Δισεκατομμυριούχος επενδυτής προειδοποιεί: Πραγματικός ο κίνδυνος «σκληρής προσγείωσης» για την οικονομία των ΗΠΑ, αν δεν μειωθούν τα επιτόκια

Δισεκατομμυριούχος επενδυτής προειδοποιεί: Πραγματικός ο κίνδυνος «σκληρής προσγείωσης» για την οικονομία των ΗΠΑ, αν δεν μειωθούν τα επιτόκια
epa04383090 Pershing Square Capital Management CEO Bill Ackman watches as Stan Wawrinka of Switzerland plays Kei Nishikori of Japan during their quarterfinals round match on the tenth day of the 2014 US Open Tennis Championship at the USTA National Tennis Center in Flushing Meadows, New York, USA, 03 September 2014. The US Open runs through 08 September, a 15-day schedule. EPA/ANDREW GOMBERT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Bill Ackman αναμένει ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια ήδη από το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Η Fed πρέπει να μειώσει τα επιτόκια σύντομα για να αποφύγει μια απότομη ύφεση στην αμερικανική οικονομία, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Bill Ackman στην εκπομπή του Bloomberg «The David Rubenstein Show: Peer-to-Peer Conversations».

«Νομίζω ότι υπάρχει κίνδυνος σκληρής προσγείωσης εάν η Fed δεν αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια αρκετά σύντομα», δήλωσε ο Ackman, ιδρυτής του hedge fund Pershing Square με 16 δισεκατομμύρια δολάρια σε υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία.

Η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια 11 φορές από τον Μάρτιο του 2022, σε μια προσπάθεια να παγώσει τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό, ο οποίος σημείωσε αύξηση 3,2% τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022. Αυτό εξακολουθεί να είναι πάνω από τον στόχο της Fed για πληθωρισμό 2%, σύμφωνα με το Insider.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το πραγματικό επιτόκιο, το οποίο είναι αυτό που επηρεάζει την οικονομία, συνεχίζει να αυξάνεται καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται», τόνισε ο Ackman.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώ οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Fed και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διατηρούν σταθερά τα επιτόκια αυτή τη στιγμή, υπάρχουν στοιχήματα ότι και αυτές θα αρχίσουν να τα αυξάνουν τους επόμενους μήνες.

Η ελβετική τράπεζα UBS, για παράδειγμα, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι αναμένει ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια καθώς η αμερικανική οικονομία εισέρχεται σε ύφεση γύρω στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Μια παγκόσμια τάση μείωσης των επιτοκίων θα έφερνε ανακούφιση στους οφειλέτες, καθώς θα μείωνε το κόστος δανεισμού για οτιδήποτε, από στεγαστικά δάνεια έως πιστωτικές κάρτες.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: