδα να μην λαμβάνει τίποτα – δεν είναι νόμιμος».

Η Google Indonesia αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις και παρέπεμψε σε ανακοίνωσή της που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα, όπου αναφέρει ότι συνεχίζει να συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές και έχει πληρώσει όλους τους νόμιμους φόρους.

Ο Χανίφ εκτιμά ότι οι καθυστερούμενοι φόροι της Google για το 2015 μπορεί να αγγίζουν και τις 5,5 τρισεκατομμύρια ρουπίες (418 εκατομμύρια δολάρια), αλλά δεν έδωσε εκτίμηση του ποσού για την πενταετία συνολικά.