Γερουσία ΗΠΑ: «Προσεχώς» συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Γερουσία ΗΠΑ: «Προσεχώς» συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πήγε στην Ουάσιγκτον προχθές Τρίτη για να ασκήσει πίεση στον κυριότερο σύμμαχο του Κιέβου

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στην αμερικανική Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, δήλωσε χθες Τετάρτη πως «ελπίζει» πως σύντομα θα κλειστεί συμφωνία για τη διάθεση κεφαλαίων στην Ουκρανία, που διχάζει το Κογκρέσο παρότι χαρακτηρίζεται απόλυτα κρίσιμη για το Κίεβο.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πήγε στην Ουάσιγκτον προχθές Τρίτη για να ασκήσει πίεση στον κυριότερο σύμμαχο του Κιέβου, καθώς η σύγκρουση στο Κογκρέσο για τα κονδύλια 61 δισεκ. δολαρίων που ζήτησε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καλά κρατεί.

Οι Δημοκρατικοί τάσσονται υπέρ. Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν εναντιώνονται απόλυτα, αν εξαιρεθεί η ολιγομελής ομάδα των πιο πιστών τραμπικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όμως απαιτούν σε αντάλλαγμα να σκληρύνει η πολιτική των ΗΠΑ όσον αφορά τη μετανάστευση.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ανάμεσα στους Δημοκρατικούς, τους Ρεπουμπλικάνους και την κυβέρνηση Μπάιντεν», είπε χθες ο γερουσιαστής Σούμερ, κάνοντας λόγο για «μεγάλες προόδους» στις συνομιλίες.

«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σύντομα σε συμφωνία» η οποία «θα υιοθετηθεί από τη Γερουσία», ανέφερε στο ημικύκλιο.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ από την πλευρά της διαβεβαίωσε πως «ενθαρρύνει» την προεδρία η «πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις.

Η υιοθέτηση σκληρότερης πολιτικής όσον αφορά τη μετανάστευση στις ΗΠΑ ωστόσο δεν ενθουσιάζει ακριβώς τους πάντες. Χθες οργανώθηκε διαδήλωση μπροστά στο Κογκρέσο με πολλούς προοδευτικούς αιρετούς και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων να κρατούν πλακάτ με συνθήματα όπως «προστατεύστε το δικαίωμα του ασύλου».

Το αμερικανικό Κογκρέσο έχει περιθώριο ως αύριο Παρασκευή -όταν αρχίζουν οι διακοπές των κοινοβουλευτικών για τις γιορτές- για να καταλήξουν σε συμφωνία για το νέο πακέτο χρηματοδοτήσεων. Οι γερουσιαστές θα μπορούσαν πάντως θεωρητικά να κληθούν εσπευσμένα να επιστρέψουν από τις διακοπές στις περιφέρειές τους, αν υπάρχει κείμενο στο τραπέζι.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτς Μακόνελ, θερμός υποστηρικτής της συνέχισης της χορήγησης βοήθειας στην Ουκρανία, θέλησε να φανεί κι αυτός αισιόδοξος χθες: «Έχω καλές ελπίδες πως θα καταλήξουμε σε συμφωνία».

Για να υιοθετηθεί οριστικά κείμενο για αυτό ωστόσο θα χρειαστεί η έγκριση και του άλλου σώματος του Κογκρέσου, της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής, ο Μάικ Τζόνσον, φάνηκε πολύ πιο επιφυλακτικός όσον αφορά την προοπτική να κλειστεί συμφωνία.

«Αυτό που μοιάζει να θέλει η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον, χωρίς επαρκή επίβλεψη και χωρίς στρατηγική νίκης», είπε με δηκτικό τόνο μετά τη συνάντησή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι προχθές Τρίτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: