Γάζα: 100 μέρες πολέμου, με το Ισραήλ να συνεχίζει αμείωτες τις επιθέσεις

Γάζα: 100 μέρες πολέμου, με το Ισραήλ να συνεχίζει αμείωτες τις επιθέσεις
epa10932271 Israeli soldiers and armored vehicles are gathered at an undisclosed location near the border with Gaza, in Israel, 22 October 2023. More than 4,000 Palestinians and 1,400 Israelis have been killed, according to the Israel Defense Forces (IDF) and the Palestinian health authority, since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October. After 20 aid trucks were allowed into the Gaza strip on 21 October through the Rafah border crossing with Egypt, various UN agencies expressed the hope that some more aid could be allowed into Gaza on 22 October. EPA/HANNIBAL HANSCHKE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Περισσότεροι από 20.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και η Γάζα είναι μια ερημωμένη περιοχή με συντρίμμια.

Εκατό μέρες συμπληρώθηκαν την Κυριακή από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας μετά από την επίθεση της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, την ώρα που επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό θύλακα συνεχίζονται αμείωτες.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα πτοηθεί από μια υπόθεση ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, όπου μάχεται εναντίον κατηγοριών ότι η εκστρατεία στη Γάζα ισοδυναμεί με γενοκτονία.

«Κανείς δεν θα μας σταματήσει – ούτε η Χάγη, ούτε ο Άξονας του Κακού, κανείς» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στη Χαμάς και στις υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές Χεζμπολάχ και Χούθι που έχουν προσφέρει την υποστήριξή τους.

Περισσότεροι από τρεις μήνες μετά την επίθεση κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που πυροδότησε τον πόλεμο, περισσότεροι από 20.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και η Γάζα είναι μια ερημωμένη περιοχή με συντρίμμια, με όλους τους κατοίκους της, εκτός από μια χούφτα από τα 2,3 εκατομμύρια, να έχουν στριμωχτεί σε μια μικρή γωνιά στο νότιο άκρο του θύλακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Ράφα, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε ένα σπίτι που φιλοξενούσε δύο οικογένειες εκτοπισμένων σκότωσε 10 ανθρώπους, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Το Ισραήλ υποστηρίζει πως στοχεύει τους μαχητές της Χαμάς και κάνει ό,τι μπορεί για να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά στους μη μαχητές, καθώς διεξάγει αστικό πόλεμο εναντίον της οργάνωσης στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα.

Όμως, η κλίμακα των δολοφονιών στη Γάζα και η δεινή ανθρωπιστική κατάσταση έχουν σοκάρει την παγκόσμια κοινή γνώμη και έχουν τροφοδοτήσει αυξανόμενες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, με τη Νότια Αφρική να δρομολογεί υπόθεση ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία.

Το Ισραήλ απέρριψε την κατηγορία ως σοβαρή διαστρέβλωση, λέγοντας ότι οι ενέργειές του στη Γάζα έγιναν σε αυτοάμυνα μετά την επίθεση ενόπλων της Χαμάς σε μια σειρά από κοινότητες στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.200 Ισραηλινούς και ξένους και παίρνοντας περίπου 240 ως ομήρους.

Λέει ότι η επίθεση, την οποία οι ηγέτες της Χαμάς δήλωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν ξανά, έδειξε ότι η ύπαρξή της ως κράτος απειλείται, εκτός αν το κίνημα καταστραφεί. Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος λέει ότι έχει σκοτώσει περισσότερους από 8.000 μαχητές, ανακοίνωσε μια νέα φάση στη μάχη, αποσύροντας ορισμένες δυνάμεις από τη βόρεια Γάζα, ενώ διατηρεί τις επιχειρήσεις στο νότο, όπου πιστεύεται ότι κρύβονται ανώτεροι ηγέτες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη του κινήματος στη Γάζα Γιαχία Σινουάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: