FT: Οι πολιτικές Τραμπ που μπορεί να αλλάξουν τις ΗΠΑ

FT: Οι πολιτικές Τραμπ που μπορεί να αλλάξουν τις ΗΠΑ
epa05732472 A supporter walks outside the US Capitol on the eve of President-elect Donald J. Trump's inauguration as the 45th President of the United States in Washington, DC, USA, 19 January 2017. Trump won the 08 November 2016 election to become the next US President. EPA/ERIK S. LESSER

H ατζέντα του νέου προέδρου των ΗΠΑ σηματοδοτεί ριζική ρήξη με το παρελθόν.

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ ανοίγει το δρόμο για μια σειρά ριζικών αλλαγών στην εγχώρια και εξωτερική πολιτική.

Όπως υποστηρίζει δημοσίευμα των Financial Times, μια προεδρία Τραμπ μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση των πιο σημαντικών επιτευγμάτων του Μπαράκ Ομπάμα, όπως το Obamacare, η πολιτική για το κλίμα και η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, ενώ αρελθόν πρέπει να θεωρούνται οι ελπίδες των Δημοκρατικών για την διαμόρφωση του Ανώτατου Δικαστηρίου για μια ολόκληρη γενιά. Είναι πλέον πιο πιθανό ένα αρκετά πιο συντηρητικό δικαστήριο. Είναι πιθανή και μια δραματική στροφή στην εξωτερική πολιτική.

Από την πλευρά τους, πολλοί αναλυτές προειδοποιούν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις προεκλογικές υποσχέσεις και στις επίσημες πολιτικές.

Οι επαναδιαπραγματεύσεις εμπορικών συμφωνιών αποδεικνύονται πολλές φορές λιγότερο ουσιαστικές από ότι αναμενόταν αρχικά. Οι δεσμεύσεις σε ζητήματα εξωτερικές πολιτικής, όπως η μετακίνηση της αμερικάνικης πρεσβείας στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ παραμερίζονται.

Πώς η ζωή των Αμερικανών θα μπορούσε να αλλάξει με επτά πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τους FT:

1) Ο κ. Τραμπ έχει αντιταχθεί στην εμπορική συμφωνία TPP μεταξύ των χωρών του Ειρηνικού και έχει ζητήσει ριζικές αλλαγές στη συμφωνία NAFTA με το Μεξικό και τον Καναδά. Οι πολιτικές αυτές φαίνεται πως ενίσχυσαν την απήχηση του στη «ζώνη της σκουριάς» στις μεσοδυτικές πολιτείες, κάτι που επηρέασε σημαντική το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Έχει επίσης απειλήσει με την επιβολή δασμών 45% στα αγαθά από την Κίνα, προκαλώντας φόβους για εμπορικό πόλεμο.

2) Ο κ. Τραμπ έχει δηλώσει πως η συμφωνία του κ. Ομπάμα με το Ιράν, η οποία έχει σαν στόχο να εμποδίσει την ισλαμική δημοκρατία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, θα εξουδετερωθεί ή θα αναδιαρθρωθεί. Ενώ ο κ. Ομπάμα ξεκίνησε τη θητεία του παρουσιάζοντας το όραμα ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα, ο κ. Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι θα είναι ανοιχτός αν αποκτήσουν πυρηνικά οπλοστάσια η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα. Έχει αμφισβητήσει επίσης τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ προς τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ που δεν πληρώνουν για την ασφάλεια τους, ενώ έχει δείξει πως θα επιδιώξει μια πιο στενή σχέση με τον Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν.

3) Ο κ. Τραμπ έχει υιοθετήσει την υπόσχεση των Ρεπουμπλικάνων να «ανακληθούν και να αντικατασταθούν» οι μεταρρυθμίσεις του Ομπάμα για την υγεία. Δεν έχει συγκροτήσει κάποια συνεκτική εναλλακτική πρόταση αλλά λέει πως θα ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις αγορές σε διαφορετικές πολιτείες.

4) Ο κ. Τραμπ έχει υποσχεθεί να υλοποιήσει τη μεγαλύτερη φορολογική επανάσταση από την εποχή του Ρόναλντ Ρήγκαν, υποσχόμενος να προχωρήσει σε οριζόντιες περικοπές φόρων. Υποστηρίζει ότι καμία αμερικάνικη εταιρεία δεν θα πληρώσει πάνω από 15% φόρο για τα κέρδη της, έναντι 35% που ισχύει σήμερα. Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής θα πέσει από το 39,6% που βρίσκεται σήμερα, καθώς ο Ρεπουμπλικάνος θα μειώσει τον αριθμό των φορολογικών κλιμακίων.

5) Για πολλούς πολιτικούς ακτιβιστές στις ΗΠΑ αυτή θα μπορούσε να είναι η πιο σοβαρή συνέπεια των εκλογών. Με το Ανώτατο Δικαστήριο να είναι αυτή τη στιγμή μοιρασμένο ανάμεσα σε 4 συντηρητικούς και τέσσερις πιο φιλελεύθερους δικαστές, πολλοί υποστηρικτές της Χίλαρι Κλίντον ήλπιζαν πως ένας ένατος δικαστής που θα επιλεγόταν από ένα Δημοκρατικό πρόεδρο θα άλλαζε τις ισορροπίες, πιθανότατα για μια γενιά. Αντίθετα, ο κ. Τραμπ είναι σχετικά εύκολο να κερδίσει την έγκριση της Ρεπουμπλικάνικης Γερουσία για την επιλογή του ενώ μπορεί να έχει την ευκαιρία να αντικαταστήσει κάποιον από τους πιο ηλικιωμένους φιλελεύθερους δικαστές.

6) Ο κ. Τραμπ έχει αποκαλέσει την παγκόσμια υπερθέρμανση μια απάτη που έχει επινοήσει η Κίνα για να καταστήσει λιγότερο ανταγωνιστική την αμερικάνικη μεταποίηση και έχει υποσχεθεί να ακυρώσει την συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η οποία βασίστηκε σε μια συμφωνία του κ. Ομπάμα με την Κίνα. Διαμηνύει ακόμα πως θα σταματήσει όλες τις πληρωμές των ΗΠΑ προς τα προγράμματα του ΟΗΕ για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

7) Αυτό είναι το ζήτημα που προκάλεσε τις μεγαλύτερες εντάσεις στην καμπάνια, τόσο μεταξύ των υποστηρικτών του κ. Τραμπ όσο και μεταξύ των ισπανόφωνων ψηφοφόρων που ήθελαν να τον εμποδίσουν να πάρει το Λευκό Οίκο. Η κα. Κλίντον και ο κ. Ομπάμα έχουν ταχθεί υπέρ ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων που θα έδιναν στους παράνομους μετανάστες μια ευκαιρία να λάβουν πλήρη ιθαγένεια. Αλλά ο κ. Τραμπ βάσισε την καμπάνια του στην υπόσχεση του να υψώσει ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, ζήτησε να απαγορευτεί η είσοδος Μουσουλμάνων στη χώρα και να απελαθούν 11 εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες.

Ωστόσο, έκτοτε, έχει κάνει πιο αμφιλεγόμενες δηλώσεις, υποσχόμενος αντίθετα «εξονυχιστικούς ελέγχους» και αποφεύγοντας να ξεκαθαρίσει τα σχέδια του για τους μη μετανάστες χωρίς χαρτιά.