Γιατί οι αντίπαλοι του Τραμπ καίνε παπούτσια της New Balance

Γιατί οι αντίπαλοι του Τραμπ καίνε παπούτσια της New Balance

Ο ρόλος της εταιρείας αθλητικών ειδών στις αμερικανικές εκλογές.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, γενικά, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ ήταν μια κακή είδηση. Για κάποιους, μάλιστα, η εξέλιξη αυτή είναι κάτι παραπάνω από κακή – είναι φρικιαστική! Ένα άτομο χωρίς σεβασμό προς τις γυναίκες, τους Μεξικανούς, τους Μουσουλμάνους, τους μετανάστες και τους ομοφυλόφιλους αναδείχθηκε στον πιο ισχυρό άνθρωπο του πλανήτη…

Μια μάρκα υποδημάτων, όμως, αντιμετώπισε θετικά την εκλογή Τραμπ. Όπως επεσήμανε η συντάκτρια της Wall Street Journal, Σάρα Τζερμάνο, η γνωστή εταιρεία New Balance εκφράστηκε υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ:

«Η κυβέρνηση Ομπάμα έκλεισε τα αυτιά της απέναντί μας και, ειλικρινά, με τον Πρόεδρο Τραμπ νοιώθουμε ότι τα πράγματα θα αρχίσουν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση»

Αυτά τα λόγια, ισχυρίζεται η Τζερμάνο, είναι δήλωση του αντιπροέδρου της New Balance.

Φαίνεται ότι η στάση αυτή σχετίζεται με τη Συνεργασία του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership – TPP) – μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και 11 άλλων χωρών, στην οποία αντιτίθενται τόσο ο Τραμπ όσο και η New Balance. Ο λόγος; Η εταιρεία πρόκειται να δημιουργήσει ένα παπούτσι που θα παράγεται στις ΗΠΑ αποκλειστικά με αμερικανικές πρώτες ύλες και εξαρτήματα κατασκευασμένα στις ΗΠΑ – μια διαδικασία που ίσως γίνει δυσχερέστερη εξαιτίας της TPP.

Σε κάθε περίπτωση, η έστω και ελάχιστη έκφραση υποστήριξης προς τον Τραμπ δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο μεταξύ κάποιων πελατών της εταιρείας. Για την ακρίβεια, κάποιοι έχουν αναρτήσει βίντεο όπου πετάνε ζευγάρια αθλητικών παπουτσιών New Balance στον σκουπιδοτενεκέ, ή τους βάζουν φωτιά (!).

Η New Balance αντέδρασε με την εξής δήλωση: «Ως η μόνη μεγάλη εταιρεία που παράγει αθλητικά παπούτσια στις Ηνωμένες Πολιτείες, η New Balance έχει μια μοναδική οπτική ως προς το εμπόριο και την εμπορική πολιτική, εφόσον θέλουμε να παράγουμε περισσότερα παπούτσια στις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι λιγότερα. Η New Balance υποστήριξε δημοσίως τις προεκλογικές θέσεις της Χίλαρι Κλίντον, του Μπέρνι Σάντερς και του Ντόναλντ Τραμπ που εστίασαν στη δημιουργία θέσεων εργασίας στη μεταποίηση στις ΗΠΑ, και συνεχίζουμε να τις υποστηρίζουμε και σήμερα».

Πάντως, αν σκέφτεστε να ξεφορτωθείτε τα παπούτσια σας, φροντίστε να τα δωρίσετε σε κάποια φιλανθρωπική οργάνωση και σίγουρα μην τα κάψετε. Όχι μόνο μυρίζει απαίσια το καμένο παπούτσι, αλλά η καύση του απελευθερώνει και επικίνδυνα αέρια στην ατμόσφαιρα. Μην ξεχνάτε την υπερθέρμανση του πλανήτη!