Γεωργιάδης: Ο χαμηλότερος τζίρος της Novartis τα τελευταία 15 χρόνια είναι επί της δικής μου θητείας

Γεωργιάδης: Ο χαμηλότερος τζίρος της Novartis τα τελευταία 15 χρόνια είναι επί της δικής μου θητείας
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης μιλάει στη συζήτηση και ψηφοφορία επί της προτάσεως της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση NOVARTIS, στην Ολομέλεια της Βουλής, Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ προέτρεψε τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της σύγκλισης προανακριτικής επιτροπής, ώστε να δικαστεί σε δικαστήριο.

Στο βήμα της Βουλής βρέθηκε κατά τη συζήτηση επί της προτάσεως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, το όνομα του οποίου εμπλέκεται ως πρώην υπουργού Υγείας κατά την περίοδο 6-2012 – 6-2014.

«Δεν είναι μια ευχάριστη μέρα για κανένα μέλος του Κοινοβουλίου να βρίσκεται στη θέση που βρίσκομαι εγώ σήμερα, όσο και αν εκ χαρακτήρος η φασαρία μου αρέσει. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι με συνείδηση να κρίνουν αυτά που θα πω με δικαιοσύνη και να βγάλουν από πάνω μου όλη αυτή τη συκοφαντία», είπε ο κ. Γεωργιάδης κατά την έναρξη της ομιλίας του και συνέχισε λέγοντας ότι «το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας θεωρεί ότι οι πολιτικοί τα παίρνουν. Άρα θα πρέπει να κοπιάσω πολύ στη ζωή μου για να πείσω για το αντίθετο».

«Διαφωνώ με το θέμα της παραγραφής. Θέλω να δικαστώ και φαντάζομαι ότι και ο κ. Κουρουμπλής θα ήθελε να κάνει το ίδιο», είπε ο κ. Γεωργιάδης και κάλεσε τον νυν υπουργό Ναυτιλίας και πρώην υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή «να έρθει στην επιτροπή και να μην κρυφτεί πίσω από την παραγραφή».  «Ο κ. πρωθυπουργός δήλωσε ότι όποιος μιλά για παραγραφή είναι ένοχος, και τώρα οι μόνοι που μιλούν για παραγραφή είστε εσείς», πρόσθεσε.

«Παπασπύρου, Παπαγγελόπουλος και Τσίπρας έχουν στήσει αυτή την ιστορία. Να ψηφίσετε ναι στην προανακριτική σε ό,τι με αφορά και στην απιστία, γιατί θέλω να πάω στο δικαστήριο και να δικαστώ», επανέλαβε χαρακτηριστικά στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Γεωργιάδης.

«Κατηγορούμαι ότι δήθεν βρήκα 65 εκατ. ευρώ για να πληρώσει τη Novartis. Η πρώτη κατάθεση δεν λέει πότε τα πήρα, αλλά ότι τα πήρα γενικώς. Στην τελευταία της κατάθεση αποφάσισε η ψευδομάρτυρας ότι τα πήρα, το θυμήθηκε μετά από τέσσερις μήνες», είπε ακόμα ο κ. Γεωργιάδης και επισήμανε ότι «Η Novartis το 2017 έχει πάρει 60 εκατ. Άρα για να καταλάβετε κατηγορούμαι ότι πήρα δύο εκατομμύρια εγώ και ένα εκατομμύριο ο κ. Στουρνάρας, για τα… φανταστικά 65 εκατ. Ευρώ».

«Ο χαμηλότερος τζίρος της Novartis τα τελευταία 15 χρόνια είναι επί της δικής μου θητείας. Είναι αστείο να έχω πληρωθεί για κάτι το οποίο η Novartis δεν έχει εισπράξει», είπε ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας: «Αν η κ. εισαγγελέας είχε ζητήσει τις πληρωμές ΕΟΠΥΥ θα είχε καταλάβει ότι όλα αυτά είναι ψέμα», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και κατέθεσε έγγραφα σύμφωνα με τα οποία κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα η Novartis είχε λάβει συνολικά 19 εκατ. ευρώ. «Το ίδιο διάστημα τον επόμενο χρόνο έχει πάρει η Novartis 40 εκατ. ευρώ και το 2017, 60 εκατ. ευρώ. Οι χαμηλότεροι τζίροι της Novartis είναι επί της δικής μου υπουργικής θητείας. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου μειώθηκαν οι τιμές 7.599 φαρμάκων», ανέφερε.

