Γερμανία: «Όχι χρήματα χωρίς την υλοποίηση και του τελευταίου όρου»

Γερμανία: «Όχι χρήματα χωρίς την υλοποίηση και του τελευταίου όρου»

Σκληραίνει τη στάση του το Βερολίνο και στέλνει μήνυμα στη κυβέρνηση – Δεν ανησυχούν για τη δόση.

Σκληραίνει τη στάση του το Βερολίνο, το οποίο απαιτεί η Αθήνα να εφαρμόσει και το τελευταίο προαπαιτούμενο για να δώσει το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της δόσης των 2,5 δισ. ευρώ.

Εκτός απροόπτου η εκταμίευση θα προχωρήσει, αλλά η στάση αυτή της Γερμανίας είναι μήνυμα για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με την τρόικα, λίγες μόλις μέρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του γερμανού υφυπουργού Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ, ο οποίος αναφερόμενος στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, δήλωσε: «η γερμανική κυβέρνηση επιμένει με συνέπεια στην εφαρμογή των υπεσχημένων από την Αθήνα. Δεν πρόκειται να υπάρξουν αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης, όσο καιρό τα συμφωνηθέντα προαπαιτούμενα δεν υλοποιηθούν με τρόπο που να αποδεικνύεται».

Την ίδια θέση εξέφρασε και ο εκπρόσωπος επί θεμάτων προϋπολογισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανικών Κομμάτων (CDU/CSU) Νόρμπερτ Μπάρτλε. «Η Ελλάδα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι χωρίς υλοποίηση όλων των όρων και προηγούμενη επιβεβαίωση επ΄αυτού από την τρόικα, δεν θα υπάρξει άλλη βοήθεια».

Διαβάστε: Ένα βήμα πριν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης

Σε κάθε περίπτωση και υπό αυτόν τον όρο η εκταμίευση του ποσού δεν μπορεί να γίνει πριν την ερχόμενη Δευτέρα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle . Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προώθησε στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου την προσωρινή έκθεση της τρόικας σχετικά με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων (Prior Actions).

«Η ομάδα εργασίας του Γιούρογκρουπ σε τηλεδιάσκεψη έλαβε θετικά υπόψη της τις προόδους που επιτεύχθηκαν», αναφέρεται σε ενημερωτική επιστολή του υφυπουργού Οικονομίας Στέφεν Κάμπετερ, όπως μετέδωσε το Reuters. «Η Κομισιόν αναμένει να ολοκληρωθεί ο έλεγχος σήμερα το βράδυ ή αύριο. Στη συνέχεια η Επιτροπή Προϋπολογισμού θα συνέλθει την ερχόμενη Δευτέρα 29.07, στις 12.00 (τοπική ώρα) για να λάβει θέση».

Μόνο τότε η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να εκταμιεύσει το ποσό που της αναλογεί.

To πρόβλημα στη χθεσινή συνεδρίαση εντοπίστηκε στο ζήτημα της κινητικότητας των 4.200 υπαλλήλων. Η καταβολή των 2,5 δισ. εξαρτάται αποκλειστικά από μια τροπολογία του υπουργείου παιδείας που βγάζει στην κινητικότητα λίγα παραπάνω από 100 ακόμα άτομα της αρμοδιότητάς του (καθηγητές).

Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί ως το βράδυ και τα στελέχη της γενικής διεύθυνσης οικονομικών βρίσκονται σε ετοιμότητα για να γράψουν το τελικό compliance report (δήλωση συμμόρφωσης) και να ενημερώσουν τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων στο ΔΣ του ESM.