Γαλλία και ΗΠΑ στο πλευρό της Κύπρου για τις γεωτρήσεις

Γαλλία και ΗΠΑ στο πλευρό της Κύπρου για τις γεωτρήσεις

Λήφθηκαν όλα τα προληπτικά μέτρα για τη γεώτρηση της Total στο οικόπεδο 11, δήλωσε ο υπ. Εξωτερικών, Ιω. Κασουλίδης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα σε διπλωματικό επίπεδο, ενόψει της γεώτρησης της Total στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Ο κ. Κασουλίδης εκτιμά ότι η «Άγκυρα δεν θα διαβεί την επιτρεπόμενη κόκκινη γραμμή».
Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η Λευκωσία θα αντιμετωπίσει με ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση οποιανδήποτε πρόκληση τυχόν παρουσιαστεί.

Επισημαίνοντας ότι η δραστηριότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν διασυνδέεται με τις συνομιλίες, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται το ενεργειακό πρόγραμμα «να καταστεί όμηρος του Κυπριακού».
Εξάλλου, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι ουδεμία ανησυχία δικαιολογείται από την έναρξη της γεώτρησης στο τεμάχιο 11.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις καταγραφές των ραντάρ, αλλά και από τα στοιχεία που κατέχει η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν υπάρχει τίποτε ανησυχητικό σε ακτίνα 25 ναυτικών μιλίων από το γεωτρύπανο.

Επίσης, ανέφερε ότι για λόγους ασφαλείας στην περιοχή θα πετούν ελικόπτερα, ενώ πρόσθεσε ότι το προσωπικό της πλατφόρμας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Ασφάλειας και Διάσωσης της Κύπρου.

Για τις τουρκικές ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος είπε ότι διεξάγονται νοτιοδυτικά της Πάφου, πολύ μακριά από το χώρο όπου θα γίνει η γεώτρηση.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι οι γαλλικές φρεγάτες και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο βρίσκονται στην περιοχή για άλλους λόγους.

Καταλήγοντας ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το τρυπάνι αναμένεται να μπει στο βυθό μεταξύ 14 και 16 Ιουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