FT: Η Ελλάδα έχει έξι εβδομάδες διορία για το προσφυγικό

FT: Η Ελλάδα έχει έξι εβδομάδες διορία για το προσφυγικό
Μεταφορά μεταναστών και προσφύγων που διασώθηκαν, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016. Κυριολεκτικά παγωμένοι φτάνουν στις ακτές της Λέσβου τα τελευταία 24ωρα εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Τα κυκλώματα των παράνομων μεταφορέων στην απέναντι ακτή στέλνουν μέσα στην κοσμοχαλασιά εκατοντάδες ανθρώπους πολλές φορές στο θάνατο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού, αν η χώρα μας δεν καταφέρει να περιορίσει τις προσφυγικές ροές, θα βρεθεί εκτός Σένγκεν.

«Στη σημερινή σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για το προσφυγικό Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Σουηδία και Δανία αναμένεται να απευθύνουν στην Ελλάδα νέα αυστηρή προειδοποίηση και διορία έξι εβδομάδων για να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές», αναφέρει ρεπορτάζ των Financial  Times και προσθέτει:

«Σε διαφορετική περίπτωση, θα επιβληθεί ιδιότυπη διετής «καραντίνα», δηλαδή αποβολή από τη ζώνη Σένγκεν για δύο χρόνια». Παράλληλα, το ρεπορτάζ αναφέρει πως: «πραγματοποιείται επανασχεδίαση των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων στα Βαλκάνια που θα κρατήσει για τα δύο αυτά χρόνια».

Την ίδια ώρα, η Αυστρία φαίνεται διατεθειμένη να υλοποιήσει τις απειλές της σχετικά με έξοδο της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν. Η Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιντερ, δήλωσε προσερχόμενη στη συνάντηση των «28»: «Εάν δεν γίνει εφικτό να προστατευτούν τα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν, δηλαδή τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, τότε τα σύνορα της Σένγκεν θα πρέπει να μετακινηθούν πιο μέσα στην Ευρώπη».

Η Αυστρία κλιμακώνει τα τελευταία 24ωρα επίσημα τις πιέσεις προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για τη θέση της χώρας μας στη Σένγκεν. Η Μικλ-Λάιντερ δήλωσε «πεπεισμένη για την ανάγκη σύστασης ενιαίας ακτοφυλακής, πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι» και σημείωσε:

«Είναι μύθος ότι τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας δεν μπορούν να προστατευτούν. Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει επαρκείς δυνατότητες να προστατεύσει τα σύνορα. Ένα από τα μεγαλύτερα πολεμικά ναυτικά της Ευρώπης χρειάζεται πολιτική ηγεσία για να φυλάξει τα σύνορα».