Γιατί η ΕΚΤ αύξησε τη ροή έκτακτης χρηματοδότησης στην Ελλάδα

Γιατί η ΕΚΤ αύξησε τη ροή έκτακτης χρηματοδότησης στην Ελλάδα

Το πρακτορείο Reuters δημοσίευσε το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα κεφάλαια για τις ελληνικές τράπεζες.

Το παρασκήνιο της απόφασης της ΕΚΤ την Πέμπτη να αυξήσει στα 65 δισ. ευρώ το όριο της χρηματοδότησης μέσω ELA προς τις ελληνικές τράπεζες αποκαλύπτει ρεπορτάζ του Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ΕΚΤ επέτρεψε την πρόσβαση σε περισσότερα κεφάλαια λόγω της επιτάχυνσης του ρυθμού εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και με σκοπό να εξασφαλίσει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα για όσο καιρό κρατούν οι διαπραγματεύσεις της χώρας με την Ευρωζώνη.

Την αποκάλυψη αυτή στο πρακτορείο έκαναν πηγές του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, ενώ ανέφεραν ότι στην απόφαση αυτή οδήγησε ένας συνδυασμός παραγόντων.

«Κάποιες τράπεζες πιθανότατα χρειάζονταν μεγαλύτερη πρόσβαση στα κεφάλαια του ELA», ανέφερε τραπεζίτης από μια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας και πρόσθεσε: «Πιστεύω πως η ΕΚΤ ήθελε να δώσει περιθώριο και άνεση ρευστότητα έως τις 18 Φεβρουαρίου».

Ο ίδιος τραπεζίτης σημείωσε πως οι πρόσφατες ημερήσιες εκροές ήταν της τάξης των 300 εκατ. με 500 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο. Άλλο στέλεχος σε μία μεγάλη τράπεζα επικαλείται ένα παρόμοιο ποσό.

«Οι εκροές συνεχίστηκαν αυτή την εβδομάδα, η κατάσταση εμφάνισε μία επιδείνωση τις τελευταίες ημέρες» δήλωσε. «Όταν βλέπεις 400-500 εκατ. ευρώ εκροών την ημέρα, δείχνει μία αυξανόμενη τάση».

Πρόσθεσε ότι οι εκροές μπορεί να έχουν ανέλθει έως και 1 δισ. ευρώ κάποιες ημέρες.

Πηγή: Reuters

Διαβάστε ακόμη: Goldman: Σε τρεις μήνες έφυγαν 18 δισ. ευρώ από τις τράπεζες