Γαλλικά exit polls: Πρώτος ο Μακρόν 23,9% – Δεύτερη η Λεπέν με 21,7%

Γαλλικά exit polls: Πρώτος ο Μακρόν 23,9% – Δεύτερη η Λεπέν με 21,7%
Μεγάλη νίκη στο β' γύρο στον Μακρόν δίνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls οδεύουμε σε μάχη μεταξύ Μακρόν και Λεπέν στο β’ γύρο την άλλη Κυριακή 7 Μαΐου.

Οι εκτιμήσεις στις 23:05.

Μακρόν 23,90%

Λεπέν 21,70%

Φιγιόν 20,00%

Μελανσόν 19,20%

Αμόν 6,30%

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι μετά την καταμέτρηση 20 εκατομμυρίων ψήφων, η Λεπέν συγκεντρώνει 24,38%, ο Μακρόν 22,19%, ο Φιγιόν 19,63% και ο Μελανσόν 18,09%. Στα 20 εκατομμύρια των καταμετρημένων ψήφων, επί των οποίων το υπουργείο Εσωτερικών διαμόρφωσε τα ποσοστά που μεταδόθηκαν προηγουμένως δεν περιλαμβάνονται ψήφοι από τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας.

Από το προπύργιό της στην πόλη Ενέν Μπομόν, η Μαρίν Λεπέν ευχαρίστησε τους οπαδούς της που της έδωσαν τη νίκη για το δεύτερο γύρο.

«Θέλω να εκφράσω σε εσάς εκλογείς πατριώτες την πιο βαθιά μου ευγνωμοσύνη. Η πρώτη φάση που θα μπορέσει να οδηγήσει τους Γάλλους στην προεδρία, ξεπεράστηκε. Αυτό το αποτέλεσμα είναι ιστορικό.

Από εδώ και στο εξής έχω την ευθύνη της υπεράσπισης του γαλλικού έθνους, της ενότητάς του, της ασφάλειας, της κουλτούρας του, της ευημερίας και της ανεξαρτησίας».

«Δεν διέφυγε από κανέναν Γάλλο», πρόσθεσε, «ότι το σύστημα προσπάθησε με όλα τα μέσα να καταπνίξει τη μεγάλη πολιτική συζήτηση που θα έπρεπε να ήταν αυτή η εκστρατεία. Θα λάβει όμως χώρα τώρα αυτή η πολιτική συζήτηση- αντιπαράθεση. Οι Γάλλοι θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία που τους δίνεται γιατί η μεγάλη πρόκληση αυτής της εκστρατείας είναι η άγρια παγκοσμιοποίηση που θέτει σε κίνδυνο τον πολιτισμό μας.

Είτε συνεχίζουμε στο δρόμο μιας ολοκληρωτικής απορρύθμισης, χωρίς σύνορα και χωρίς ασφάλεια, με πολλές συνέπειες όπως η μετανάστευση, ο άνισος διεθνής ανταγωνισμός, η ελεύθερη κυκλοφορία των τρομοκρατών.
Η άλλως επιλέγετε τη Γαλλία με τα σύνορά της και την ασφάλεια (…) αυτό που σας προτείνω είναι η μεγάλη αλλαγή», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν μπροστά στους γεμάτους ευφορία οπαδούς της.

Μακρόν: «Θέλω να είμαι ο πρόεδρος των πατριωτών απέναντι στην απειλή των λαϊκιστών»

«Σε έναν χρόνο αλλάξαμε την εικόνα της γαλλικής πολιτικής», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν μπροστά στους ενθουσιώδεις υποστηρικτές του.

«Θέλω να είμαι ο πρόεδρος των πατριωτών απέναντι στην απειλή των λαϊκιστών», είπε ο κεντρώος προεδρικός υποψήφιος που εξέφρασε την επιθυμία να συγκροτήσει μία πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει με νέα πρόσωπα.

«Ακουσα τις επιθυμίες σας για την πραγματική αλλαγή…θα μεταφέρω την φωνή της ελπίδας για τη χώρα μας και την Ευρώπη», είπε δηλώνοντας ότι έχει την βούληση να δώσει νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό σχέδιο.

Νίκη Μακρόν δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στον β’ γύρο

Ο Εμανουέλ Μακρόν επικρατεί της Μαρίν Λεπέν με 62% των ψήφων έναντι 38% στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με δημοσκόπηση IPSOS/SOPRA STERIA.

Ο Μακρόν επικρατεί της Λεπέν με 64%, σύμφωνα με δημοσκόπηση HARRIS INTERACTIVE.