«Φρένο» στη Huawei βάζει η Νέα Ζηλανδία

«Φρένο» στη Huawei βάζει η Νέα Ζηλανδία

Η κίνηση αυτή είναι μέρος μιας αυξανόμενης αντίδρασης ενάντια στην ανάμειξη των κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας σε ξένες χώρες, για λόγους ασφάλειας.

Η Νέα Ζηλανδία έγινε η πιο πρόσφατη χώρα που μπλόκαρε πρόταση να χρησιμοποιηθεί εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών που κατασκευάστηκε από την κινεζική Huawei, εξαιτίας ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια. Συγκεκριμένα, η Νεοζηλανδέζικη Spark ήθελε να χρησιμοποιήσει εξοπλισμό της Huawei στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5G. Όμως, η κυβερνητική υπηρεσία ασφαλείας δήλωσε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό ρίσκο για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Η κίνηση αυτή είναι μέρος μιας αυξανόμενης αντίδρασης ενάντια στην ανάμειξη των κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας σε ξένες χώρες, για λόγους ασφάλειας.

Η Huawei, η μεγαλύτερη παραγωγός εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, έχει αντιμετωπίσει την αντίδραση από ξένες κυβερνήσεις σχετικά με το ρίσκο ότι η τεχνολογία της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπία από μέρους της Κίνας. Μεταξύ των κυβερνήσεων αυτών είναι αυτές των ΗΠΑ, του Ην. Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και της Κορέας. Ενώ η Αυστραλία, αποφάσισε να μπλοκάρει την Huawei και την κινεζική εταιρεία ΖΤΕ, από την παροχή τεχνολογίας 5G για τα ασύρματα δίκτυα της χώρας, εξαιτίας ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι «φόβοι για την εθνική ασφάλεια»;

Οι σχέσεις μεταξύ των εταιρειών και της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι η Κίνα ίσως επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τις εν λόγω εταιρείες για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις κατασκοπείας της. Αυτές οι ανησυχίες εντάθηκαν από νέους νόμους που εισάχθηκαν πέρυσι, και οι οποίοι απαιτούσαν από κινεζικούς οργανισμούς να βοηθούν στις προσπάθειες της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Ο συνδυασμός, επομένως, των νέων νόμων και του ιστορικού κατασκοπείας της Κίνας, έχουν αυξήσει τον αισθητό κίνδυνο του να χρησιμοποιούνται εταιρείες όπως η Huawei και η ΖΤΕ σε σημαντικές κρατικές υποδομές.