Fortune Greece CEO Initiative Masterclass: Η εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι εδώ

Fortune Greece CEO Initiative Masterclass: Η εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι εδώ
Σημαντικοί εκπρόσωποι του επιχειρείν, partners του μεγαλύτερου εταιρικού φόρουμ και δύο κορυφαίοι ομιλητές από το εξωτερικό συμμετείχαν σε μια ειδικά διαμορφωμένη για αυτούς εκδήλωση στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών - Δείτε σε βίντεο τα highlights του CEO Initiative Masterclass at Delphi Economic Forum.

*Φωτογραφίες: Νίκος Μαλιάκος

**Οργάνωση Παραγωγής: Artecniko Productions

Ιδιαίτερα δυναμική ήταν η συμμετοχή των επικεφαλής των εταιρειών partners του CEO Initiative Forum στο Masterclass που διοργανώθηκε από το Fortune Greece και την Tsomokos Communications στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Oι CEOs σημαντικών επιχειρήσεων είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν σε ένα διαδραστικό rountable με βασικά θέματα την ηγεσία, τις αλλαγές που φέρνει η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις και τις προκλήσεις που αναδύονται σε ένα περιβάλλον πολλαπλών κρίσεων, αλλά και ευκαιριών.

Ο François Candelon, Παγκόσμιος Διευθυντής του Ινστιτούτου BCG Henderson και ο Nick Redman, Διευθυντής Ανάλυσης της Oxford Analytica και Editor-in-Chief του Oxford Analytica Daily Brief συνομίλησαν με τον Editor in Chief του Fortune Greece Τάσο Ζάχο και τον Παύλο Ευθυμίου Fortune Greece Partner και Γενικό Διευθυντή της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών αντίστοιχα.

Στη συνέχεια ακολούθησαν τοποθετήσεις από σημαντικούς εκπροσώπους του επιχειρείν σε ένα διαδραστικό rountable.

Την εκδήλωση άνοιξε εκ μέρους του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Managing Partner της Tsomokos Communications Γιάννης Θωμάτος.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

François Candelon: Τι συμβαίνει στην Ευρώπη με επιχειρηματικότητα και καινοτομία

Ο François Candelon μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους του Masterclass τις εμπειρίες που αποκόμισε από τα χρόνια που έζησε και εργάστηκε στην Κίνα, καθώς και τις χτυπητές διαφορές με την ευρωπαϊκή κουλτούρα στους τομείς της επιχειρηματικότητας και -κυρίως- της καινοτομίας. Άλλωστε, όπως είπε χαρακτηριστικά, η καταναλωτική συμπεριφορά των Κινέζων ήταν ένας από τους παράγοντες που τον έκαναν να πάρει την απόφαση να επιστρέψει στην Ευρώπη, με στόχο να συμβάλλει και ο ίδιος με το έργο του στην επιτάχυνση της ανταγωνιστικότητας και του ψηφιακού μετασχηματισμού της αγοράς.

Στο ερώτημα για το τι είναι εκείνο που τον συναρπάζει περισσότερο στην Τεχνητή Νοημοσύνη, ο François Candelon στάθηκε σε δύο σημεία κλειδιά: την αυτοματοποίηση και τη λήψη αποφάσεων. «Οι άνθρωποι δεν θα αντικατασταθούν από την Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίες που θα συνδέονται με τον χειρισμό της», σημείωσε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα που τίθενται σχετικά με τις εργασιακές αλλαγές που θα ακολουθήσουν – υπενθυμίζοντας ότι σήμερα «όλοι μας έχουμε πρόσβαση σε αυτού του είδους τις τεχνολογίες».

