Γ. Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Δρομολογούμε επενδύσεις της τάξης των 3,5 – 4 δισ. ευρώ

Γ. Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Δρομολογούμε επενδύσεις της τάξης των 3,5 – 4 δισ. ευρώ
Γιώργος Περιστέρης Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Επενδύσεις της τάξεως των 3,5-4 δισ. ευρώ δρομολογεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ύστερα και από την επιτυχημένη έκδοση ομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε, κατά τη σημερινή γενική συνέλευση, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Περιστέρης.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη έκδοση επταετούς ομολογιακού δανείου από τον όμιλο, υπερκαλύφθηκε σχεδόν κατά μιάμιση φορά. Η έκδοση καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από ιδιώτες επενδυτές και οδηγήθηκε σε υπερκάλυψη με την προσθήκη των θεσμικών.

Ανάμεσα τους η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία ανακοίνωσε ότι επένδυσε 57,5 εκατ. ευρώ στην επιτυχή ομολογιακή έκδοση, ύψους 500 εκατ. ευρώ, εντείνοντας τις προσπάθειές της για να βοηθήσει τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις από την κρίση του κορωνοϊού.

«Εμπιστεύθηκαν στην εταιρεία 500 εκατ. ευρώ ιδιώτες επενδυτές από τις αποταμιεύσεις τους. Όπως κάναμε στο παρελθόν, αδιαλείπτως και για πολλές δεκαετίες, θα πρέπει να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών και της εμπιστοσύνης τους» σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι τα κεφάλαια της έκδοσης ομολόγου θα επενδυθούν στους τομείς των υποδομών, της καθαρής ενέργειας και των παραχωρήσεων, τονίζοντας, όμως, ότι οι επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης θα μοιάζουν μικρές και πρόσκαιρες, σε σχέση με αυτές που θα μπορούσε να προκαλέσει η κλιματική αλλαγή, εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της.

Η επιτυχία του ομολόγου της ΓΕΚ Τέρνα αποδίδεται στο γεγονός ότι πρόκειται για έναν όμιλο με ηγετική θέση στους τομείς των Υποδομών και των Παραχωρήσεων, της Καθαρής Ενέργειας, των Ιδιωτικών Έργων, της Παραγωγής και Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες και Θερμικές Πηγές, καθώς και ισχυρή παρουσία στους τομείς της Διαχείρισης Απορριμμάτων και των Έργων Περιβάλλοντος.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης επένδυσε 2,5 δισ. ευρώ, ενώ έχει δρομολογήσει ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα στους τομείς των παραχωρήσεων και των υποδομών, με συμμετοχή του σε έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει είτε υφιστάμενα έργα, όπως ο Νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης, είτε έργα που βρίσκονται σε ώριμο πλέον στάδιο και για τα οποία αναμένονται εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Μέσω των επενδύσεων αυτών αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 20.000 νέες θέσεις εργασίας την προσεχή πενταετία. Η διοίκηση της ΓΕΚ Τέρνα υπό τον Γιώργο Περιστέρη (πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο) έχει επιδιώξει τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων του ομίλου και έχει εστιάσει στην εξασφάλιση σταθερών και επαναλαμβανόμενων ροών εσόδων σε μακροχρόνια βάση, από υποδομές (παραχωρήσεις μεγάλων αυτοκινητόδρομων, αεροδρομίων κ.ά.), έργα περιβάλλοντος, μεγάλα ενεργειακά έργα (π.χ. αιολικά πάρκα, έργα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας) κ.ά.

Αξιοποιεί, επίσης, την κυριαρχία του στην παραγωγή καθαρής ενέργειας μέσω της Τέρνα Ενεργειακή, ως ο μεγαλύτερος ελληνικός όμιλος ΑΠΕ και ο μεγαλύτερος επενδυτής σε έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα. Η προαναφερόμενη θυγατρική λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος της τάξης των 2GW στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και συνεχίζει τη δυναμική της ανάπτυξη με νέες επενδύσεις στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, στην αποθήκευση με αντλησοταμίευση και στην ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.