Φόβοι πως η νέα συλλογή της Burberry θα μείνει στο… ράφι, μετά την αποχώρηση του CEO Gobetti

Φόβοι πως η νέα συλλογή της Burberry θα μείνει στο… ράφι, μετά την αποχώρηση του CEO Gobetti
epa07001520 A Burberry logo is pictured store in Oxford street in London, Britain, 06 September 2018. The company has announced that will stop burning unsold items after receiving criticisms from environmental organizations across the planet. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τον Μάιο η Burberry κυκλοφόρησε τη νέα της τσάντα Olympia, με μια διαφημιστική καμπάνια που παρουσίαζε μοντέλα της «φυλής» των Καρντάσιαν σαν ελληνίδες θεές. Η εν λόγω τσάντα, που έχει σχήμα… σέλας, κοστίζει περί τις 1.150 έως 1.890 λίρες Αγγλίας και, εν πολλοίς, αποτελεί έμπνευση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Marco Gobetti.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία άνοιξε 45 υπερπολυτελή καταστήματα από τη Σανγκάη της Κίνας έως το Χιούστον των ΗΠΑ.  

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο Ιταλός CEO, θα εγκαταλείψει την Burberry για χάρη της Salvatore Ferragamo, με αποτέλεσμα στο βρετανικο brand να υπάρχει μεγάλη ανησυχία καθώς η βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών του δεν έχει ολοκληρωθεί.

Σημειώνεται πως η κεφαλαιοποίηση της Burberry έχει μειωθεί κατά περίπου 1 δισεκ. λίρες.

«Οι προσπάθειες του Marco απέδωσαν καρπούς, αλλά μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει», δήλωσε ο Mario Ortelli, οικονομικός σύμβουλος, προσθέτοντας: «Η ανύψωση μιας μάρκας του μεγέθους της Burberry είναι σαν να σηκώνεις έναν ελέφαντα. Οι μη προγραμματισμένες αποχωρήσεις των CEOs είναι πάντα ενοχλητικές. Η αβεβαιότητα θα παραμείνει έως ότου επιλεγεί ο νέος διευθύνων σύμβουλος, στη θέση και την παράδοση».

Επανατοποθέτηση στην αγορά

Οι αναλυτές έχουν επισημάνει τον κίνδυνο ο επικεφαλής σχεδιαστής της Burberry, Riccardo Tisci, να ακολουθήσει τον απερχόμενο διευθύνοντα σύμβουλό του και να παραιτηθεί από την πολυτελή μάρκα.

Το όραμα τουTisci ήταν να δώσει στο παραδοσιακό βρετανικό στιλ μια σύγχρονη πινελιά, ενσωματώνοντας στοιχεία streetwear – όλα με σκοπό να προσελκύσει νέους Κινέζους πελάτες που «οδηγούν» το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης του τομέα των πολυτελών ειδών.

Μία από τις πρώτες του κινήσεις ήταν να δημιουργήσει ένα νέο λογότυπο με τα αρχικά του ιδρυτή Thomas Burberry, το οποίο σύντομα κατέκλυσε όλα τα ρούχα και τις τσάντες.

Ωστόσο, οι προσπάθειες του Gobetti να επανατοποθετήσει το Burberry καθυστέρησαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Αλλά ακόμη και πριν από αυτό, άλλα μέτρα που είχε κάνει, όπως η σταδιακή κατάργηση των εκπτώσεων και η μείωση της εξάρτησης από τα πολυκαταστήματα, είχαν προκαλέσει στασιμότητα στα έσοδα. Από την άλλη, τα νέα σχέδια είχαν επιτυχία στην Κίνα, ωστόσο… δεν άρεσαν στην Ευρώπη. 

Η αύξηση των εσόδων «παραμένει αργή», έγραψε η αναλύτρια της UBS, Zuzanna Pusz, προσθέτοντας ότι η Burberry μπορεί να χρειαστεί να «ξοδέψει περισσότερα για να ανακάμψουν οι πωλήσεις».

Δημιουργική αναθεώρηση

Στη μόδα, τα πράγματα είναι πολύπλοκα, διότι οι εταιρείες είναι εκτεθειμένες σε τάσεις και είναι ευάλωτες σε εκπτώσεις. Επίσης, «αν κάτι δεν πουλάει, δεν μπορείς απλά να το κρατήσεις».

Η Burberry, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να κάνει τολμηρά βήματα για να επιβιώσει.