Φωτιές: Απειλή και στην οικονομία – Καμπανάκι για δράσεις “θωράκισης”

Φωτιές: Απειλή και στην οικονομία – Καμπανάκι για δράσεις “θωράκισης”
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πέρα από τις αυξημένες ανάγκες αποζημιώσεων, οι φυσικές καταστροφές και ο κλιματικός κίνδυνος περιορίζουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη καθώς βλάψουν τους κρίσιμους τομείς του τουρισμού, της πρωτογενούς παραγωγής και των υποδομών.

Μια νέα παράμετρος μπαίνει στην “εξίσωση” για την οικονομική πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια, δυστυχώς, με τραγικά εμφατικό τρόπο, μετά και τα όσα έχουν συμβεί αυτό το καλοκαίρι. Η κλιματική αλλαγή και οι μεγάλες φυσικές καταστροφές απειλούν την ανθεκτικότητα της οικονομίας και δημιουργούν νέα προτάγματα, που, ήδη, “από χθες” όπως αναφέρουν αναλυτές θα πρέπει να τεθούν επί τάπητος.

Τα ζητήματα, άλλωστε, έχουν τεθεί, εδώ και καιρό, συχνά με προφητικό τρόπο, από επίσημους φορείς, όπως η Ακαδημία Αθηνών, η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και ερευνητικά ιδρύματα ή διεθνείς οίκους, όπως η Moodys.

Στην ανάλυση μάλιστα ασκείται και κριτική για το πώς σχεδιάστηκε η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, ήδη πριν από τρία χρόνια, καθώς δεν έλαβε υπόψη του τα νέα αυτά δεδομένα, που ήταν ορατά από τότε. Χαρακτηριστική η αναφορά του επιφανούς οικονομολόγου, τακτικού καθηγητή στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και κατόχου της διεπιστημονικής έδρας Τραπεζικού Δικαίου και Διεθνών Χρηματοοικονομικών αγορών, Αιμίλιου Αυγουλέα, σε εκπομπή του Νίκου Ξυδάκη στον Ρ/Σ “Στο Κόκκινο”, στις αρχές του 2021, με αχιμή τις πλημμύρες στην Καρδίτσα, τον Σεπτέμβριο του 2020, που τόνιζε την ανάγκη για χρηματοδότηση έργων περιβαλλοντικής μηχανικής, υποδομών προστασίας κτλ, που και θωρακίζουν περιοχές και οικονομικές δράσεις αλλά και “γεννούν” τεχνολογική καινοτομία, πολύτιμη σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που αναζητά “νησίδες” νεωτερικότητας.

Επίσης, για τις μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στο αξιόχρεο των χωρών του ευρωπαϊκου Νότου, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, εξαιτίας των ακραίων κλιματικών φαινομένων, έχει προειδοποιήσει και η Moody’s. Όπως, πριν μερικές εβδομάδες επισήμανε σε έκθεσή της, παρόλο που το οικονομικό και δημοσιονομικό κόστος από τους καύσωνες και τις φωτιές που πλήττουν τις χώρες αυτές μπορεί να είναι προς ώρας διαχειρίσιμο , όμως τα ακραία κλιματικά φαινόμενα θα αυξηθούν σε συχνότητα, ένταση και διάρκεια τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουν μακροπρόθεσμες, αρνητικές επιπτώσεις στο αξιόχρεό τους.

Δεδομένες θεωρούνται επίσης οι επιπτώσεις στις τιμές των τροφίμων και στον τουρισμό από τον καύσωνα που πλήττει τώρα την Νότια Ευρώπη, έστω και σε μικρή κλίμακα στις χώρες στις οποίες ο αγροτικός τομέας είναι μικρό κομμάτι των οικονομιών τους. Η Ελλάδα, όμως, έχει τον μεγαλύτερο αγροτικό τομέα σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας, καθώς ισοδυναμεί στο 4,5% του ΑΕΠ και στο 10,9% της απασχόλησης. Ακόμη, συνολικά οι χώρες αυτές είναι σημαντικοί προμηθευτές ελιών, σταφυλιών, σιτηρών και φρούτων, επομένως η μείωση της παραγωγής αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές των τροφίμων.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται, οι καύσωνες ενδεχομένως να μειώσουν την ελκυστικότητα της Νότιας Ευρώπης ως τουριστικού προορισμού μακροπρόθεσμα ή να μειώσουν τη ζήτηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εκτιμά η Moody’s, κάτι που αναμένεται να έχει αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, με δεδομένη τη σημασία του κλάδου. Από τη σκοπιά των δημοσιονομικών, οι κυβερνήσεις θα χρειαστεί να ανακοινώσουν μέτρα στήριξης για τις περιοχές που πλήττονται, ενώ τονίζεται και η ανάγκη χρηματοδότησης έργων και δράσεων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας.

Δεν είναι τυχαία η αναφορά του οίκου Scope Ratings κατά την έκθεση αξιολόγησης όπου ανέφερε ότι παράλληλα με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, το Εθνικό Σχέδιο “Ελλάδα 2.0” επιδιώκει την κινητοποίηση επιπλέον 26 δισ. ευρώ σε επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα φέρνοντας μεταρρυθμίσεις σε: i) πράσινη μετάβαση ii) ψηφιακή μετάβαση iii) απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή και iv) ιδιωτικές επενδύσεις και οικονομικό μετασχηματισμό.

Μάλιστα, οι αναλυτές του εν λόγω οίκου ο Keith Mullin, senior writer της Scope και ο Dennis Shen, επικεφαλής αναλυτής του οίκου για την Ελλάδασε μια επεξηγηματική αναφορά τους πριν λίγες μέρες σχετικά με το θεσμικό περιβάλλον, τις μεταρρυθμίσεις και τις προκλήσεις γύρω από την αξιολόγηση ΒΒΒ- που δίνει πλέον ο οίκος στην Ελλάδα αναφέρουν ότι: “Μια άλλη πρόκληση είναι η μέτρια μακροπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη της τάξης του 1%. Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις είναι σημαντικές σε αυτό το μέτωπο, καθώς ο κλιματικός κίνδυνος περιορίζει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη εάν οι καύσωνες και οι πυρκαγιές βλάψουν τους κρίσιμους τομείς του τουρισμού και της γεωργίας της Ελλάδας”. Παράλληλα οι αναλυτές παραπέμπουν, σε μια έκθεση από την Τράπεζα της Ελλάδος, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να κοστίσει στην ελληνική οικονομία από 577 δισ. έως 701 δισ. ευρώ έως το 2100. “Αυτό είναι τριπλάσιο από το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας σήμερα! Ο κλιματικός κίνδυνος αντιπροσωπεύει μια ουσιαστική μακροπρόθεσμη κρίση και είναι σημαντικός για την αξιολόγηση της Ελλάδας ως της πιο εκτεθειμένης οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης” αναφέρουν τα δύο στελέχη.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα, με την επικαιροποιημένη έρευνα της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) για την Τράπεζα της Ελλάδος, το ετήσιο κόστος από την κλιματική αλλαγή μπορεί να φτάσει τα περίπου 8,5 δισ. ευρώ το ετος. Η αποκαλυπτική αυτή μελέτη δείχνει ότι το συνολικό κόστος είναι δυνατόν να φτάσει τα 701 δισ. ευρώ έως το 2100. Δηλαδή, το ΑΕΠ της Ελλάδας μπορεί να μειώνεται κατά 2% σε ετήσια βάση μέχρι το 2050 και ακόμη περισσότερο μέχρι το 2100.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πηγή: News247.gr