Γερογιάννης: Προ των πυλών η αποκλιμάκωση της κρίσης στις αεροπορικές μεταφορές

Γερογιάννης: Προ των πυλών η αποκλιμάκωση της κρίσης στις αεροπορικές μεταφορές
Προσωπικό μεταφέρει ΑΜΕΑ σε αεροπλάνο στο αεροδρόμιο "Μακεδονία”, την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018, Προχωρούν οι εργασίες για το νέο τέρμιναλ, τον αεροδιάδρομο 10-28 και τις συμπληρωματικές κατασκευές. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί, καθώς η τελευταία κρίση, έδειξε ότι δεν μπορείς να έχεις μεγάλη προβλεψιμότητα, αλλά ούτε και βεβαιότητα για το προσεχές μέλλον”, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της AEGEAN, Δημήτρης Γερογιάννης, στη διάρκεια της τοποθέτησής του στο 2ο Thessaloniki Helexpo Forum.

Επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι από τους προορισμούς που κέρδισαν συγκριτικά με άλλους το στοίχημα της ανάκαμψης, «μια ανάκαμψη που υποστήριξε και φέτος η Aegean μέσα από το δίκτυο και τη δραστηριότητά της», είπε ο κ. Γερογιάννης, χαρακτηρίζοντας «πρωτόγνωρη» την αβεβαιότητα και τους πολλαπλούς περιορισμούς, που για περισσότερο από 16 μήνες έπληξαν τον κλάδο των μεταφορών λόγω της covid-19. Υπογράμμισε την δυνατή θέση στην οποία βρισκόταν η εταιρεία στο ξέσπασμα της πανδημίας, τα ταμειακά διαθέσιμα και τη σημαντική της εμπειρία «που συνέβαλλαν στο να προσαρμοστεί και να διαχειρισθεί με ευελιξία τη νέα πραγματικότητα».

Αποτιμώντας την πορεία του φετινού καλοκαιριού και τις επενδύσεις της εταιρείας στον κόμβο της Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε την  προοπτική της Θεσσαλονίκης για ακόμη μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη και περιέγραψε τα επόμενα βήματα για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του δικτύου της με νέους προορισμούς εξωτερικού την επόμενη χρονιά.

Αναφέρθηκε στην επικείμενη έναρξη λειτουργίας του νέου ανανεωμένου lounge στη Θεσσαλονίκη τις επόμενες μέρες (υπερδιπλάσιου του προηγούμενου και άνω των 500 τετραγωνικών μέτρων) και έκανε ειδική μνεία στο ρόλο του αεροδρομίου «Μακεδονία», ενός έργου, που όπως τόνισε, «είναι αντάξιο της Θεσσαλονίκης, αναβαθμίζει την πόλη και δημιουργεί εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης». Πρόσθεσε, ότι η συμβολή του έγινε αισθητή ήδη από φέτος, με αυξημένη επιβατική κίνηση και 29 απευθείας δρομολόγια, εκ των οποίων τα 15 προς ελληνικούς προορισμούς και τα 14 εξωτερικού, με τα επτά να έχουν δρομολογηθεί από φέτος το καλοκαίρι.

Υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο του συστήματος εναέριας κυκλοφορίας, τόνισε ότι «χρήζει αναβάθμισης και συστηματικές επενδύσεις σε επίπεδο οργάνωσης και στελέχωσης», ώστε, όπως πρόσθεσε, «να μπορέσει να υποστηριχθεί η αύξηση της χωρητικότητας που είναι ζητούμενο όλων, με μία ομαλή λειτουργία και δίχως καθυστερήσεις». Εξίσου σημαντικό έκρινε και το θέμα της καθιέρωσης πολιτικών τελών για το χειμώνα και την επέκταση της περιόδου.

Μιλώντας για το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, η οποία όπως τόνισε εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά ανοδικής ανάκαμψης, ο κ. Γερογιάννης, αναφέρθηκε στην ανανέωση του στόλου της «αναμένοντας συνολικά 20 νέα αεροσκάφη τη διετία 2022-2023». Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία διατήρησε σε πλήρη ισχύ την παραγγελία από την Airbus 46 αεροσκαφών της οικογένειας Α320neo και Α321neo, συνεχίζοντας τις παραλαβές ακόμη και εν μέσω κορονοϊού.

Για την επόμενη μέρα των μεταφορών, επικεντρώθηκε στην ταχεία υλοποίηση των έργων, αλλά και στη διασφάλιση των αναπτυξιακών προϋποθέσεων για την ανάπτυξη όλων των κλάδων που θα αξιοποιήσουν ή θα αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτές, καθώς και στην ανάλογη υποστήριξη σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογική υποστήριξη. Ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean τοποθετήθηκε στην ενότητα του συνεδρίου: «Η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων μεταφορών και υποδομών στην Ελλάδα».