«Είναι δυνατόν να εκδίδεται δελτίο τιμών χωρίς να έχει αυτός που το υπογράφει να έχει την αρμοδιότητα. Γι’ αυτό που κατηγορούμαι, την ευθύνη την είχε ο κ. Μπέζας. Φυσικά αυτό το δελτίο δεν έχει τίποτα το καλό, πρέπει να το ξεκαθαρίσω. Οι μάρτυρες είναι μιλημένοι», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Είναι ντροπή αυτό που κάνετε. Στο μόνο που διαφώνησε η τρόικα είναι λέει η εισαγωγή των φαρμάκων. Ο κ. Βαξεβάνης είναι καλός στη λάσπη».

«Στη δεύτερη κατηγορία», συνέχισε ο πρώην υπουργός Υγείας, «εμπλέκεται το “Harvard project”, στο οποίο είχα προσκληθεί να απευθύνω χαιρετισμό ως υπουργός Υγείας. Τι λέει η μάρτυς; Ότι ο Γεωργιάδης με τον Στουρνάρα πληρώνονταν για να βάλουν τα φάρμακα της Novartis στη λίστα φαρμάκων και επελέγη το Harvard διότι εκεί είχε φοιτήσει ο Αντώνης Σαμαράς». «Mε κατηγορούν ότι αντίθετα με τις απαιτήσεις της τρόικας ενέταξα φάρμακα της Novartis, εγώ ο μνημονιακός, όπως με αποκαλούσαν ενώ η ένταξη των νέων φαρμάκων ήταν απαίτηση του πρώτου μνημονίου», είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι δεν είχε ο ίδιος την αρμοδιότητα του προσδιορισμού των τιμών και της έκδοσης των καταλόγων, αλλά ο υφυπουργός Υγείας σύμφωνα με το νόμο, κάτι που η εισαγγελέας θα έπρεπε να γνωρίζει. «Ελέγχετε την επάρκεια της εισαγγελέως;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης.

Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι σαν αντιπολίτευση καταψήφισε όλες τις ρυθμίσεις που μείωναν τη φαρμακευτική δαπάνη και εισήγαγαν τα γενόσημα, ενώ επί θητείας της σημερινής κυβέρνησης αυξήθηκαν οι τιμές 11 φαρμάκων. «Ο κ. Μπασκόζος που σήμερα είναι γραμματέας του υπουργείου Υγείας, μαζί με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Κουρουμπλή σε συνέντευξη Τύπου, ζητούσε 500 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον δαπάνες για φάρμακα» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Καταλήγοντας ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για σκευωρία, λέγοντας ότι το μισό υπουργικό συμβούλιο έχει προαναγγείλει το θέμα Novartis, ενώ κατηγόρησε προσωπικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου. Μάλιστα την τελευταία κατηγόρησε ότι «κρατά στα συρτάρια της» το πόρισμα για το θάνατο τετράχρονου κοριτσιού στην Κρήτη κατά την διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στην οποία συμμετείχε συγγενής του υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή να «ανοίξει» τα τηλέφωνα του κ. Παπαγγελόπουλου, ώστε να αποκαλυφθούν οι καθημερινές τηλεφωνικές επικοινωνίες του με την εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, με τις οποίες, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη ενημερώνονταν για την πορεία των καταθέσεων.

Η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου απαντά στον κ. Γεωργιάδη

«Ουδέποτε είχα υπόθεση συγγενούς του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη»: τη δήλωση αυτή κάνει μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου.

Η δήλωση αυτή έρχεται σε απάντηση όσων είπε εις βάρος της από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης. Συγκεκριμένα ότι, όπως υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης, η Γενική Επιθεωρήτρια κρατά κλειδωμένα στα συρτάρια της, τα πορίσματα για το θάνατο 4χρονου παιδιού σε νοσοκομείο της Κρήτης.

«Ουδέποτε είχα υπόθεση συγγενούς του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη. Αύριο θα διερευνήσω πού βρίσκεται η υπόθεση αυτή. Όπως πληροφορήθηκα, την είχε το ΣΕΥΥΠ (Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας) και αύριο θα γνωρίζω λεπτομέρειες για το θέμα. Θυμίζω ότι στο ΣΕΥΥΠ προϊσταται Γενικός Επιθεωρητής. Ως γνωστόν, εγώ είμαι Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης».