Γιατί χαίρεται και γελά ο κόσμος στην Βρετανία;

Γιατί χαίρεται και γελά ο κόσμος στην Βρετανία;

Επειδή τα βασιλικά γεννητούρια έχουν και... royal κέρδη, φυσικά!

Είναι ό,τι χρειαζόταν, στην παρούσα συγκυρία, για να τονωθεί το φρόνημα στην Βρετανία. Και το εθνικό, και το… καταναλωτικό!

Για την ακρίβεια, οι περισσότεροι αναλυτές σχεδόν «ορκίζονται» ότι τα χθεσινά βασιλικά γεννητούρια θα αποδειχθούν το καλύτερο μέχρι σήμερα πακέτο «στήριξης» της βρετανικής οικονομίας, επιταχύνοντας την ανάκαμψή της.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, υπολογίζουν μία ένεση «ρευστότητας» 240.000.000 λιρών! Σε ευρώ, είναι σχεδόν 280 εκατομμύρια. Και στο «παιχνίδι» έχουν πια μπει όλοι ανεξαιρέτως: από τους λιανεμπόρους, μέχρι και το Μπάκιγχαμ!

Το Royal Collection Trust -τα έσοδα του οποίου διατίθενται στη συντήρηση των ανακτόρων- έχει λανσάρει παιδικές φόρμες ύπνου σε μοντελάκι… βασιλικής φρουράς. Ο ευτυχής παππούς πρίγκιπας Κάρολος πουλά χειροποίητα σοσόνια, σε μαγαζί στο Ανάκτορο του Χάιγκροβ, την εξοχική του κατοικία. Μέχρι και οι γονείς της Δούκισσας του Κέιμπριντζ, Κάρολ και Μάικλ Μίντλετον, φρόντισαν να εμπλουτίσουν τη διαδικτυακή τους επιχείρηση Party Pieces, που ειδικεύεται στη διοργάνωση παιδικών πάρτι, με μια νέα συλλογή… για baby βασιλιάδες.

Διαβάστε: It’s a boy – Royal Baby Mania

Μπισκότα, βιβλία, κούπες, πιάτα, μπλουζάκια, σαλιάρες, κούνιες, καροτσάκια -ότι μπορεί να βάλει ο νούς σας γύρω από το βασιλικό βρέφος- κυκλοφορεί ήδη στο βρετανικό λιανεμπόριο. Και οι πωλήσεις κάνουν θραύση!

80 εκατομμύρια λίρες αναμένεται να ξοδευτούν συνολικά φέτος σε… βασιλικής εμπνεύσεως παιδικά παιχνίδια και συναφή σουβενίρ. 76 εκατ. λίρες θα διαθετούν σε βιβλία και DVD’s γύρω από την ζωή της βασιλικής οικογένειας στο Μπάκιγχαμ.

62 εκατ. λίρες θα κοστίσουν μόνον τα ποτά που θα καταναλώσουν οι Βρετανοί στην υγειά του μελλοντικού μονάρχη. 25 εκατ. στρελίνες εκτιμάται ότι θα δαπανηθούν σε τρόφιμα για -βασιλικής τιμής ένεκεν- παιδικά και άλλα πάρτυ!

«Αλλά η μεγαλύτερη εμπορική ευκαιρία πιστεύω ότι θα έλθει με τον τουρισμό», εκτιμά στέλεχος στη λονδρέζικη Mintel, που ειδικεύεται στην έρευνα αγοράς.

Από τον Απρίλιο κιόλας, οι αφίξεις τουριστών είχαν αυξηθεί κατά 13%, συνεισφέροντας τα μάλλα στο ΑΕΠ. Κι εάν λάβει κανείς υπόψη του ότι η βρετανική Κοινοπολιτεία απαρτίζεται από άλλα 53 κράτη-μέλη, τότε οι προοπτικές είναι μάλλον κάτι παραπάνω από… λαμπρές!

Διαβάστε: Ξέφρενοι πανηγυρισμοί για το βασιλικό μωρό

«Το ενδιαφέρον είναι ζωηρό και από την αντίπερα όχθη του Αλταντικού», παρατηρεί ο Τζόσουα Μπάμφιλντ, διευθυντής του βρετανικού Κέντρου Ερευνών για το Λιανικό Εμπόριο (CRR). «Ο Γουίλιαμ και η Κέιτ είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στις Ηνωμένες Πολιτείες κι έτσι περιμένουμε πολύ καλές πωλήσεις σε σουβενίρ».

Με αυτά και με άλλα, ο τρίτος κατά σειρά διάδοχος στον θρόνο αναμένεται να αποφέρει τεράστια κέρδη στην εθνική οικονομία και στο παλάτι, που θα προστεθούν σε όσα συγκεντρώθηκαν από τον πριγκιπικό γάμο των γονιών του το 2011, τον περυσινό Αδαμάντινο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας και τους πολυδάπανους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

«Κι αυτή η τάση θα συνεχιστεί, καθώς το βασιλικό βρέφος θα μεγαλώνει», λέει χαμογελαστός στο Reuters ο Μπάμφιλντ. «Υπολογίστε κουδουνίστρες, το πρώτο ποδήλατο και ούτω καθεξής»…