Φράουλες και αίμα

Φράουλες και αίμα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λίγες μόνο ημέρες πρις τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί την ανείπωτη τραγωδία του ναυαγίου στην Πύλο.

Έχω έναν φίλο που κάθε καλοκαίρι περνάει τις διακοπές του στο νησί. Η απασχόλησή του είναι η παραγωγή και οι εξαγωγές φράουλας. Την περίοδο της συγκομιδής χρειάζεται μεγάλο αριθμό ξένων χεριών. Έλληνες δεν δουλεύουν πια σε τέτοιες δουλειές. Έτσι είναι υποχρεωμένος να μεταφέρει μετανάστες από χώρες κυρίως μουσουλμανικές. Καθώς είναι και ευαίσθητος πολιτικά, να μην σας πω την κομματική του ένταξη καλύτερα, εκτός από καλό μεροκάματο τους παρέχει φαΐ και ύπνο με ανθρώπινες συνθήκες. Παρεμπιπτόντως φτιάχνει και μαρμελάδες μπουκιά και συχώριο.

Όλα αυτά μου ήρθαν στο νου παρακολουθώντας την ανθρώπινη τραγωδία που εξελίχθηκε αυτές τις ημέρες με τους μετανάστες στην Πύλο. Η απώλεια εκατοντάδων παιδιών και ενηλίκων, έφερε στην επιφάνεια σημαντικές προκλήσεις και απειλές για το μέλλον της Ευρώπης και όχι μόνο. Ξεπερνώντας την άχαρη πολιτική αντιπαράθεση για το ναυάγιο ή τον λεκτικό και άδικο προπηλακισμό της Προέδρου της Δημοκρατίας, θα ήταν ενδιαφέρον να «διαβάσουμε» το μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, όλες οι έρευνες και οι δημοσκοπήσεις δίνουν άνετη πλειοψηφία στην Ν.Δ. ανεξάρτητα από τα πόσα κόμματα θα μπουν στη νέα Βουλή. Το ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα στην ισορροπία μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Κατά δεύτερο λόγο στο μέλλον του κ. Τσίπρα. Είναι βέβαιο ότι χωρίς τον ηγέτη του, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν υπάρχει. Το ζητούμενο είναι αν ο ίδιος επιθυμεί να συνεχίσει ή αν παραχωρήσει τη θέση του σε στέλεχος νεότερης γενιάς. Η Δημοκρατία χρειάζεται ισχυρή αντιπολίτευση για να έχουμε την Αρχή Check and Balance.

Ας έρθουμε όμως στο κύριο θέμα μας. Δεν είναι άλλο από τις επερχόμενες σε λίγες ημέρες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής. Ποιες είναι οι αλλαγές που θα πρέπει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να ολοκληρώσει την παρουσία της χώρας μας στην Ε.Ε. και στον προηγμένο κόσμο.

  1. Οικονομία. Είναι φανερό ότι η εποχή των παχιών αγελάδων τελειώνει. Τα λουριά σφίγγουν. Σε ένα περιβάλλον οικονομικής δυσπραγίας στην Ένωση λόγω του covid-19 και του πολέμου στην Ουκρανία τα κράτη μέλη που πληρώνουν είναι απίθανο να συνεχίσουν την ίδια πορεία. Ήδη βλέπουμε Γερμανία και Γαλλία να βρίσκονται σε δύσκολη θέση.
  2. Ένας από τους λόγους ανόδου της ακροδεξιάς σε πολλές χώρες της Ε.Ε. είναι το μεταναστευτικό. Οι μετανάστες, είτε λόγω κλιματικής αλλαγής, είτε λόγω πολέμων κλπ. θα αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο τα επόμενα χρόνια. Μπορεί η Ε.Ε. να σταματήσει ή έστω να περιορίσει τα κύματα του διχάζουν κοινωνίες και χώρες; Το «διχάζουν» είναι ανακριβές. Η μεγάλη πλειοψηφία των κοινωνιών είναι αντίθετη στη συνύπαρξη με αλλοεθνείς και μάλιστα μουσουλμανικού θρησκεύματος.
  3. Το δημογραφικό πρόβλημα εξελίσσεται σε εφιάλτη για τον λεγόμενο πρώτο κόσμο. Πώς θα στελεχώσουν τις οικονομικές δραστηριότητες στη βιομηχανία, την αγροτική οικονομία, ή ακόμη και τη νοσοκομειακή περίθαλψη;
  4. Πώς θα αντιμετωπιστεί η υπογεννητικότητα των Ελλήνων; Αυτή η παράμετρος όπως καταλαβαίνουμε όλοι έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην ασφάλεια της χώρας. Στα δέκα τελευταία χρόνια έχουμε «χάσει» περίπου το 3,5% του πληθυσμού.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει επίγνωση όλων αυτών των προκλήσεων και πρέπει να αφήσει το όνομά του στην ιστορία, όπως άλλοι ηγέτες στο παρελθόν, ολοκληρώνοντας τη δεύτερη και κατά πάσαν πιθανότητα τελευταία θητεία του. Σε αυτό το διάστημα η σημερινή αντιπολίτευση μπορεί να προετοιμάσει τη διάδοχή του με δυο προτεραιότητες. Την εθνική μας ανεξαρτησία και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των αδυνάτων. Βέβαια πολλά μπορούν να συμβούν την επόμενη τετραετία. Ας είμαστε πάντως αισιόδοξοι.

Αντώνης Τριφύλλης, μέλος της διαΝΕΟσις και του ΕΛΙΑΜΕΠ, πρώην στέλεχος της Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: