«Φρένο» μπαίνει στις πωλήσεις κινητών και υπολογιστών

Οι πωλήσεις υπολογιστών το 2019 αναμένεται να υποχωρήσουν για όγδοη συνεχή χρονιά.

«Φρένο» μπαίνει στις πωλήσεις συσκευών σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις προβλέψεις μάλιστα για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα κινητά να κάνουν λόγο και για αρνητικό πρόσημο. Ειδικότερα, η παγκόσμια αγορά συσκευών (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, tablets και κινητά τηλέφωνα) το 2019 θα κινηθεί σε επίπεδα ανάλογα με αυτά του 2018, ενώ έως το 2021 η εικόνα της αγοράς δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά.

Σε απόλυτα μεγέθη, το 2019 εκτιμάται ότι στην παγκόσμια αγορά θα διατεθούν 2,208 δισ. συσκευές από 2,221 δισ. το περασμένο έτος. Για το 2020 η πρόβλεψη είναι για πωλήσεις 2,227 δισ., ενώ για το 2021 οι αναλυτές βάζουν τον πήχη στα 2,196 δισ. συσκευές. Σύμφωνα με την Gartner, από τα επιμέρους τμήματα της αγοράς, αυτό των ηλεκτρονικών υπολογιστών θα βρεθεί και το 2019 σε καθοδική πορεία: οι αποστολές PCs θα κατέλθουν εφέτος σε 258 εκατ. μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 0,6% έναντι του 2018. Οι δε πωλήσεις παραδοσιακών ηλεκτρονικών υπολογιστών πρόκειται να μειωθούν κατά 3% το 2019, φθάνοντας τα 189 εκατ. μονάδες. Μάλιστα, το 2019 είναι για την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών το όγδοο έτος συνεχούς πτώσης.

«Η αγορά βρίσκεται για όγδοη συνεχή χρονιά σε αδιέξοδο. Οι καταναλωτές αποσύρουν μεν όλο και περισσότερο τους υπολογιστές τους, αλλά δεν τους αντικαθιστούν. Για τις επιχειρήσεις, η μετανάστευση των Windows 10 εξακολουθεί να επηρεάζει την αγορά» αναφέρουν οι αναλυτές της Gartner, οι οποίοι, μάλιστα, προβλέπουν ότι τα Windows 10 θα αντιπροσωπεύουν το 75% της επαγγελματικής αγοράς υπολογιστών έως το 2021.

Αρνητικό πρόσημο και για τα κινητά

Οριακά αρνητικό θα είναι το 2019 το πρόσημο στην αγορά των κινητών τηλεφώνων, η οποία- κατά τους αναλυτές- θα επανέλθει σε θετικό έδαφος το 2020. Οι αποστολές κινητών τηλεφώνων εκτιμάται ότι θα φθάσουν φέτος τα 1,8 δισ. μονάδες, σημειώνοντας μείωση κατά 0,5% σε ετήσια βάση.

«Οι χρήστες έχουν φθάσει σε ένα όριο, όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες και τις εφαρμογές, πράγμα που σημαίνει ότι εάν τα νέα μοντέλα δεν προσφέρουν σημαντική χρησιμότητα, αποτελεσματικότητα ή εμπειρίες, οι χρήστες δεν θέλουν ή δεν χρειάζεται να τα αναβαθμίσουν. Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε από την αγορά κινητής τηλεφωνίας να συνεχίσει να παρουσιάζει μείωση στις ώριμες αγορές κατά το 2019, ειδικά όσον αφορά τις high-end συσκευές» σημειώνει η Gartner. Ωστόσο, οι αναλυτές της προβλέπουν ότι το 2020 η αγορά κινητής τηλεφωνίας θα επιστρέψει στην ανάπτυξη, με αύξηση των αποστολών κατά 1,2% έναντι του 2019. Πάντως, η τάση της παράτασης της διάρκειας ζωής των κινητών τηλεφώνων κάθε άλλο παρά πρόκειται να αναστραφεί. Η Gartner αναμένει ότι η μέση διάρκεια ζωής των κινητών θα αυξηθεί από 2,6 χρόνια σε 2,8 χρόνια μέχρι το 2023.

Μια υποσημείωση που κάνουν οι αναλυτές της εταιρείας αφορά τις αναδιπλούμενες συσκευές, οι οποίες- όπως τονίζουν- δεν αποκλείεται να ταρακουνήσουν την αγορά σε επίπεδο καινοτομίας, αν και οι προβλέψεις για τις πωλήσεις τους είναι συγκρατημένες. Η Gartner εκτιμά ότι οι foldable συσκευές θα αντιπροσωπεύουν το 5% των τηλεφώνων υψηλής τεχνολογίας μέχρι το 2023, που ανέρχονται σε 30 εκατομμύρια μονάδες, παραμένοντας ένα εξειδικευμένο προϊόν λόγω αρκετών κατασκευαστικών προκλήσεων.

Σχετικά άρθρα