Fourlis: Πρωτιά στην αγορά επίπλου στην Βουλγαρία

Fourlis: Πρωτιά στην αγορά επίπλου στην Βουλγαρία

«Παγώνουν» τα σχέδια για το δεύτερο ΙΚΕΑ στην Βάρνα.

Ήταν 20 Σεπτεμβρίου του 2011, όταν ο όμιλος Fourlis άνοιγε το πρώτο του κατάστημα στην αγορά της Βουλγαρίας, μετά από μία επιτυχημένη πορεία στην Ελλάδα. Αγορά ναι μεν γνωστή από τις υπόλοιπες δραστηριότητες του και κυρίως από τα Intersport, που είχαν παρουσία από το 2006, όμως δεν έπαυε να παρέμενε ένα στοίχημα για το εάν και πόσο το χαμηλό βουλγαρικό εισόδημα θα μπορούσε να ανταποκριθεί στα εισαγόμενα προϊόντα. Για να έχουμε μια εικόνα της αγοραστικής δύναμης της γειτονικής χώρας απλά να αναφέρουμε ότι ο περιβόητος κατώτατος «μισθός Βουλγαρίας» για το 2013 είναι στα 158 ευρώ – με τον μέσο όρο να φθάνει τα 350 ευρώ – και η κατώτερη σύνταξη στα 74 ευρώ!

Δύο χρόνια αργότερα το πείραμα ως προς την εμπορική του πλευρά τουλάχιστον φαίνεται ότι έχει πετύχει. Με αφορμή την διανομή του νέου καταλόγου ΙΚΕΑ στην Σόφια, όπου βρίσκεται και το μοναδικό κατάστημα του ομίλου, η διοίκηση ανέφερε ότι σύμφωνα με μετρήσεις εκτιμά ότι πλέον κατέχει ηγετική θέση με ποσοστό 10% σε μία πολυδιασπασμένη αγορά. Το 2012 σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του καταστήματος της Σόφιας Θ. Μουρατίδη, οι πελάτες ξεπέρασαν το 1,6 εκατ. πραγματοποιώντας αγορές της τάξης των 31,5 εκατ. ευρώ. Για την τρέχουσα χρήση οι επισκέπτες μέχρι στιγμής έχουν αυξηθεί κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, στοιχείο που οδηγεί την διοίκηση να εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 15% στο σύνολο του 2013.

Fourlis: Επιθετική πολιτική με την ΙΚΕΑ

Σε ότι αφορά στο δεύτερο κατάστημα, το οποίο οι πληροφορίες ήθελαν να είναι έτοιμο έως το τέλος του 2014, η τοπική διοίκηση ανέφερε ότι εργασίες «παγώνουν» προς το παρόν και θα ξεκινήσουν ξανά όταν το επιτρέψουν ξανά οι συνθήκες. Εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι αντίστοιχες κινήσεις έγιναν και στην αγορά της Ελλάδας με αρκετά καταστήματα να ανοίγουν με σημαντική καθυστέρηση καθώς πρόκειται – ειδικά για την περίοδο που διανύουμε – για μία ιδιαίτερα ακριβή επένδυση η οποία δύσκολα μπορεί να γυρίσει σε κερδοφορία εάν υπάρξει λάθος κίνηση.

Δεδομένης της οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα, η ανάπτυξη στο εξωτερικό αποτελεί μονόδρομο για τον όμιλο Fourlis. Αυτό αποτυπώθηκε και στα οικονομικά μεγέθη του εξαμήνου όπου οι πωλήσεις εξωτερικού διευρύνθηκαν στο 32% των συνολικών πωλήσεων από 29,9% που ήταν στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Σε αυτό έχει συμβάλει σημαντικά και η ανάπτυξη των Intersport στην τουρκική αγορά των οποίων η αύξηση των πωλήσεων τρέχει με διψήφιο ρυθμό παρά την αρνητική συναλλαγματική συγκυρία.

Μείωση 7,2% στα έσοδα των εισηγμένων εταιρειών

Σε ότι αφορά την IKEA ήδη γεωγραφικά η εσωτερική αγορά έχει καλυφθεί από μεγάλα καταστήματα, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα λειτουργήσουν άλλα τρία σημεία παραγγελιοληψίας στα πρότυπα του πρώτου καταστήματος που λειτούργησε πέρυσι στην Ρόδο και την προηγούμενη εβδομάδα στην Πάτρα. Το πρώτο αναμένεται σε λίγες ημέρες στα Χανιά και στην συνέχεια στο Ηράκλειο ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ένα ακόμη σημείο στην Θράκη.