François Candelon, Παγκόσμιος Διευθυντής του Ινστιτούτου BCG Henderson

Μιλώντας για την εικόνα που έχει από την startup σκηνή στην Ευρώπη και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων να υποστηρίξουν ισχυρές scale up στρατηγικές, ο François Candelon υπενθύμισε ότι σε ευρωπαϊκό έδαφος βρίσκονται περί τα 450 digital hubs -πολύ περισσότερα από την Κίνα- όμως δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον κρίσιμο παράγοντα της έλλειψης συνεργασίας μεταξύ τους, ιδιαίτερα στον τομέα του quantum computing. Συμπλήρωσε, δε, ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα σημαντικές συνεργασίες στον τομέα της συνθετικής βιολογίας, ένας χώρος ο οποίος -όπως είπε- μέσα στα επόμενα 20 χρόνια αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Δίνοντας στη συνέχεια τις δικές του απόψεις περί των βέλτιστων επιχειρηματικών πρακτικών, ξεχώρισε την κατηγορία αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι επηρεάζουν με το έργο τους τις επιχειρηματικές εξελίξεις, τους λεγόμενους «μεταμορφωτές», οι οποίοι χρησιμοποιούν τεχνολογίες που εφαρμόζουν μεγάλες επιχειρήσεις για να τις προσαρμόσουν στις παραδοσιακές εταιρείες και να ενισχύσουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. «Στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τα ρίσκα που εμπεριέχει αυτή η κίνηση», σχολίασε ο François Candelon, αναγνωρίζοντας ότι «το κόστος της αποτυχίας είναι τόσο μεγάλο, όπου πολλές επιχειρήσεις αρνούνται να καινοτομήσουν».

Τάσος Ζάχος, Editor-in-Chief του Fortune Greece και Παύλος Ευθυμίου, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών και Partner του Fortune Greece

Μιλώντας για την Ελλάδα, διαπίστωσε ότι η χώρα μας έχει τα φόντα να μετατραπεί σε μια ευρωπαϊκή Σίλικον Βάλεϊ. «Έχετε τη μοναδική ευκαιρία με πολλά ταλέντα και μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Microsoft να σας στηρίζουν», είπε, φέρνοντας ξανά το κινεζικό παράδειγμα για το πώς και εκεί η εμπειρία των λεγόμενων τεχνολογικών «γιγάντων» έφερε θεαματικές αλλαγές. Σχολιάζοντας αυτήν την τοποθέτηση, ο επικεφαλής της Microsoft στην Ελλάδα, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, σημείωσε ότι το OpenAI αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές επαναστάσεις.

Καταλήγοντας την τοποθέτησή του, ο François Candelon αναγνώρισε ότι στην Κίνα ο διάλογος μεταξύ επιχειρήσεων και αρχών είναι διαρκής όσον αφορά την προσαρμογή των κανονιστικών πλαισίων που αφορούν την Τεχνητή Νοημοσύνη και εργαλεία όπως το ChatGPT, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη διστακτικότητα την οποία συναντά στην Ευρώπη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ιταλία η οποία έπαυσε πλήρως την χρήση του εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης.

Δείτε όλη την συζήτηση του François Candelon με τον Editor in Chief του Fortune Greece Τάσο Ζάχο:

Nick Redman: Η δεκαετία των οικονομικών πειραμάτων τελείωσε

Παίρνοντας στη συνέχεια τον λόγο, ο Nick Redman έκανε έναν ταχύτατο οικονομικό απολογισμό των τελευταίων ετών, εξηγώντας το πώς βρισκόμαστε σήμερα σε μια κατάσταση στασιμοπληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων. «Τα τελευταία δέκα χρόνια ζήσαμε έναν πειραματισμό όπου το χρήμα δεν ήταν ποτέ φτηνότερο στην ιστορία της τραπεζικής, όμως αυτό δεν βοήθησε στη μείωση του πληθωρισμού. Fed και ΕΚΤ αποφάσισαν ότι αυτό το πείραμα τελείωσε», σημείωσε. «Τί σημαίνουν τα υψηλά επιτόκια;», διερωτήθηκε. «Εγώ όμως ρωτώ και κάτι άλλο: Πώς θα πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης; Όμως πριν απαντήσουμε σε όλα αυτά, πρέπει να αναλογιστούμε για την κατάσταση του χρέους στις αναπτυσσόμενες οικονομίες», σχολίασε, φέρνοντας ως παράδειγμα πολλές χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής οι οποίες αδυνατούν σήμερα να ανατροφοδοτήσουν το χρέος τους. Υπογράμμισε, δε, ότι στα τελευταία 10 χρόνια, το 40% του χρέους των αναδυόμενων οικονομικών βρισκόταν σε επιχειρήσεις. Κάτι το οποίο, όπως είπε, οδηγεί στη δημιουργία μιας στρατιάς «εταιρειών – ζόμπι», οι οποίες θα συμπαρασύρουν τεράστιες γεωγραφικές περιοχές.

