Η Gap Inc ανοίγει «δρασκελιά» με νέα «πόδια»

Η Gap Inc ανοίγει «δρασκελιά» με νέα «πόδια»

Αλλαγής ηγεσίας στον όμιλο έτοιμων ενδυμάτων στις αρχές του 2015.

Συνώνυμη του casual στιλ α λα αμερικανικά, η εταιρεία έτοιμων ενδυμάτων «Gap Inc» με έδρα το Σαν Φρανσίσκο έχει γράψει το δικό της κεφάλαιο στην ιστορία της μόδας. Έφερε τα vintage Levis jeans στη δεκαετία του ’70, το preppy look το ’80 και τα dot-com χακί το ’90.

Από τις αρχές του 2000 και μετά, ωστόσο, άρχισε να βρίσκεται αντιμέτωπη όχι τόσο με στιλιστικά διλήμματα, αλλά κυρίως με ενδοεταιρικές και επιχειρηματικές προκλήσεις. Το διαδικτυακό λιανεμπόριο άλλαξε τους ρυθμούς παραγωγής και τον ανταγωνισμού. Και η παγκόσμια οικονομική κρίση μοιραία αναθεώρησε τους κανόνες του «παιχνιδιού» στο διεθνές πεδίο.

Το αποτέλεσμα για την «Gap Inc» (που μεταξύ άλλων κατέχει τα εμπορικά σήματα «Gap», «Banana Republic» και «Old Navy») ήταν να δει τις πωλήσεις της να πέφτουν και ο όμιλος τελικά να οδηγηθεί σε ένα «γαϊτανάκι» εναλλαγών σε σχεδιαστές και επιτελικά στελέχη.

Προς τα τέλη του 2011, ανακοίνωσε το κλείσιμο 189 καταστημάτων της στις ΗΠΑ (κοντά στο 21%) και προχώρησε σε αναθεώρηση του μοντέλου επιχειρηματικής ανάπτυξης, αρχίζοντας έκτοτε σταδιακά την επέκτασή της στις αναδυόμενες αγορές της Λατινικής Αμερικής, της Ινδίας και της Κίνας.

Τώρα, το «ξήλωμα του πουλόβερ» δείχνει να ολοκληρώνεται με την αλλαγή στην «κεφαλή» της. Προ ημερών λοιπόν ανακοινώθηκε ότι, από τον ερχόμενο Φεβρουάριο, για τον όμιλο θα αποτελεί πια παρελθόν ο 52χρονος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, Γκλεν Μέρφι.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η απόφαση είναι προσωπική, έπειτα από μία επταετία στο εταιρικό «τιμόνι», κατά τη διάρκεια της οποίας η χρηματιστηριακή αξία της «Gap Inc» τριπλασιάστηκε, ενώ υπερδιπλασιάστηκαν συνολικά τα κέρδη. Παρ’ όλα αυτά, ο ρυθμός αύξησης των εσόδων κρίνεται σχεδόν απογοητευτικός, στο 2,4%.

Κι έτσι, η αγορά βοά πως πρόκειται ουσιαστικά για μία εξαναγκαστική απομάκρυνση, λόγω των κατώτερων των προσδοκιών πωλήσεων (η πτώση έφθασε 8% μόνον τον Σεπτέμβριο). Τη θεωρεία αυτή δείχνει πάντως να ενισχύει και η προαναγγελία του αντικαταστάτη του Γκλεν Μέρφι.

Πρόκειται για τον 58χρονο Αρτ Πεκ, που έπειτα από 20 χρόνια καριέρας στην Boston Consulting Group εντάχθηκε στην Gap το 2005 και σήμερα είναι επικεφαλής του ψηφιακού τομέα. Στα ηγετικά εχέγγυα του συγκαταλέγεται η επιτυχημένη πορεία του τη διετία 2011-2012 ως επικεφαλής των δραστηριοτήτων της Gap στη Βόρεια Αμερική, που προς το παρόν αντιστοιχεί στο 1/4 των συνολικών εταιρικών εσόδων.

«Πιστεύω ότι ο Πεκ έχει την εμπειρία που χρειάζεται για να συνεχιστεί η εφαρμογή των στρατηγικών πρωτοβουλιών του ομίλου», λέει στο Reuters η Μπρίτζετ Βάισχααρ, αναλύτρια του οίκου ερευνών Morningstar, «συμπεριλαμβανομένων της διεθνούς επέκτασης του ομίλου».