Γαλλικό «σήμα» συμφωνίας για το ελληνικό χρέος τον Ιούνιο

Γαλλικό «σήμα» συμφωνίας για το ελληνικό χρέος τον Ιούνιο
epa06029689 Greek Finance Minister Eucleidis Tsakalotos (L) and French Economy Finance Trade Minister Bruno Lemaire (R) speak at the start of the Eurogroup Finance Ministers meeting in Luxembourg, 15 June 2017. The monthly Eurogroup meeting is expected to pave the way for new loans for Greece. EPA/JULIEN WARNAND

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη μιας οριστικής συμφωνίας.

«Είμαστε σε καλό δρόμο προς μία συμφωνία για το χρέος τον Ιούνιο» δήλωσε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ο κ. Λεμέρ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει σημαντικές αποφάσεις στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, σημειώνοντας πως πρέπει να συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να προσδιορίσουν έναν μηχανισμό για το ελληνικό χρέος, ο οποίος θα είναι «ξεκάθαρος» και «ισχυρός» απέναντι στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Είμαστε σε καλό δρόμο για να φτάσουμε σε μία συμφωνία, σε μία ισχυρή διευθέτηση του ελληνικού χρέους τον Ιούνιο» κατέληξε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών είχε νωρίτερα σήμερα προχωρημένες επαφές για το ελληνικό ζήτημα με τους ομολόγους του από Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία, τον Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ και τον Κλάους Ρεέγκλινγκ από τον ESM. Στόχος των προχωρημένων επαφών ήταν, μεταξύ άλλων, και η εξεύρεση λύσης όσον αφορά την παραμονή του Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντατικές διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται τα τελευταία 24ωρα και μεταξύ του ΔΝΤ με την Γερμανία, η οποία προβάλλει τις μεγαλύτερες αντιστάσεις για το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθούν όλες οι πτυχές για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδαςαπό το πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ωστόσο δεν αναμένονται αποφάσεις, καθώς αυτές θα ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε βέβαιος ότι όλες οι αποφάσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, θα ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ανεξάρτητα με το αν θα συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ με χρηματοδότηση ή όχι.

Σεντένο: Βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία με το ΔΝΤ

Βρισκόμαστε «κοντά» σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, τονίζοντας ότι η συμμετοχή του Ταμείου παραμένει «σημαντική». «Εργαζόμαστε μαζί και βασικός μας στόχος είναι η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος με επιτυχία», πρόσθεσε ο Μ. Σεντένο, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα αφού εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να σταθεί τα πόδια της και να αποκτήσεις πρόσβαση στις αγορές.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ευρωομάδας (Eurogroup) χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά» νέα, καθώς συμφωνήθηκε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Μοσκοβισί: Ήρθε η ώρα οι εταίροι να σεβαστούν τη συμφωνία με την Ελλάδα

Η Ελλάδα έδειξε ότι σέβεται τα συμφωνηθέντα και τώρα οι εταίροι της θα πρέπει να δείξουν ότι σέβονται κι αυτοί τα όσα έχουν συμφωνηθεί, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ο Γάλλος επίτροπος τόνισε ότι βρισκόμαστε στην «τελική ευθεία» για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο. «Έχουμε θέσει ως στόχο την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τον Ιούνιο, στις 21 Ιουνίου, ώστε τον Αύγουστο να μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα και ότι αφήνουμε πίσω 10 χρόνια κρίσης στην ευρωζώνη», ανέφερε.

Παράλληλα, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης είναι ένα πολύ θετικό σημάδι που δείχνει ότι η διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα συνεχίζεται. «Είναι σημαντικό οι εταίροι της Ελλάδας να σεβαστούν τις δικές τους δεσμεύσεις», προσέθεσε. Συνέχισε λέγοντας ότι αναπόσπαστο σημείο της τελικής συμφωνίας για την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο είναι να σχεδιαστεί ένα πακέτο μέτρων για το ελληνικό χρέος, το οποίο θα είναι αξιόπιστο στις αγορές και το οποίο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να στηρίξει το επενδυτικό της πρόγραμμα στο μέλλον.