G7: Μήνυμα αποφυγής σύγκρουσης με το Ιράν – Ο Τραμπ διαχωρίζει τη θέση του

G7: Μήνυμα αποφυγής σύγκρουσης με το Ιράν – Ο Τραμπ διαχωρίζει τη θέση του
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης στην «ενίσχυση του διαλόγου» με τη Ρωσία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν στην ανάληψη κοινής δράσης σχετικά με το Ιράν με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης και την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη.

«Συμφωνήσαμε στο τι θέλουμε να πούμε από κοινού στο Ιράν. Υπάρχει ένα μήνυμα από την Ομάδα των Επτά σχετικά με τους στόχους μας και το γεγονός ότι οι στόχοι μας είναι κοινοί είναι σημαντικό και κάτι που βοηθάει στην αποφυγή της διάστασης απόψεων που τελικά αποδυναμώνει όλους μας. Όλοι θέλουμε να αποφύγουμε μια σύγκρουση, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ιδιαίτερα σαφής σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο Μακρόν στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI.

Από την πλευρά του πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη του τις γαλλικές προσπάθειες διαμεσολάβησης στο Ιράν δηλώνοντας χαρούμενος που ο Μακρόν θέλει να προσεγγίσει την Τεχεράνη για να αποκλιμακώσει την ένταση, αλλά ότι ο ίδιος θα συνεχίσει με τις δικές του πρωτοβουλίες. Ο Τραμπ, ο οποίος ακολουθεί μια πολιτική ύψιστης πίεσης στο Ιράν, αναδιπλώθηκε. Ερωτηθείς αν υπέγραψε κάποια ανακοίνωση για να μεταφέρει ο Μακρόν στο Ιράν εκ μέρους της Ομάδας, ο Τραμπ απάντησε: “Δεν το συζήτησα αυτό, όχι, δεν το συζήτησα” και πρόσθεσε ότι ο Μακρόν και ο Άμπε είναι ελεύθεροι να συνομιλήσουν με το Ιράν.

«Θα κάνουμε τις δικές μας κινήσεις, αλλά ξέρετε, δεν μπορώ να εμποδίσω τους ανθρώπους από το να συνομιλούν. Αν θέλουν να συνομιλούν, μπορούν».

Απόφαση για ενίσχυση του διαλόγου με Ρωσία

Οι ηγέτες της G7 που συναντώνται στη Μπιαρίτς της Γαλλίας συμφώνησαν επίσης «να ενισχύσουν τον διάλογο και τον συντονισμό» για τις τρέχουσες κρίσεις με τη Ρωσία, η οποία αποκλείστηκε από την ομάδα των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου το 2014, όμως τόνισαν ότι είναι πολύ νωρίς για να την επανεντάξουν σε αυτή, όπως δήλωσε διπλωματική πηγή.

Οι επτά ηγέτες συμφώνησαν στη θέση αυτή κατά τη διάρκεια του δείπνου που είχαν το Σάββατο, πρόσθεσε η πηγή.
Εξάλλου η G7 θα «επιφορτίσει» τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν «να συνομιλήσει και να απευθύνει μήνυμα προς το Ιράν», επεσήμανε πηγή από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Ως πρόεδρος της G7, ο πρόεδρος όντως επιφορτίστηκε να συζητήσει και να στείλει μήνυμα στις ιρανικές αρχές, βάσει των συνομιλιών που είχαμε το Σάββατο», εξήγησε.

Σύμφωνα με τη γαλλική πηγή, προτεραιότητα παραμένει να μην καταφέρει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και να αποκλιμακωθεί η ένταση στον Κόλπο.

Βοήθεια στην Αμαζόνιο

Οι ηγέτες της G7 αναμένεται να συμφωνήσουν πιο εύκολα στη συμμετοχή, κυρίως οικονομική, για την αντιμετώπιση των πολλών πυρκαγιών που καταστρέφουν το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Αναμένεται να προσφέρουν βοήθεια όχι μόνο στη Βραζιλία, αλλά και στη Χιλή, ο πρόεδρος της οποίας Σεμπαστιάν Πινέρα είναι προσκεκλημένος στη Μπιαρίτς.