Fortune Ρεπορτάζ: Δυσφορούν οι μικρομεσαίοι με τα νέα μέτρα αλλά «πειθαρχούν» 

Fortune Ρεπορτάζ: Δυσφορούν οι μικρομεσαίοι με τα νέα μέτρα αλλά «πειθαρχούν» 
Κόσμος ψωνίζει με την μέθοδο click away σε καταστήματα της Κορίνθου, Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο αιφινδιαμός της αγοράς και οι αντιδράσεις - Στις εκπτώσεις προσβλέπουν οι επιχειρηματίες για να ισοσκελίσουν απώλειες από τον εορταστικό τζίρο και να ξεστοκάρουν - Χαμηλές οι επιδόσεις της εορταστικής περιόδου - Τα μέτρα στήριξης.

Η απόφαση του νέου lockdown στις 2 Ιανουαρίου αιφνιδίασε την αγορά του λιανεμπορίου, με τους επιχειρηματίες να αντιδρούν αν και πειθαρχούν στα μέτρα, αντίθετα με την Εκκλησία, που διαφώνησε αλλά αποφάσισε να διατηρήσει ανοιχτούς τους ναούς για την αυριανή εορτή των Θεοφανίων και τον Αγιασμό των υδάτων.

Η Εκκλησία έχει προαναγγείλει προσφυγή στο ΣτΕ για το θέμα, ενώ πολλοί επιχειρηματικοί φορείς δήλωσαν ανοιχτά τη διαφωνία τους για το νέο lockdown.

«Κάτι βλέπουν τα στελέχη της κυβέρνησης στα επιδημιολογικά δεδομένα για να λάβουν αυτές τις αποφάσεις», σημειώνουν καλόπιστα στο Fortune Greece επιχειρηματίες που αιφνιδιάστηκαν μεν από το νέο lockdown, αλλά θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλη ευθύνη απέναντι στη δημόσια υγεία και ως εκ τούτου δεν κλιμακώνουν την αντίθεσή τους. Πάντως μερίδα της αγοράς εμφανίζεται σφόδρα δυσαρεστημένη, με την ηγεσία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) να μιλά για μεγάλη αναταραχή στην επιχειρηματική κοινότητα και ιδιαίτερα στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που πλήττονται δυσανάλογα από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

«Οι φτωχές επιδόσεις αναφορικά με την ενίσχυση του ΕΣΥ, τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων, την εξαντλητική ιχνηλάτηση και τα συστηματικά τεστ για τον Covid-19, έχουν οδηγήσει στην επιβολή ανορθόδοξων ρυθμίσεων λειτουργίας των επιχειρήσεων (π.χ. click away), στην άρση και εκ νέου επιβολή οριζόντιων περιορισμών (lockdown ακορντεόν) που έχουν κουράσει και κλονίσει την πίστη των πολιτών», αναφέρει σχετικά.

Επίσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπάρχει διάχυτο το αίσθημα ότι τα μέτρα στήριξης που λαμβάνονται τις αδικούν έναντι των μεγάλων επιχειρήσεων, την ώρα που οι ίδιες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Εκτιμάται δε ότι οι δύο στις τρεις επιχειρήσεις εμφάνισαν πτώση τζίρου πάνω από 50% την περίοδο των Χριστουγέννων και από αυτές η μία είτε δεν άνοιξε (ούτε με click away), είτε γράφει απώλειες που ξεπερνούν ακόμη και το 80%. Σε αυτές συγκαταλέγονται και εταιρείες ειδών ένδυσης, υπόδησης αλλά και κοσμημάτων που πλήττονται περισσότερο από άλλες κατά την περίοδο της πανδημίας.

Ο επιχειρηματικός κόσμος και κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιζητούν την επανεκκίνηση ειδικά κατά την εκπτωτική περίοδο που ξεκινά στις 11 Ιανουαρίου.

Έτσι προσβλέπουν να τονώσουν τα έσοδά τους αλλά και να διαθέσουν εμπόρευμα που είχαν στοκάρει για την εορταστική περίοδο, η οποία δεν εξελίχθηκε σύμφωνα με τις προσδοκίες τους.

Τα μέτρα

Πάντως η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες της αγοράς προετοιμάζει τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,5 δισ. ευρώ ενώ θα ακολουθήσει και 6ος κύκλος τον Μάρτιο με επιπλέον 700 εκατ. ευρώ.

Η υπουργική απόφαση αναμένεται τις επόμενες ημέρες ώστε να ανοίξει εντός της επόμενης εβδομάδας η ηλεκτρονική πλατφόρμα «My Business Support» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

Παράλληλα σχεδιάζεται επέκταση για τις επιχειρήσεις του μέτρου της καταβολής αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ για τους εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού, μείωση ενοικίου, παράταση του μηχανισμού «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» και ενεργοποίηση άλλων εργαλείων τόνωσης της ρευστότητας στην αγορά.

Σημειώνεται ότι για τον Ιανουάριο δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής μισθώματος από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή.