Γιατί η Apple απογοητεύει τους οπαδούς της με τα νέα MacBook Pro

Γιατί η Apple απογοητεύει τους οπαδούς της με τα νέα MacBook Pro
epa05606193 Tim Cook, CEO of Apple Inc., introduces the new updated Apple Macbook Pro line during an event at the Apple Headquarters in Cupertino, California, USA, 27 October 2016. EPA/TONY AVELAR

Κάποιοι πάλαι ποτέ πιστοί αγοραστές δεν εντυπωσιάστηκαν με το νέο MacBook Pro.

του Ααρών Πρέσμαν

Η εκδήλωση της Apple την περασμένη εβδομάδα για την παρουσίαση των νέων φορητών υπολογιστών και ορισμένων βελτιώσεων στο λογισμικό του Apple TV ήταν απογοητευτική σε πολλαπλά επίπεδα. Τώρα κάποιοι αναρωτιούνται αν η θεμελιώδης στρατηγική της Apple για τις δύο αγορές είναι εσφαλμένη.

Η παρουσίαση των νέων προϊόντων ξεκίνησε με μια νέα εφαρμογή για το λογισμικό της Apple TV που ονομάζεται ‘TV’. Η εφαρμογή υποτίθεται ότι θα διορθώσει μια από τις κυριότερες αδυναμίες του Apple TV που αναγκάζει έναν χρήστη να ψάχνει σε πολλές εφαρμογές, μια κάθε φορά, για να βρει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα να παρακολουθήσει. Με τη νέα εφαρμογή TV, οι χρήστες είναι σε θέση να ψάχνουν για μια εκπομπή σε πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα. Το πρόβλημα ήταν ότι η Netflix και η Amazon Video, οι δύο πιο δημοφιλείς υπηρεσίες συνεχούς ροής βίντεο στο διαδίκτυο, δεν είχαν συμπεριληφθεί.

Στη συνέχεια, η Apple αποφάσισε να ανανεώσει την γερασμένη σειρά των υπολογιστών Mac. Αλλά μόνο το MacBook Pro ανανεώθηκε, ενώ τα επιτραπέζια iMac και Mac Pro παρέμειναν ως είχαν, ενώ τα ανανεωμένα μοντέλα του MacBook Pro βασίζονται σε τσιπ επεξεργαστών της Intel που είναι του περασμένου έτους.

Οι κινήσεις αυτές – ή μάλλον η έλλειψη πρόσθετων κινήσεων – προκάλεσαν κριτική της στρατηγικής της Apple στις δύο αγορές.

Ενώ η εφαρμογή TV μπορεί να είναι χρήσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις, η Apple εξακολουθεί να μην έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει τη δική της συναρπαστική διαδικτυακή υπηρεσία τηλεόρασης, ενώ οι ανταγωνιστές, όπως η Google και η AT&T το έχουν κάνει.

Από την πλευρά των φορητών υπολογιστών, οι αποφάσεις της Apple έχουν εγείρει παρεμφερή ζητήματα.

Η κόκκινη κάρτα δόθηκε στην επιλογή επεξεργαστή από την Apple, η οποία βασίζεται στην τριών ετών πλατφόρμα Skylake της Intel, αντί της νέας πλατφόρμας Kaby Lake. Ο συγγραφέας και προγραμματιστής Όουεν Ουίλιαμς τόνισε ότι οι επεξεργαστές σε παλαιότερους MacBook Pro φορητούς υπολογιστές ξεπερνούν σε επιδόσεις τους επεξεργαστές που έχουν επιλεγεί για τα νεότερα μοντέλα σε ορισμένα σημεία αναφοράς.

Άλλοι επικρίνουν την Apple για το ότι δεν μετέτρεψε τη σειρά ‘Pro’ σε μια σειρά πιο χρήσιμη στους σύγχρονους επαγγελματίες σε τομείς της καλλιτεχνικής δημιουργίας, που παραδοσιακά είναι μια από τις ισχυρότερες αγορές της. Οι νέοι φορητοί υπολογιστές, για παράδειγμα, δεν διαθέτουν τσιπ για ισχυρές γραφικές επιδόσεις που απαιτούνται για εργασία σε προγράμματα εικονικής πραγματικότητας, παρατηρεί ο Πήτερ Κέρν, αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας Creative Digital Media.

Στην εκδήλωση της περασμένης εβδομάδας, η Apple παρέπεμψε στην κυκλοφορία του αρχικού Mac το 1984 και του πρώτου φορητού υπολογιστή Mac το 1991. Αλλά αν οι επικριτές της έχουν δίκιο, η εταιρεία μπορεί να έχει χάσει το χάρισμα που έκανε αυτά τα θρυλικά προϊόντα τόσο μεγάλες επιτυχίες.

Πηγή: fortune.com