Για πρώτη φορά το Χονγκ Κονγκ βυθίστηκε σε ύφεση έπειτα από 10 χρόνια – Νέος θάνατος διαδηλωτή

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Είναι πλέον επίσημο. Βυθισμένο στο χάος και τις μαζικές, αιματηρές πλέον διαδηλώσεις, το Χονγκ Κονγκ βλέπει και την οικονομία του να παγιδεύται σε βαθιά ύφεση.

Εν μέσω οξύτατης πολιτικής κρίσης και κοινωνικής αναταραχής το ΑΕΠ της ημιαυτόνομης περιοχής συρρικνώθηκε 3,2% το τρίτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το προηγούμενο. Ήταν το δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο πτώσης κάτι που σημαίνει ότι η οικονομία είναι σε τεχνική ύφεση. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία. Σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2018 το ΑΕΠ ήταν και πάλι συρρικνωμένο κατά 2,9%.

Το Χονγκ Κονγκ θυμίζει καζάνι που βράζει. H χώρα βρίσκεται σε παράλυση για πέμπτη συνεχή ημέρα, έπειτα από τον θάνατο ενός ακόμη 70χρονου πολίτη χθες, λίγες μόλις ημέρες μετά τον θάνατο ενός φοιτητή.

Σε ένδειξη καλής θέλησης, οι διαδηλωτές άνοιξαν σήμερα έναν κεντρικό αυτοκινητόδρομο, ο οποίος ήταν κλειστός από τη Δευτέρα, στέλνοντας ωστόσο τελεσίγραφο στην κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι οι τοπικές εκλογές της 24ης Νοεμβρίου θα διεξαχθούν κανονικά. Εν μέσω της πολιτικής έντασης που κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα, ο ίδιος ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε ότι οι βίαιες συγκρούσεις «θέτουν υπό αμφισβήτηση την αρχή “μία χώρα, δύο συστήματα”».