Γερμανία: Χάνει έδαφος η AfD – Με… φόρα το νέο κόμμα της Ζάρα Βάγκενκνεχτ

Γερμανία: Χάνει έδαφος η AfD – Με… φόρα το νέο κόμμα της Ζάρα Βάγκενκνεχτ
27 January 2024, Berlin: Sahra Wagenknecht, party chairwoman, speaks at the founding conference of the new Wagenknecht party, the "Sahra Wagenknecht Alliance - for Reason and Justice". The party was officially founded at the beginning of January with around 450 members. Photo: Kay Nietfeld/dpa (Photo by KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Στα τάρταρα η δημοφιλία Σολτ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Η εικόνα φθοράς της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) συνεχίζεται και σε νέα δημοσκόπηση, ενώ το νέο κόμμα της πρώην αρχηγού της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς Ζάρα Βάγκενκνεχτ βρίσκεται ήδη στο όριο εισόδου στην Bundestag. Η κυβέρνηση και ο καγκελάριος εξακολουθούν να συγκεντρώνουν την δυσαρέσκεια των πολιτών.

Σύμφωνα με το τελευταίο «Βαρόμετρο Τάσεων» του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών ntv και RTL, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) προηγείται με 31% (-1), ενώ η AfD παραμένει στην δεύτερη θέση, επίσης με απώλεια μίας μονάδας και ποσοστό 18%, το οποίο αποτελεί τη χειρότερη επίδοσή της από το καλοκαίρι. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) παραμένει στο 15%, όπως και οι Πράσινοι στο 14%, ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) κερδίζουν μία μονάδα και φθάνουν στο 4%, κάτω όμως από το όριο εισόδου στην Βουλή. Το νεοσύστατο κόμμα «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) κερδίζει δύο μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση και φθάνει στο 5%, ενώ η Αριστερά βρίσκεται σταθερά στο 3%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερωτώμενοι σχετικά με τα σημαντικότερα θέματα των ημερών, οι Γερμανοί σε ποσοστό 30% αναφέρονται στον πόλεμο στην Ουκρανία, στις αποφάσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (28%) και στις διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς (21%). Ακολουθούν η κατάσταση στην Μέση Ανατολή (20%), οι οικονομικές εξελίξεις (18%), οι διαμαρτυρίες των αγροτών (18%), οι απεργιακές κινητοποιήσεις (17%) και οι επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ (6%).

Στο ερώτημα για απευθείας εκλογή καγκελάριου, ο Όλαφ Σολτς λαμβάνει μόλις 12%, ενώ το 25% θα επέλεγε τον αρχηγό του CDU Φρίντριχ Μερτς και το 19% τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Σχετικά με την κυβερνητική ικανότητα των κομμάτων, τα CDU/CSU συγκεντρώνουν 18%, το SPD 8% και οι Πράσινοι 6%. Κυβερνητικά ικανή θεωρεί την AfD το 6%. «Κανένα κόμμα» απαντά το 61% των ερωτηθέντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: