«Φωτιά» οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ – Επιμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις

«Φωτιά» οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ – Επιμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις
Photo: pixabay.com
Τι φανερώνει το «μπαράζ» στοιχείων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας την Πέμπτη.

Σημαντική αύξηση, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σημείωσαν για τον Φεβρουάριο οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, δείχνοντας πως οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν στην αμερικανική οικονομία.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας, ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 1,6% έναντι 0,9% τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 1,2%.

Σε μηνιαίο επίπεδο ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 0,6% έναντι 0,3% τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,3%.

Ο δομικός PPI -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,4% από 2% τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 1,9%. Σε μηνιαίο επίπεδο ο δομικός PPI διαμορφώθηκε στο 0,3% από 0,5% τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,2%.

Λιανικές πωλήσεις

Εξάλλου, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ για τον Φεβρουάριου παρουσίασαν άνοδο 0,6% σε μηνιαίο επίπεδο, έναντι συρρίκνωσης 0,8% τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,8%.

Οι λιανικές πωλήσεις εκτός αυτοκινήτων ενισχύθηκαν 0,3% έναντι συρρίκνωσης 0,6% τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,5%.

Επιδόματα ανεργίας

Τέλος, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 9 Μαρτίου έφτασαν τις 209.000 έναντι 217.000 προηγούμενες.

Οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 218.000 νέες αιτήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: