Γάζα: Ο Νετανιάχου αφήνει «παράθυρο» για εκεχειρία; – Τι εξετάζει το Ισραήλ

Γάζα: Ο Νετανιάχου αφήνει «παράθυρο» για εκεχειρία; – Τι εξετάζει το Ισραήλ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για την αρχική φάση του σχεδίου των ΗΠΑ για την εκτόνωση του πολέμου στη Γάζα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, φέρεται να δήλωσε τη Δευτέρα πως η αρχική φάση του σχεδίου των ΗΠΑ για την εκτόνωση του πολέμου στη Γάζα μπορεί να ξεκινήσει χωρίς να υπάρξει απαραίτητα συμφωνία τις τις επόμενες φάσεις τους σχεδίου.

Σύμφωνα με ισραηλινά media, ο Νετανιάχου έκανε τις εν λόγω αναφορές μετά από μια κεκλεισμένων των θυρών κοινοβουλευτική συνεδρίαση, χωρίς αυτές να επιβεβαιώνονται άμεσα από αξιωματούχους στο Reuters.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο, οι δηλώσεις Νετανιάχου «δείχνουν» πως το Ισραήλ βλέπει τη δυνατότητα να εισέλθει σε μια αρχική εκεχειρία στη Γάζα, αν και έχει αποκλείσει τον τερματισμό του πολέμου, όπως απαιτεί η Χαμάς.

Ο οδικός χάρτης που προτάθηκε από το Ισραήλ προβλέπει, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, πλήρη κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας για έξι εβδομάδες, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων, ιδίως γυναικών και αρρώστων, και την αποφυλάκιση παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Για το περίγραμμα της δεύτερης φάσης θα γίνουν διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, που θα μπορούσε να γίνει «μόνιμη» αν η Χαμάς «τηρήσει τις δεσμεύσεις της», σύμφωνα με τον κ. Μπάιντεν.

Εξάλλου, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ισραηλινής κυβέρνησης, ο Νετανιάχου δήλωσε σήμερα πως ο Mπάιντεν, κατά την προώθηση ενός σχεδίου για σταδιακό τέλος του πολέμου στη Γαζα, δημοσιοποίησε μόνο ορισμένες από τις λεπτομέρειες.

«Ο πόλεμος θα σταματήσει με σκοπό να επιστραφούν οι όμηροι και τότε θα προχωρήσουμε με τις άλλες συζητήσεις», δήλωσε ο Νετανιάχου σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Ντέιβιντ Μένσερ, σε αυτό που φαίνεται να είναι μια επανάληψη της άρνησης του Ισραήλ να σταματήσει εντελώς την επίθεση εναντίον της Χαμάς πριν από την καταστροφή της οργάνωσης.

Από την πλευρά του, ο ακροδεξιός εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό του Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως προσπαθεί να «εξωραΐσει» μια συμφωνία για σταδιακό τέλος στον πόλεμο στη Γάζα την οποία προωθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και επανέλαβε την απειλή ότι θα εγκαταλείψει την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ είπε στην κοινοβουλευτική του ομάδα πως ο Νετανιάχου τον προσκάλεσε να διαβάσει την πρόταση όμως οι συνεργάτες του πρωθυπουργού απέτυχαν δύο φορές να δώσουν το έγγραφο. Οποιοδήποτε σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει την κατάρρευση της Χαμάς, είπε ο Μπεν-Γκβιρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: