Κορυφώνεται η κούρσα για την Τεχνητή Νοημοσύνη – Η επένδυση δισεκατομμυρίων της Amazon στην Anthropic που αλλάζει τα δεδομένα

Κορυφώνεται η κούρσα για την Τεχνητή Νοημοσύνη – Η επένδυση δισεκατομμυρίων της Amazon στην Anthropic που αλλάζει τα δεδομένα
Photo: pixabay.com
Νέα τεράστια χρηματοδότηση για την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης.

Η Amazon θα επενδύσει έως και 4 δισεκατομμύρια δολάρια στην Anthropic, μία από τις νεοφυείς επιχειρήσεις που δημιουργούν generative AI chatbot. Με τη συμφωνία, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, η Anthropic εξασφαλίζει μια σημαντική επένδυση από μία ακόμη μεγάλη τεχνολογική εταιρεία, αφού έχει ήδη λάβει 300 εκατομμύρια δολάρια από την Google. Η επένδυση της Google της έδωσε ένα εκτιμώμενο μερίδιο 10% στην εταιρεία, ενώ σημειώνεται ότι τον Μάιο, η αξία της Anthropic αποτιμήθηκε σε σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το TechCrunch.

Η Amazon γίνεται ο πιο πρόσφατος μεγάλος «παίκτης», που επενδύει σε ανερχόμενους στον κόσμο της «γενετικής» τεχνητής νοηγμοσύνης, αφού η κατασκευάστρια εταιρεία του ChatGPT OpenAI έλαβε 13 δισεκατομμύρια δολάρια από τη Microsoft.

Εκτός από τα 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια ως προκαταβολική χρηματοδότηση, η Anthropic θα αποκτήσει επίσης πρόσβαση σε εργαλεία για προγραμματιστές AI και προϊόντα, που δημιουργεί η Amazon. Αυτά περιλαμβάνουν πρόσβαση σε τσιπ, μεγάλα γλωσσικά μοντέλα και τις δυνατότητες cloud της εταιρείας, στο πλαίσιο του Amazon Web Services. Η Anthropic, η οποία διαθέτει ήδη ένα AI chatbot με την ονομασία Claude και ένα καθιερωμένο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο, θα είναι η τελευταία προσθήκη στο συνεχώς διευρυνόμενο “οπλοστάσιο” εργαλείων ειδικά για την τεχνητή νοημοσύνη τηςAmazon.

«Ένα μεγάλο μέρος της στρατηγικής μας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και συγκεκριμένα της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης αφορά στην επιλογή του πελάτη και δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια… λύση που να λειτουργεί για όλους τους πελάτες, για όλες τις περιπτώσεις», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon Web Services Adam Selipsky, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg TV τη Δευτέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς λειτουργεί η συνεργασία της Anthropic με την Amazon;

Η Anthropic θα πάρει, φυσικά, μια τεράστια… επιταγή. Συγκεκριμένα, η Amazon θα επενδύσει 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια προκαταβολικά, με τη προοπτική για άλλα 2,75 δισεκατομμύρια δολάρια αργότερα, που θα ανεβάσει τη συνολική επένδυση στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Amazon αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία.

Η Anthropic θα χρησιμοποιήσει τα νέα AI τσιπ της Amazon, τα οποία ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου ανέπτυξε σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί την Nvidia, η οποία μέχρι στιγμής μονοπωλεί την αγορά. Το Trainium, το οποίο όπως υποδηλώνει και το όνομά του, χρησιμοποιείται κυρίως για την εκπαίδευση μοντέλων μηχανικής μάθησης.

Η Amazon και η Anthropic εργάζονταν από κοινού από την άνοιξη του τρέχοντος έτους πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη. Η Anthropic διέθεσε ορισμένα από τα μοντέλα της μέσω της νέας υπηρεσίας Bedrock, η οποία παρέχει στους πελάτες πρόσβαση σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μέσω συνδρομής. Ο Selipsky δήλωσε ότι οι δύο εταιρείες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για να βοηθήσουν τους πελάτες της AWS να αναπτύξουν τις δικές τους εφαρμογές γενετικής AI. Παράλληλα ανέφερε τη Lonely Planet και τη LexisNexis ως πελάτες που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τις συνδυασμένες δυνατότητες AI της Amazon και της Anthropic. Στο δελτίο Τύπου, που ανακοίνωσε τη συνεργασία, αναφέρθηκε επίσης το hedge fund Bridgewater Associates, η εταιρεία που ίδρυσε ο θρυλικός επενδυτής Ray Dalio, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης να ενισχύσει την παραγωγικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com