Κληθείς να δώσει το δικό του σχόλιο για τις νέες τάσεις στον κόσμο των επιχειρήσεων, ο Nick Redman ενθάρρυνε την ελληνική κυβέρνηση να στρέψει το βλέμμα της στο Ισραήλ. «Εγώ θα στεφόμουν στις ισραηλινές εταιρείες. Η κατάσταση στη χώρα αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την πορεία τους, και η Ελλάδα θα αποτελούσε μια εξαιρετική διέξοδο». Μιλώντας, μάλιστα, γενικά για την κατάσταση που βρίσκεται η Ευρώπη όσον αφορά την βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της σε παγκόσμιο επίπεδο, εξέφρασε την άποψη ότι οι κυβερνήσεις «νιώθουν το έδαφος να σείεται κάτω από τα πόδια τους» ως αποτέλεσμα των τρομακτικών αλλαγών που συντελούνται, και υπενθύμισε πως εάν δεν εκσυγχρονιστούν και δεν προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, τότε θα χάσουν το «τρένο» της ανάπτυξης.

Παύλος Ευθυμίου, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών και Partner του Fortune Greece, Nick Redman (αριστερά) και Διευθυντής Ανάλυσης της Oxford Analytica και Editor-in-Chief του Oxford Analytica Daily Brief (δεξιά)

Μιλώντας, τέλος, για τις γεωστρατηγικές επιρροές του πολέμου στην Ουκρανία σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Nick Redman παραδέχτηκε ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος να για δούμε την κατάσταση να ξεκαθαρίζει, ενώ όπως είπε αναμένει τα αποτελέσματα των αποστολών αρμάτων μάχης από τη Δύση στην Ουκρανία, για να κρίνει εάν θα δούμε μια σημαντική αλλαγή στο πεδίο των μαχών. «Ακόμη όμως και να αποφασιστεί τώρα παύση πυρός, τα πράγματα δεν θα είναι και πάλι ξεκάθαρα», σχολίασε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο πόσο προσεκτική παραμένει η Δύση στο ζήτημα του εξοπλισμού του Κιέβου. «Το πρόβλημα [της Δύσης] είναι το πώς θα εξοπλίσει την Ουκρανία χωρίς να “σκοτώσει” τη Ρωσία. Για αυτό και η άποψη για μια “Ρωσία χωρίς τον Πούτιν” δεν αποτελεί θέση. Είναι απλά έλλειψη φαντασίας».

Δείτε όλη την τοποθέτηση του Nick Redman στον διάλογο του με τον Παύλο Ευθυμίου, Partner Fortune Greece:

Τις τοποθετήσεις των δύο ομιλητών σχολιάσαν οι επικεφαλής των εταιρειών partners του CEO Initiative Forum που συμμετείχαν στην εκδήλωση, με ιδιαίτερα σημαντικές τοποθετήσεις και ερωτήσεις.

Δείτε τα highlights από το roundtable των CEOs

Δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα από το CEO Initiative Masterclass στους Δελφούς:

