Fortune: «Τέλος εποχής» για τις μεγάλες επιτυχίες της Lufthansa;

Fortune: «Τέλος εποχής» για τις μεγάλες επιτυχίες της Lufthansa;

Ο CEO της Lufthansa είχε παρουσιάσει την Germanwings ως ένα από τα δυνατά χαρτιά της εταιρείας. Ώσπου ένα από τα αεροσκάφη της συνετρίβη.

της Κλαιρ Ζίλμαν

Όταν το Fortune μίλησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lufthansa, Κάρστεν Σπορ, τον περασμένο Νοέμβρη, η εταιρεία είχε μόλις αλλάξει τις προβλέψεις κερδοφορίας της προς τα κάτω εξαιτίας της κακής κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας και της υπερβάλλουσας προσφοράς.

Στις πτήσεις μικρών αποστάσεων, ο γερμανικός αερομεταφορέας αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό εταιρειών χαμηλού κόστους όπως η Easyjet και η Ryanair, ενώ στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων υπάρχουν οι ραγδαία αναπτυσσόμενες εταιρείες της Μέσης Ανατολής. Επίσης, οι απεργίες των πιλότων έχουν κοστίσει στη Lufthansa εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Όταν όμως ο CEO της εταιρείας κλήθηκε να αξιολογήσει τη συνολική της λειτουργία, αναφέρθηκε στην Germanwings, τη θυγατρική χαμηλού κόστους της Lufthansa, ως ένα από τα δυνατά της χαρτιά. «Η θυγατρική μας χαμηλού κόστους Germanwings έχει σημειώσει επιτυχία μεγαλύτερη απ’ ότι περιμέναμε».

Πράγματι, η Lufthansa βρίσκεται εν μέσω μιας διαδικασίας μεταφοράς πολλών πτήσεών από τη μητρική εταιρεία στη Germanwings και τη Eurowings, την άλλη θυγατρική χαμηλού κόστους που διαθέτει, εξαιτίας του χαμηλότερου λειτουργικού κόστους τους.

Ο Σπορ είχε πει στο Fortune ότι ανέμενε την Germanwings να είναι κερδοφόρα το 2015. «Φαίνεται ότι θα πετύχουμε αυτό το στόχο». Ύστερα από το δυστύχημα της Τρίτης, είναι φυσιολογικό να αναρωτηθεί κανείς αν αυτή η πρόβλεψη συνεχίζει να ισχύει.

Ένα αεροσκάφος Airbus A320 της Germanwings, το οποίο είχε απογειωθεί από τη Βαρκελώνη με προορισμό το Ντίσελντορφ, προσέκρουσε στις Γαλλικές Άλπεις το πρωί της Τρίτης. Και οι 150 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος είναι νεκροί.

Ο Σπορ «τιτίβισε» στο Twitter ότι ήταν «μια σκοτεινή ημέρα» για τη Lufthansa, ενώ η ανακοίνωση της εταιρείας λέει: «Όλοι στην Germanwings και τη Lufthansa είμαστε βαθιά σοκαρισμένοι και λυπημένοι με αυτό το συμβάν. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας πηγαίνουν στις οικογένειες και στους φίλους των επιβατών και των μελών του πληρώματος».

Εκπρόσωπος της Lufthansa δήλωσε, ερωτηθείσα σχετικά με τον επιχειρηματικό αντίκτυπο του δυστυχήματος, ότι προτεραιότητα της εταιρείας ήταν η διενέργεια ενδελεχούς έρευνας και η παροχή φροντίδας και βοήθειας στις οικογένειες και στα αγαπημένα πρόσωπα των επιβαινόντων.

Οι μετοχές της Lufthansa έκλεισαν με πτώση 1,7% την ημέρα του δυστυχήματος.

Όταν λαμβάνουν χώρα τέτοιες αεροπορικές καταστροφές, τίθεται πάντα το ερώτημα της σημασίας του δυστυχήματος για την αεροπορική εταιρεία μακροπρόθεσμα. Ο Ρόμπερτ Μαν, σύμβουλος και πρώην στέλεχος αεροπορικών εταιρειών, επισημαίνει ότι τα περισσότερα αεροπορικά δυστυχήματα «έχουν μικρή επίδραση στη λειτουργία μιας εταιρείας».

Υπάρχουν βεβαίως και εξαιρέσεις, ιδιαίτερα «όταν υπάρχουν ενδείξεις συστημικής αδυναμίας και ανικανότητας». Ο Μαν παραπέμπει στη ValueJet ως παράδειγμα μιας αεροπορικής εταιρείας που επλήγη ανεπανόρθωτα από δυστύχημα, όταν το 1996 το αεροσκάφος της Πτήσης ValueJet 592 έπιασε φωτιά και προσέκρουσε στα Everglades της Φλόριντα. Η εταιρεία δεν κατάφερε ποτέ να επανέλθει, αναγκάστηκε να προβεί σε περικοπή του στόλου και συγχωνεύθηκε με την AirTran Airways, η οποία πλέον ανήκει στην Southwest Airlines.

Ένα πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η Malaysia Airlines, που είδε τους επιβάτες της να μειώνονται δραματικά μετά την εξαφάνιση της Πτήσης 370 τον Μάρτιο του 2014 και την κατάρριψη της Πτήσης 17 στην Ουκρανία τον Ιούλιο.

Τα αίτια του δυστυχήματος στις Γαλλικές Άλπεις παραμένουν άγνωστα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τη Γαλλία, ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους φέρεται να είναι και ο υπεύθυνος του δυστυχήματος. Πάντως, το τελευταίο θανατηφόρο συμβάν της Lufthansa συνέβη πριν από 20 χρόνια, ενώ η Germanwings δεν είχε κανένα θανατηφόρο δυστύχημα μέχρι και προχθές.

«Η Lufthansa είναι ένας ποιοτικός οργανισμός» λέει ο Μαν, και το στοιχείο αυτό είναι πολύ σημαντικό. «Όλοι οι επιβάτες επιζητούν μια καλή τιμή, αλλά το μόνο πράγμα στο οποίο δεν δέχονται συμβιβασμούς είναι η ασφάλεια».

Πηγή: Fortune.com