Γιατί άναψαν φωτιές στη ΝΔ οι δηλώσεις Σαμαράς

Γιατί άναψαν φωτιές στη ΝΔ οι δηλώσεις Σαμαράς

Στη ΝΔ προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το «είμαι ακόμα εδώ» του Αντώνη Σαμαρά.

Θοδωρής Λαπαναΐτης

Η φράση του πρώην πρωθυπουργού «είμαι ενεργός στις πολιτικές εξελίξεις» και «είμαι ακόμα εδώ» άναψε φωτιές στη ΝΔ, καθώς τέσσερις μόλις μήνες μετά την παραίτησή του από την προεδρία του κόμματος δείχνει ότι δεν έχει διάθεση να σιωπήσει και να αποσυρθεί από τα τεκταινόμενα της κεντροδεξιάς, αλλά απεναντίας δηλώνει παρών στις εξελίξεις.

Ο Αντώνης Σαμαράς για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες προχωράει σε δημόσιες δηλώσεις και οι δύο επί ισπανικού εδάφους, αλλά με στόχευση το εσωτερικό ακροατήριο στην Ελλάδα. Η πρώτη προ ημερών στη Μαδρίτη σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου του και η δεύτερη χτες με συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα La Razon.

Και στις δύο παρεμβάσεις του υπερασπίζεται με μαχητικό τρόπο την κυβερνητική του θητεία και την σκληρή γραμμή που ακολούθησε έναντι του ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι μέσα σε ένα χρόνο γνώρισε τρεις απανωτές εκλογικές ήττες (ευρωεκλογές 2014, εθνικές εκλογές Ιανουαρίου 2015 και δημοψήφισμα) από τον Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι στη ΝΔ που του χρεώνουν και την τελευταία εκλογική ήττα του Σεπτεμβρίου αποδίδοντας την ευθύνη στο ότι ο Αντώνης Σαμαράς παρέμεινε στην ηγεσία της ΝΔ μέχρι το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και δεν επέτρεψε έγκαιρα μια σε βάθος συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος που θα έδινε το χρόνο στην ΝΔ για μια ομαλή μετάβαση σε μια νέα ηγεσία.

Αρκετοί παρακολουθούν με σκεπτικισμό τις κινήσεις του και δεν διστάζουν να τις συνδέουν άμεσα με την εξέλιξη της κούρσα διαδοχής στη ΝΔ που η έκβασή της προβλέπεται δυσοίωνη και το αποτέλεσμα της 22ας Νοεμβρίου δεν σημαίνει ότι ο επόμενος πρόεδρος θα έχει λυμένα τα χέρια του για να προχωρήσει η ΝΔ συντεταγμένα στις αναγκαίες γι’ αυτήν προσαρμογές στις επικρατούσες πολιτικές συνθήκες.

Ορισμένα στελέχη γαλάζια στελέχη προχωρούν σε εκτιμήσεις που φτάνουν ακόμα και στη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα από τον Αντώνη Σαμαρά και του αποδίδουν ότι δεν είναι στις επιθυμίες του ένα αίσιο τέλος στην εκλογική διαδικασία εντός της ΝΔ. Κάποιοι δε, συνεκτιμούν το γεγονός ότι οι σχέσεις του πρώην πρωθυπουργού με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη αλλά και τον Απόστολο Τζιτζικώστα που είναι από τα φαβορί για την προεδρία, δεν βρίσκονται σε καθόλου καλό επίπεδο, παρά το γεγονός ότι αρκετά στελέχη ακόμη και πρώην συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, στηρίζουν τις εν λόγω υποψηφιότητες. Ενώ την ίδια στιγμή ο Αντώνης Σαμαράς διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Άδωνι Γεωργιάδη, με τον τελευταίο ως υποψήφιος πρόεδρος να δηλώνει ακραιφνής οπαδός του Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Γεωργιάδης μάλιστα δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι δήλωσε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ΕΛΚ πως ο Αντώνης Σαμαράς είναι εξαιρετικά δημοφιλής στο εξωτερικό ενώ το προφίλ του συνομιλητή των Ευρωπαίων ηγετών θέλει και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός να το διατηρεί σε υψηλό επίπεδο. Οι πληροφορίες μάλιστα θέλουν τον Αντώνη Σαμαρά να είχε και δείπνο με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στην Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς και το επιτελείο του, οι περισσότεροι εκ των οποίων εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά του, είχαν επενδύσει στο σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» του ΣΥΡΙΖΑ και προσδοκούσαν ότι θα μπορούσαν να επανακάμψει κάτω απ’ αυτούς τους όρους η ΝΔ στην εξουσία. Αυτός άλλωστε ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο ο πρώην πρωθυπουργός δεν εγκατέλειψε την ηγεσία της ΝΔ αμέσως μετά την ήττα του Ιανουαρίου παρά μόνο μετά την συντριπτική ήττα του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, όπου ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε τότε να εδραιώνει την κυριαρχία του.

Οι συνθήκες σήμερα όπου η συγκυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δείχνει να βολοδέρνει από το βάρος των μνημονιακών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει από μια άποψη επικαιροποιούν το σενάριο της παρένθεσης του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με μια ορισμένη εκδοχή όπως παρατηρούν έμπειροι κομματικοί παράγοντες και αυτό κάνει τον πρώην πρωθυπουργό να δηλώνει «είμαι ακόμα εδώ».

Πηγή: news247.gr