1/48
Αναστασία Παρετζόγλου, Brand Manager, Fortune Greece
Γιάννης Θωμάτος, Tsomokos Communications
Τάσος Ζάχος, Editor-in-Chief του Fortune Greece και Παύλος Ευθυμίου, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών και Partner του Fortune Greece
François Candelon, Παγκόσμιος Διευθυντής του Ινστιτούτου BCG Henderson
François Candelon, Παγκόσμιος Διευθυντής του Ινστιτούτου BCG Henderson συνομιλεί (αριστερά) και Τάσος Ζάχος, Editor-in-Chief του Fortune Greece (δεξιά)
Nick Redman, Διευθυντής Ανάλυσης της Oxford Analytica και Editor-in-Chief του Oxford Analytica Daily Brief
Παύλος Ευθυμίου, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών και Partner του Fortune Greece, Nick Redman (αριστερά) και Διευθυντής Ανάλυσης της Oxford Analytica και Editor-in-Chief του Oxford Analytica Daily Brief (δεξιά)
Από αριστερά: François Candelon, Παγκόσμιος Διευθυντής του Ινστιτούτου BCG Henderson, Τάσος Ζάχος, Editor-in-Chief του Fortune Greece, Nick Redman, Διευθυντής Ανάλυσης της Oxford Analytica και Editor-in-Chief του Oxford Analytica Daily Brief, Παύλος Ευθυμίου, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών και Partner του Fortune Greece
Γιώργος Μαργώνης, CEO Παπαστράτος & Αναστασία Παρετζόγλου, Brand Manager, Fortune Greece
Απόστολος Καραμπίνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Karabinis Medical.
Αναστάσιος Σπανίδης, CEO & Co-Founder της Generation Y – International eBusiness Experts
Charlotte Foucteau CEO Teleperformance Greece
Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της AbbVie Ελλάδας
Όμηρος Σαρίκας, Managing Partner της Brookstreet Equity Partners (αριστερά) Ευάγγελος Γκιζελής, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος, Gizelis Robotics (δεξιά)
Ο Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου INTERAMERICAN.
Θεόφιλος Βασιλειάδηε, CEO, kariera,gr
Όμηρος Σαρίκας, Managing Partner της Brookstreet Equity Partners.
François Candelon, Παγκόσμιος Διευθυντής του Ινστιτούτου BCG Henderson
Από. αριστερά: Στάθης Λιακόπουλος BSS Partners, Σπύρος Ράπτης SCHNEIDER και Έλενα Στυλιανού, RSM Greece.
Έλενα Στυλιανού, Partner RSM Greece
Γιώργος Πεχλιβάνογλου, EUNICE ENERGY GROUP.
Τάσος Ζάχος, Editor-in-Chief του Fortune Greece (αριστερά) και Παύλος Ευθυμίου, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών και Partner του Fortune Greece (δεξιά)
Αλίνα Πετρή, Marketing Ditector, Yodiwo
Τάσος Ζάχος, Editor-in-Chief του Fortune Greece και Παύλος Ευθυμίου, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών και Partner του Fortune Greece
Τάσος Ζάχος, Editor-in-Chief του Fortune Greece (αριστερά) και Παύλος Ευθυμίου, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών και Partner του Fortune Greece (δεξιά)
Γιώργος Κεφαλογιάννης, Co-founder & Partner Intellectica.
Από αριστερά: Nick Redman, Διευθυντής Ανάλυσης της Oxford Analytica και Editor-in-Chief του Oxford Analytica Daily Brief, Αναστάσιος Σπανίδης, CEO & Co-Founder της Generation Y – International eBusiness Experts και Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της AbbVie Ελλάδας
Θεόφιλος Βασιλειάδης, CEO, kariera.gr
Νίκος Τσαλίκης, Founder/ CEO, Artecniko Production's
Όμηρος Σαρίκας, Managing Partner της Brookstreet Equity Partners
Από αριστερά: Τέτα Μάη, Chief Revenue Officer, Fortune Greece, Τάνια Σουγιουλτζή, Project Manager, Fortune Greece, Desy Karapchanska, Community & Operations Manager, Fortune Greece Network
François Candelon, Παγκόσμιος Διευθυντής του Ινστιτούτου BCG Henderson
Έλενα Στυλιανού, Partner RSM Greece

Διαβάστε ακόμη από το Delphi Economic Forum:

Οι επιχειρηματικοί ηγέτες πρέπει να παραδέχονται ότι δεν μπορούν να γνωρίζουν τα πάντα

Παύλος Ευθυμίου (EENE): Εθνικό στοίχημα η επαναβιομηχανοποίηση για την ισχυροποίηση της ελληνικής οικονομίας

Πώς ξεχωρίζουμε τις καλές από τις «κακές» ξένες επενδύσεις;