Για τους φανατικούς των υπηρεσιών video streaming αυτή είναι μια καλή είδηση

Για τους φανατικούς των υπηρεσιών video streaming αυτή είναι μια καλή είδηση
Photo:

Οι κυβερνήσεις της Ευρ. Ένωσης συμφώνησαν σε νέους κανόνες περιαγωγής για Netflix και Amazon.

Οι Ευρωπαίοι συνδρομητές σε διαδικτυακές υπηρεσίες video streaming, όπως το Netflix, το Amazon Video και το Sky, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές όταν επισκέπτονται άλλες χώρες εντός της Ευρ. Ένωσης, όπως συμφώνησαν τα κράτη-μέλη της.

Η σχετική νομοθετική πρόταση παρουσιάστηκε από την Ευρ. Επιτροπή τον περασμένο Δεκέμβριο, στα πλαίσια της προσπάθειας δημιουργίας μιας κοινής αγοράς για τέτοιες διαδικτυακές υπηρεσίες σε όλο το μπλοκ των 28 χωρών-μελών.

Για να αποκτήσει νομική ισχύ, η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί κι από το Ευρ. Κοινοβούλιο.

Έτσι, πλέον οι καταναλωτές με συνδρομές σε υπηρεσίες όπως τα Sky TV Now και ProSiebenSat.1MaxDome στη Γερμανία ή το Netflix στη Γαλλία θα είναι σε θέση να παρακολουθούν περιεχόμενο για το οποίο έχουν πληρώσει όταν βρίσκονται «προσωρινά» σε άλλες χώρες εντός της ΕΕ.

«Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες που βρίσκονται σε ένα άλλο κράτος-μέλος με σκοπό τις διακοπές ή ένα επιχειρηματικό ταξίδι μπορούν να απολαύσουν, για παράδειγμα, μουσική, ταινίες, παιχνίδια ή αθλητικές εκδηλώσεις όπως και στη χώρα τους» είπε ο Χενκ Καμπ, υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων της Ολλανδίας, η οποία έχει την προεδρία της Ευρ. Ένωσης αυτή την περίοδο.

Το τι σημαίνει «προσωρινά» παρέμεινε ανοιχτό, αλλά τα κράτη-μέλη ξεκαθάρισαν ότι είναι μια «περιορισμένη χρονική περίοδος».

Η Ευρ. Ένωση ελπίζει ότι η πρόταση θα τεθεί σε ισχύ το 2017, το ίδιο έτος που θα καταργηθούν τα τέλη περιαγωγής για τη χρήση κινητών τηλεφώνων σε άλλες χώρες εντός της Ένωσης.

Αν και η Netflix είναι ήδη διαθέσιμη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το περιεχόμενο είναι προσαρμοσμένο στα τοπικά γούστα. Έτσι, ένας Γάλλος χρήστης στη Γερμανία, για παράδειγμα, δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο γαλλικό πρόγραμμα χωρίς να συνδεθεί μέσω ενός διακομιστή που εμφανίζεται να βρίσκεται στη Γαλλία.

Τα δημόσια τηλεοπτικά κανάλια δεν επηρεάζονται από τους νέους κανόνες, είπε το Συμβούλιο της Ευρ. Ένωσης.