Γεροβασίλη: Παλεύουμε να βγούμε απ΄ τα μνημόνια, με τον λαό όρθιο

Γεροβασίλη: Παλεύουμε να βγούμε απ΄ τα μνημόνια, με τον λαό όρθιο
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ Ο ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ BRIEFING

Τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα για τους Έλληνες πολίτες, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος. 

«Είμαστε εδώ, είμαστε αισιόδοξοι και παλεύουμε ούτως ώστε να βγούμε από τα μνημόνια, να βγούμε από τις δεσμεύσεις με τον λαό όρθιο”», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ Ιωαννίνων.

Εξέφρασε την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι «με το κλείσιμο της αξιολόγησης και με όλα αυτά τα εργαλεία τα οποία δημιουργούνται, και έχουν ήδη δημιουργηθεί αυτό το διάστημα, η χώρα μας στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα ανακόψει αυτή την υφεσιακή πορεία».

Έχουν δημιουργηθεί οι όροι για την επίλυση με θετικό τρόπο και της δεύτερης αξιολόγησης.

Η κ. Γεροβασίλη επισήμανε ότι έχει γίνει το μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής, περίπου στο 80% χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έως το 2018, οπότε και ολοκληρώνεται η συμφωνία, δεν υπάρχουν κι άλλα σημεία, που αφορούν κυρίως όμως το κομμάτι της υλοποίησης αυτών που ήδη έχουν συμφωνηθεί και νομοθετηθεί. Αναφορικά με το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων που θα συζητηθεί στη δεύτερη αξιολόγηση, τόνισε ότι με την προεργασία που ήδη έχει ξεκινήσει από το υπουργείο Εργασίας και τον κ. Κατρούγκαλο και με τη δουλειά που έκανε το υπουργείο για την πρώτη αξιολόγηση έχουν ετοιμαστεί τα εργαλεία και για τη δεύτερη στο κομμάτι των εργασιακών και κυρίως για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σημείωσε ότι έχουν δημιουργηθεί οι όροι για την επίλυση με θετικό τρόπο και της δεύτερης αξιολόγησης.

Επισήμανε ότι υπήρξαν απαιτήσεις παλαιότερα και οι οποίες στη συνέχεια βγήκαν από το κάδρο στη συζήτηση μέχρι σήμερα, που αφορούν κυρίως στον συνδικαλιστικό νόμο, αλλά και το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, και υπογράμμισε: «Είμαστε βέβαιοι ότι θα επιλυθούν και αυτά τα ζητήματα με θετικό τρόπο, όπως έληξε και η πρώτη αξιολόγηση».

Σημείωσε ότι «είναι η πρώτη χρονιά που δεν μειώθηκαν μισθοί, που δεν μειώθηκαν οι κύριες συντάξεις, που προστατεύτηκε η πρώτη κατοικία, που ήταν βασικές μας γραμμές σε αυτή τη διαπραγμάτευση και πήγε καλά», για να τονίσει πως «έτσι και τώρα, το υπουργείο Εργασίας, έχοντας εξασφαλίσει τη συνεργασία με ευρωπαϊκούς θεσμούς στα εργασιακά ζητήματα, προκειμένου να αντιμετωπίσει και σκληρότερες απαιτήσεις, που συνήθως έρχονται από το ΔΝΤ, έχει ήδη οργανώσει ομάδες τέτοιες, ούτως ώστε να έχουν δημιουργηθεί οι όροι για την επίλυση με θετικό τρόπο και της δεύτερης αξιολόγησης, και είμαστε αισιόδοξοι».

Ως προς τον διαμοιρασμό των βαρών είπε ότι αυτά μετατοπίστηκαν στους πολίτες που μπορούν να αντέξουν περισσότερο και όχι σε αυτούς που δεν μπορούν να αντέξουν άλλο και έχουν υποστεί περισσότερο απ’ όλους το βάρος των προηγούμενων μνημονιακών πολιτικών. Είπε ότι ακούγονται πολλά, και ότι όμως η αλήθεια είναι μακριά από μια καταστροφολογική επικοινωνιακή πολιτική που γίνεται. «Επειδή ακριβώς έχουν συμβεί αυτά και έχουν νομοθετηθεί ήδη, οι Έλληνες πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να το δουν να ξετυλίγεται μπροστά τους, όπου θα δουν ότι όλο αυτό το δράμα, αυτή η καταστροφολογία, δεν συνάδει με την πραγματικότητα”», είπε, προσθέτοντας ότι «τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα».

Για τη συγκέντρωση “Παραιτηθείτε” 

Κληθείσα να σχολιάσει την αυριανή συγκέντρωση “Παραιτηθείτε”, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «το δικαίωμα του καθενός να διαδηλώσει και να πει την άποψή του, είναι αναφαίρετο», ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να διαδηλώσει όπως εκείνος νομίζει και πως η κριτική αφορά το γιατί γίνεται και ποια είναι τα αιτήματα. «Το “παραιτηθείτε”, λοιπόν, στη σημερινή συγκυρία είναι ένα αίτημα το οποίο δεν απαντά σε ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και το οποίο κινείται εχθρικά στη χώρα, αυτή τη στιγμή. Με αυτή την έννοια, το σχολιάζω πολιτικά μόνο», τόνισε η κ. Γεροβασίλη.

