FT: Βαθύ το χάσμα Μέρκελ-Σόιμπλε για το ελληνικό πρόβλημα

FT: Βαθύ το χάσμα Μέρκελ-Σόιμπλε για το ελληνικό πρόβλημα
epa02163958 German Chancellor Angela Merkel and Finance Minister Wolfgang Schaeuble talk in the Bundestag in Berlin, 19 May 2010 when her government moved to stamp its authority on negotiations about regulating financial markets. Speaking in the parliament she began her defence of the 750 billion euro EU financial rescue system agreed in Brussels last week. Europe needs a new culture of stability she said. EPA/RAINER JENSEN Photo:

Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών λόγω του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα.

«H τελευταία αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. φέρνει στην επιφάνεια μακροχρόνιες διαφορές μεταξύ της Άγκελα Μέρκελ και του σκληροπυρηνικού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, περιπλέκοντας έτσι τις προσπάθειες για μία λύση», αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times για το πώς έχει επηρεάσει η τροπή που έχουν λάβει οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα τις σχέσεις των δύο Γερμανών αξιωματούχων.

Παράλληλα, επισημαίνεται: «Εδώ και μήνες, η κ. Μέρκελ πιέζει προς την επίτευξη μιας συμφωνίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να επιτύχει μια επέκταση του προγραμματος διάσωσης της χώρας αλλά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει αμφιβολίες για το αν ποτέ η Αθήνα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για να επιβιώσει η χώρα μέσα στην ευρωζώνη. Ο Σόιμπλε, σε ιδιωτικές του συνομιλίες, ισχυρίζεται ότι οι υπεύθυνοι για τις πολιτικές αποφάσεις στην Ευρώπη θα πρέπει έστω να σκεφτούν τις ενέργειες που θα χρειαστούν προκειμένου να οργανωθεί μία ελεγχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα» και προστίθεται:

«Η αφοσίωση του βετεράνου υπουργού οικονομικών στην καγκελάριο είχε μέχρι στιγμής κρατήσει τη διαφωνία πίσω από κλειστές πόρτες. Αλλά καθώς η Αθήνα σιγά-σιγά μένει χωρίς χρήματα για τους… λογαριασμούς της, και η κ. Μέρκελ πρέπει να αντιμετωπίσει την πιο βαρύνουσα απόφαση της δεκαετούς θητείας της, οι διαφορές μεταξύ τους γίνονται όλο και πιο φανερές».

Και καταλήγει ως εξής: «Ο κ. Σόιμπλε είναι πεπεισμένος θιασώτης μιας όλο και πιο στενής συνεργασίας στην Ε.Ε. Αλλά ο ενθουσιασμός του συνοδεύεται κι από το σεβασμό των κανόνων της Ένωσης. Πιστεύει ότι η Ελλάδα, με τις δομικές οικονομικές της αδυναμίες, δεν ταιριάζει στην ευρωζώνη, η οποία βασίζεται σε κανόνες. Έτσι, η ευρωζώνη μπορεί να ισχυροποιηθεί από μια ελληνική αποχώρηση.

Η κ. Μέρκελ μοιράζεται από τη μία μεριά της αυτές τις θέσεις, από την άλλη όμως ανησυχεί για τις γεωπολιτικές συνέπειες ενός Grexit, την ώρα που που τα Βαλκάνια είναι ακόμα ασταθή και η Ε.Ε. νιώθει την απειλή της ρωσικής επεκτατικότητας στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Έχει επίσης πει σε έμπιστους συμβούλους της, ότι αν έρθει ένα Grexit, αυτή – και η Γερμανία – δεν πρέπει να κατηγορηθούν γι’ αυτό».