Γιατί δεν πρέπει να πηγαίνετε νωρίς στο γραφείο

Γιατί δεν πρέπει να πηγαίνετε νωρίς στο γραφείο

Είστε οι πρώτοι που φτάνετε στην επιχείρηση; Σκεφτείτε το ξανά...

Σίγουρα το να πηγαίνει ένας εργαζόμενος πρώτος στο γραφείο και να φεύγει τελευταίο μπορεί να έχει αρκετά οφέλη για την επαγγελματική του σταδιοδρομία, μπορεί να επιφέρει και αρνητικές συνέπειες – ανάλογα με το χώρο εργασίας, τη θέση της εργασίας αλλά και το φύλο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την αρχή. Ας πούμε για παράδειγμα πως ξεκινάτε τη δουλειά σας στις 9. Τι ώρα πηγαίνετε; Στις 8; Στις 8.30; Και αν ναι γιατί; Για να έχετε χρόνο να φτιάξετε τον καφέ σας και να διαβάσετε τα νέα πριν ξεκινήσετε; Επειδή το αφεντικό σας έχει δείξει πως το εκτιμά; Ή μήπως επειδή δεν έχετε να κάνετε κάτι άλλο;

Θυμηθείτε πως άλλο το να είστε ακριβείς στην ώρα σας, και άλλο να πηγαίνετε νωρίς. Καθώς επίσης, πως είναι διαφορετικό να είναι η προτεραιότητα σας η δουλειά, και άλλο ολόκληρη η ζωή σας.

Ας δούμε για ποιους λόγους θα πρέπει να ξεκινήσετε να πηγαίνετε πιο αργά στο γραφείο.

1. Κανείς δε θέλει «πεινασμένους» υπαλλήλους

Αρκετοί εργοδότες εκτιμούν τους εργαζόμενους που πηγαίνουν πρώτοι στο γραφείο, αλλά για τους περισσότερους δεν κάνει διαφορά. Σας έχει πει ποτέ κάποιος ανώτερος σας πως δουλεύετε πολύ ή πως χρειάζεστε λίγη ξεκούραση; Εάν όχι, πολύ πιθανόν να μην έχει προσέξει πως φτάνετε πρώτοι στο γραφείο.

2. Απομονώνεστε από τους συναδέλφους σας

Μπορεί να έχετε βάλει στόχο την προαγωγή και να δουλεύετε πολύ γι αυτό. Να κάνετε τα πάντα μόνοι σας, να λέτε «ναι» σε κάθε πρόκληση που προκύπτει, να πηγαίνετε πρώτοι και να φεύγετε τελευταίοι. Ξεχνάτε, όμως, ένα κομμάτι: δεν δουλεύετε μόνοι σας. Το να έχετε την εκτίμηση των συναδέλφων σας και να μη σας κουτσομπολεύουν είναι εξίσου σημαντικό.

3. Μπορεί να γίνετε «θύμα»

Αν είστε συνεχώς πρόθυμοι να είστε στο γραφείο πριν από όλους τους άλλους, οι συνάδελφοι σας θα αρχίσουν να αναρωτιούνται για το τι άλλο μπορούν να σας ζητήσουν να κάνετε. Να τους φτιάχνετε καφέ, να αναλάβετε και δικές τους ευθύνες είναι μόνο μερικές από τις «αγγαρείες» που μπορούν να σας υποβάλλουν. Ο ρόλος αυτός θα σας μετατρέψει σε αποδιοπομπαίο τράγο όταν η εταιρεία δε χρειάζεται έναν!

4. Δεν είστε γεννημένοι για μάνατζερ

Τι είδους καθημερινότητας πιστεύετε πως έχει ένας επιτυχημένος μάνατζερ; Δεν μπορεί να φαντάζεστε πως είναι εκείνος που βρίσκεται πίσω από ένα γραφείο πριν έρθουν όλοι οι άλλοι. Πιο πιθανό είναι να παίρνει αποφάσεις από τη στιγμή που μπαίνει στο γραφεί και όχι νωρίτερα. Κάντε και εσείς μια είσοδο . Αν είστε πάντα ο πρώτος που θα φτάσει στο γραφείο, κανείς δεν θα το δει ποτέ.

5. Είστε πολύ διαθέσιμοι

Μπορεί κανείς να μη προσέχει πως έρχεστε πρώτοι, αλλά σίγουρα θα προσέξουν αν μια μέρα αργήσετε. Όταν καθιερώσετε μια «ρουτίνα» είναι πολύ δύσκολο να την αλλάξετε. Το άγχος αυτό (σ.σ. του να είστε δηλαδή νωρίτερα από το καθιερωμένο στο πόστο σας) θα σας γεμίσει με επιπλέον άγχος. Δώστε στον εαυτό σας λίγο χώρο για να αναπνεύσει και να ανακαλύψει τι ακριβώς θέλει από τη δουλειά.

Αν πραγματικά δεν μπορείτε να αντέξετε τη σκέψη του να πηγαίνετε πιο αργά στη δουλειά, προσπαθήστε να μη το παρακάνετε. Πέντε με δέκα λεπτά νωρίτερα είναι μια χαρά. Σκεφτείτε να «γεμίσετε» το χρόνο αυτό με μια βόλτα προς τη δουλειά ή πίνοντας ένας τσάι. Κάντε σύμμαχο το χρόνο ώστε να «μπείτε» σε working mode ομαλά και να αντεπεξέλθετε στις υποχρεώσεις της ημέρας.