Γιατί δεν έχει δικαίωμα ψήφου στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ ο Στουρνάρας

Γιατί δεν έχει δικαίωμα ψήφου στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ ο Στουρνάρας

Για τεχνικούς λόγος η μη δυνατότητα ψήφου του επικεφαλής της ΤτΕ στο ΔΣ της κεντρικής τράπεζας. 

Ένα θέμα που σχολιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης στα social media είναι αν ο Γιάννης Στουρνάρας, ο επικεφαλής της ΤτΕ, έχει δικαίωμα ψήφου στο Δ.Σ της ΕΚΤ, που αποφάσισε χθες να μη δέχεται από 11 Φεβρουαρίου τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Η αλήθεια είναι ότι προσωρινά από 1.1.2015 και για 3 μήνες έχει χάσει αυτό το δικαίωμα, αλλά για καθαρά «τεχνικούς» λόγους.

Ο διοικητής της ΤτΕ και άλλοι τρεις διοικητές εθνικών τραπεζών από την 1.1.2015 παραιτούνται προσωρινά από το δικαίωμα ψήφου, σε εφαρμογή παλαιότερης απόφασης της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, του 2003, η ΕΚΤ θεσμοθέτησε την εκ περιτροπής παραίτηση των διοικητών του δικαιώματος ψήφου, όταν ο αριθμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου (πέντε μόνιμα μέλη και οι ex officio διοικητές των κεντρικών τραπεζών) ξεπεράσει τους 18. Η ΕΚΤ προχώρησε στην κίνηση αυτή προκειμένου «η διαδικασία λήψης αποφάσεων να είναι πιο αποτελεσματική».

Από την αρχή του επομένου χρόνου η ένταξη της Λιθουανίας στην ευρωζώνη έχει ως αποτέλεσμα ο αριθμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ να φθάσει τον αριθμό αυτό.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όλοι οι διοικητές θα συνεχίσουν να μετέχουν στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου.

Εκτός από τον διοικητή της ΤτΕ, την 1.1.2015 του δικαιώματος ψήφου παραιτούνται ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας (ο οποίος όμως ανακτά το δικαίωμα του τον Φεβρουάριο), οπότε χάνει το δικαίωμα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας) καθώς και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Εσθονίας και της Ιρλανδίας.

Τον Φεβρουάριο ο Εσθονός κεντρικός τραπεζίτης επανακτά το δικαίωμά του και τη θέση αυτή (χάνοντας το δικαίωμα) παίρνει η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Χρυστάλλα Γεωρκάτζη.

Δείτε το σχετικό link της ΕΚΤ