Για μέτρα προστασίας των συνόρων της προειδοποιεί η Αυστρία

Για μέτρα προστασίας των συνόρων της προειδοποιεί η Αυστρία
Μετανάστης οδηγείται από αξιωματικό της FRONTEX σε ειδικά ναυλωμένο σκάφος που θα εκτελέσει το δρομολόγιο Μυτιλήνη - Δικελί, Δευτέρα 4 Απριλίου 2016. 160 μετανάστες από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και το Μαρόκο απελάθηκαν από την Ελλάδα στην Τουρκία σε εφαρμογή της συμφωνίας για την προσφυγική κρίση μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Έτοιμη να λάβει μέτρα για να προστατεύσει τα σύνορά της» δήλωσε η αυστριακή κυβέρνηση μετά τη συμφωνία στη Γερμανία.

Η κυβέρνηση της Αυστρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι «είναι έτοιμη να λάβει μέτρα για να προστατεύσει» τα σύνορα της χώρας μετά τους περιορισμούς στην είσοδο μεταναστών στη Γερμανία που ανακοίνωσε το Βερολίνο στο πλαίσιο της συμφωνίας για την επίλυση της ενδοκυβερνητικής κρίσης.

Αν η συμφωνία εγκριθεί από τη γερμανική κυβέρνηση, «θα αναγκαστούμε να λάβουμε μέτρα για να αποφύγουμε τις επιπτώσεις που θα έχει για την Αυστρία και τον λαό της», εξηγεί η αυστριακή κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Μάλιστα δηλώνει «έτοιμη να λάβουμε μέτρα για να προστατεύσουμε κυρίως τα νότια σύνορά μας» με την Ιταλία και τη Σλοβενία.

Μεταξύ των προτάσεων που έκανε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στον υπουργό των Εσωτερικών της, τον Χορστ Ζέεχοφερ, προβλέπεται η επαναπροώθηση στην Αυστρία των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στη Γερμανία τους οποίους δεν δέχεται πίσω η πρώτη χώρα εισόδου τους στην ΕΕ.

Η Αυστρία έχει επισημάνει ότι είναι έτοιμη να λάβει αντίστοιχα μέτρα και να σταματά τους αιτούντες άσυλο στα νότια σύνορά της, με τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μια κατάσταση ντόμινο στην Ευρώπη.

«Τώρα αναμένουμε μια γρήγορη διευκρίνιση της γερμανικής θέσης σε ομοσπονδιακό επίπεδο», πρόσθετε η ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο συντηρητικός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και ο υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, δύο πολιτικοί που ανήκουν στο ακροδεξιό FPO.

«Οι γερμανικές σκέψεις αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά τη σημασία να υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή προστασία των εξωτερικών συνόρων», καταλήγει η αυστριακή κυβέρνηση.