FT: «Προβληματίζει την τρόικα το “όχι” Σαμαρά σε νέα μέτρα»

FT: «Προβληματίζει την τρόικα το “όχι” Σαμαρά σε νέα μέτρα»

Οι δανειστές θεωρούν ανέφικτη τη δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού, σύμφωνα με το δημοσίευμα. 

Εκτενή αναφορά κάνει η εφημερίδα Financial Times στην επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, οι δεσμεύσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για τη μη λήψη νέων μέτρων προβληματίζουν την τρόικα. Κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε πως περιμένει περισσότερη βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους του παραπέμποντας στη συμφωνία του Νοεμβρίου που κάνει λόγο για ανακούφιση της Ελλάδας από το χρέος μόλις η Αθήνα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και ο κ. Σαμαράς όπως όλα δείχνουν θα ανακοινώσει την επίτευξη του στόχου στο τέλος του χρόνου» αναφέρει η εφημερίδα , η οποία τονίζει όμως ότι κρίνεται ανέφικτη η δέσμευση Σαμαρά ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα.

Σαμαράς: «Το όποιο χρηματοδοτικό κενό δεν θα καλυφθεί με λιτότητα»

Ακολουθεί το απόσπασμα του δημοσιεύματος για την Ελλάδα:

«Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, ξεκαθάρισε ότι περιμένει περισσότερη στήριξη, επισημαίνοντας τη συμφωνία του Νοεμβρίου που κάνει λόγο για μεγαλύτερη ελάφρυνση των δανείων προς τη χώρα από τη στιγμή που η Αθήνα θα καταφέρει να κερδίζει περισσότερα από όσα ξοδεύει, χωρίς να συνυπολογίζονται οι τόκοι του δημόσιου χρέους. Από τη στιγμή που η Αθήνα πετύχει δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα που ο κ. Σαμαράς αναμένεται να ανακοινώσει φέτος.

«Εάν η Ελλάδα πράγματι πετύχει τους στόχους της αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τότε όλα τα προσωρινά προβλήματα χρηματοδότησης θα έχουν λυθεί», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ανώτατοι αξιωματούχοι στην τρόικα των δανειστών, όμως, κατ’ ιδίαν δηλώνουν ότι ανησυχούν για την επιμονή του κ. Σαμαρά ότι δεν θα υπάρξουν νέες προϋποθέσεις λιτότητας με τη νέα βοήθεια, υπόσχεση που πιστεύουν ότι δεν θα μπορέσει να τηρήσει.
Οι διαφορές εντείνουν και τον καβγά για το εάν οι πιστωτές της ευρωζώνης θα πρέπει να υποστούν ζημίες στα υπάρχοντα πακέτα στήριξης για να ανταποκριθούν στη συμφωνία του Νοεμβρίου και ποια θα είναι τα νέα βάρη που θα επωμιστεί η Ελλάδα προκειμένου να παραμείνει σε τροχιά το πρόγραμμα».

Διαβάστε ακόμη: «Σβήσαμε» 2 εκατ. ευρώ χρέος με πρωτοβουλία του «Greece Debt Free»