Γάζα: Προς τερματισμό της εκεχειρίας «δείχνει» ο Νετανιάχου – «Θα επιστρέψουμε στις μάχες»

Γάζα: Προς τερματισμό της εκεχειρίας «δείχνει» ο Νετανιάχου – «Θα επιστρέψουμε στις μάχες»
epa07849812 Benjamin Netanyahu, Israeli Prime Minister and Chairman of the Likud Party, speaks after early exit polls in the general election, at the Likud party final election event in Tel Aviv, Israel, 17 September 2019. Early polls gave Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu's Likud party and Benny Gantz's Blue and White party almost equal amount of Knesset seats in the Israeli general elections. EPA/ABIR SULTAN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μίλησε για τη διασφάλιση ότι η Γάζα δεν θα αποτελέσει ποτέ ξανά απειλή για το Ισραήλ.

Προς τη μη παράταση της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας -η οποία εκπνέει το βράδυ της Τετάρτης- «έδειξε» ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σε δηλώσεις που ανήρτησε στα social media, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υπογραμμίζει πως «δεν υπάρχει περίπτωση να μην επιστρέψουμε στις μάχες μέχρι τέλους», ενώ προσθέτει ότι στόχος του είναι η εξάλειψη της Χαμάς και να διασφαλιστεί πως «η Γάζα δεν θα αποτελέσει ποτέ ξανά απειλή για το Ισραήλ».

Υπενθυμίζεται πως η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών είχε συμφωνηθεί την περασμένη εβδομάδα και έλαβε 48ωρη παράταση τη Δευτέρα.

Τις πρώτες τέσσερις ημέρες της ανακωχής, η Χαμάς απελευθέρωσε 50 Ισραηλινούς ομήρους, γυναίκες και παιδιά. Σε αντάλλαγμα το Ισραήλ απελευθέρωσε 150 κρατούμενους Παλαιστίνιους από τις φυλακές του, μόνον γυναίκες και εφήβους.

Στο πλαίσιο της διήμερης παράτασης που δόθηκε, η Χαμάς συμφώνησε να απελευθερώνει επιπλέον 10 Ισραηλινές γυναίκες και παιδιά κάθε μέρα.

Η δήλωση Νετανιάχου:

«Από την αρχή του πολέμου, έθεσα τρεις στόχους – την εξάλειψη της Χαμάς, την επιστροφή όλων των απαχθέντων μας και τη διασφάλιση ότι η Γάζα δεν θα αποτελέσει ποτέ ξανά απειλή για το Ισραήλ. Αυτοί οι τρεις στόχοι παραμένουν στη θέση τους.

Την τελευταία εβδομάδα, πετύχαμε ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα – την επιστροφή πολλών δεκάδων απαχθέντων μας. Πριν από μια εβδομάδα θα ακουγόταν φανταστικό, αλλά το πετύχαμε. Αλλά τις τελευταίες ημέρες ακούω ένα ερώτημα – αφού εξαντληθεί αυτή η φάση της επιστροφής των απαχθέντων μας, θα επιστρέψει το Ισραήλ στις μάχες; Η απάντησή μου λοιπόν είναι ένα ξεκάθαρο ναι», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μην επιστρέψουμε στις μάχες μέχρι τέλους. Αυτή είναι η πολιτική μου, ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο στέκεται πίσω από αυτήν, ολόκληρη η κυβέρνηση στέκεται πίσω από αυτήν, οι στρατιώτες στέκονται πίσω από αυτήν, ο λαός στέκεται πίσω από αυτήν. Aυτό ακριβώς θα κάνουμε» συμπλήρωσε ο Νετανιάχου.

Αισιοδοξία της Αιγύπτου για παράταση της εκεχειρίας

Σημειώνεται πως πριν από τις δηλώσεις του Νετανιάχου πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου -μεσολαβήτρια για την κατάπαυση του πυρός, μαζί με το Κατάρ- ανέφεραν πως η εκεχειρία μπορεί να παραταθεί για ακόμη δύο ημέρες.

Ο αριθμός των αμάχων ομήρων που κρατά η Χαμάς, οι οποίοι θα αφεθούν ελεύθεροι με βάση την παράταση της εκεχειρίας, είναι ακόμη υπό επεξεργασία, ανέφεραν οι πηγές.

Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση αμάχων ομήρων είναι σε καλό δρόμο, αλλά οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί που κρατά ομήρους η Χαμάς αποτελούν εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις, πρόσθεσαν οι πηγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: