«Φρένο» στην εξαγορά της από την ιαπωνική Fujifilm βάζει η Xerox

«Φρένο» στην εξαγορά της από την ιαπωνική Fujifilm βάζει η Xerox
epa05276936 A undated handout image provided by Xerox showing the company logo and building at Xerox Square, Rochester, NY, USA. Xerox reported their 1st quarter 2016 results on 25 April 2016, saying their total revenue stood at 4.3 billion USD, less 4 per cent or 3 per cent in constant currency, compared to 1st quarter in 2015. EPA/XEROX / HO HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo:

Η απόφαση φέρνει ένα τέλος σε μήνες εσωτερικής διαμάχης στην εταιρεία, συμπεριλαμβανομένου ενός «αδειάσματος» του διοικητικού συμβουλίου.

Η τεχνολογική εταιρεία Xerox έδωσε τέλος στην αμφιλεγόμενη πώλησή της στην ιαπωνική Fujifilm, αφού κατέληξε σε συμφωνία με τους ακτιβιστές επενδυτές, Carl Icahn και Darwin Deason.

Και οι δυο μαζί, τους ανήκει το 15% της Xerox, και ήταν αντίθετοι στην συμφωνία των 6,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς, όπως ανέφεραν, υποβίβαζε την αξία της εταιρείας.

Η απόφαση φέρνει ένα τέλος σε μήνες εσωτερικής διαμάχης στην εταιρεία, συμπεριλαμβανομένου ενός «αδειάσματος» του διοικητικού συμβουλίου.

Παρ’ όλα αυτά, η Fujifilm αμφισβήτησε αυτή τη «μονομερή απόφαση», συμπληρώνοντας ότι: «Δεν πιστεύουμε ότι η Xerox έχει το νομικό δικαίωμα να τερματίσει τη συμφωνία μας».

«Επανελέγχουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές, συμπεριλαμβανομένου του να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη, με αίτημα την χορήγηση αποζημίωσης», δήλωσε η Fujifilm.

Από την πλευρά της, η Xerox ανέφερε ότι δεν θα προχωρήσει με τη συμφωνία, εν μέρει λόγω «αποκλίσεων» μεταξύ των δημοσιευμένων οικονομικών αποτελεσμάτων από την ασιατική κοινοπραξία με τη Fujifilm, τη Fuji Xerox, και προηγουμένως μη δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα.

Ο κ. Icahn καλωσόρισε την απόφαση, λέγοντας «είμαστε πολύ ευτυχείς που η Xerox τερμάτισε επιτέλους αυτό το απερίσκεπτο εγχείρημα να παραχωρήσει τον έλεγχο της εταιρείας στη Fujifilm».

Ως μέρος της απόφασής της, να ακυρώσει την συμφωνία συγχώνευσης, η Xerox απέλυσε τον διοικητικό της σύμβουλο, Jeff Jacobson, στις αρχές Μαΐου.

Έξι ακόμα μέλη του διοικητικού συμβουλίου απολύθηκαν, ανοίγοντας το δρόμο για δύο στελέχη κοντά στον κ. Icahn, να αναλάβουν τις θέσεις του διευθύνοντα συμβούλου και προέδρου.

Πέντε νέοι διευθυντές συμβουλίου διορίστηκαν από τότε, σύμφωνα με δήλωση της Xerox. Η εταιρεία θα μπορούσε τώρα να προχωρήσει σε πώλησή της μέσω δημοπρασίας, με το νέο της διοικητικό συμβούλιο να συγκεντρώνεται αμέσως για να «ξεκινήσει μια διαδικασία εκτίμησης όλων των εναλλακτικών για να μεγιστοποιήσει την αξία της μετοχής».