Σημείωσε ότι «βεβαίως, κρίνονται αυτοί οι οποίοι προσπαθούν να πουν ότι είναι απολίτικο και κόσμος δυσαρεστημένος, ενώ στα αλήθεια δεν πρόκειται περί τέτοιου» και προσέθεσε ότι «πρόκειται περί συγκαλύψεως στελεχών συγκεκριμένων πολιτικών χώρων και κυρίως της Νέας Δημοκρατίας, και καλά θα έκαναν να είναι με το όνομά τους και την υπογραφή τους». «Δεν είχαν να φοβηθούν κάτι από αυτό, αλλά νομίζω ότι έχουν να φοβηθούν τη μη συμμετοχή των ανθρώπων, εάν οι ίδιοι ήταν οι διοργανωτές», σχολίασε.

«Προσπάθησαν να κρυφτούν οι διοργανωτές και να πουν ότι κανείς δεν συμμετέχει σε όλο αυτό αλλά όλο αυτό γίνεται αυθορμήτως. Το σχολιάζω όσον αφορά αυτό. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει κανένα θέμα να σχολιάσω περαιτέρω, για μια συγκέντρωση η οποία έχει δικαίωμα ο καθένας να την οργανώσει και να την κάνει», προσέθεσε.

Νέα δεδομένα

«H χώρα χρειάζεται εκ νέου την παραγωγική της ανασυγκρότηση, τη συγκρότηση της παραγωγικής της βάσης σε καινούργια δεδομένα. ώστε τα μοντέλα να είναι και σε αναπτυξιακή κατεύθυνση αλλά και βιώσιμα, πράγμα που δεν έγινε τις προηγούμενες δεκαετίες στη χώρα μας. Με σαφή στόχο, σχεδιασμό και στρατηγική».

Αυτά τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ Ιωαννίνων, σημειώνοντας ότι χωρίς αυτό, αν δεν γίνουμε ανταγωνιστικοί, όχι μόνο στο οικονομικό επίπεδο, αλλά και στο ποιοτικό επίπεδο, προφανώς, δεν θα επιτευχθεί ο στόχος. Με αφορμή την ημερίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε στον στόχο της ανάπτυξης και της περιφέρειας της Ηπείρου, επισημαίνοντας ότι ο νομός Άρτας και η Ήπειρος συνολικά την αφορά ιδιαίτερα, καθώς και η ίδια έχει δραστηριοποιηθεί πολλά χρόνια στην περιοχή και επιθυμεί να προχωρήσουν τα βασικά ζητήματα που την αφορούν.

Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι αυτά που εξαγγέλθηκαν στη σημαντική Ημερίδα -που, όπως είπε, επιλέχθηκε να ξεκινήσει από την Ήπειρο εξαιτίας του συγκριτικού πλεονεκτήματος της παραγωγής και της περιοχής σε σχέση με τον πρωτογενή τομέα-, τα εργαλεία τα οποία έχει ήδη κάνει η κυβέρνηση, αλλά και συνεχίζει να κάνει με βασικά νομοσχέδια και άλλες παρεμβάσεις, μπορούν να αποτελέσουν μια βάση ανάπτυξης για την περιοχή. Είπε ότι αυτά τα εργαλεία είναι σημαντικά και πως όμως το μείζον είναι να δούμε τις λεπτομέρειες και τα βήματα, «αλλά και κυρίως, να πείσουμε τους ανθρώπους της περιοχής ότι χωρίς την ενεργή συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού και των φορέων της περιοχής, κανένα σχέδιο, όσο κι αν είναι συγκροτημένο, δεν μπορεί να προχωρήσει».

Σημείωσε ότι «ο αναπτυξιακός νόμος, όπως και οι νόμοι οι οποίοι έχουν ψηφιστεί και αφορούν και τις βιώσιμες γαίες -αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, που λύνει προβλήματα της αγροτικής οικονομίας- μαζί με τις ενισχύσεις του αναπτυξιακού νόμου και του ΕΣΠΑ και των αγροτικών ενισχύσεων είναι χρηματοδοτικά εργαλεία πολύ σημαντικά». Τόνισε ότι η διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι ο αναπτυξιακός νόμος είναι στοχευμένος και πως μια από τις τρεις σημαντικές στοχεύσεις είναι ο πρωτογενής τομέας, η παραγωγή, δηλαδή, όπως και η καθετοποίηση, ούτως ώστε να γίνουν ανταγωνιστικά προϊόντα και εξαγώγιμα προϊόντα.

Σε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα της έλευσης της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ήπειρο και αναφορικά με φυσικό αγωγό στην Ήπειρο, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι το θέμα των αγωγών του φυσικού αερίου είχε δρομολογηθεί κυρίως ως πέρασμα και όχι για να δώσουν το δίκτυο στην περιοχή. «Αυτό είναι ένα ζήτημα. Ωστόσο, θα το δούμε. Το θεωρούμε σημαντικό και εμείς από την πλευρά μας αυτό», προσέθεσε.

Ως προς το θέμα του σιδηρόδρομου επισήμανε ότι είναι μια πολύ παλιά συζήτηση στην Ήπειρο και ότι ήρθε η ώρα να το σχεδιάσουμε και να το δούμε. «Γίνεται συζήτηση για το κομμάτι σιδηροδρομική Εγνατία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τομέα των μεταφορών, και βεβαίως, μέσα στο κομμάτι του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας μας, όπως αντιλαμβάνεστε, οι μεταφορές αποτελούν ένα εργαλείο στην καρδιά αυτής της πολιτικής», είπε. Ανέφερε ότι δεν είναι η ίδια αρμόδια υπουργός για να πει τι θα γίνει, ωστόσο προσέθεσε ότι «συζητήσεις γίνονται και μάλιστα, νομίζω είναι σχεδόν ώριμες για την σιδηροδρομική Εγνατία».

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