Γιατί η Apple μπορεί να πληρώσει πολύ ακριβά έναν εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας

Γιατί η Apple μπορεί να πληρώσει πολύ ακριβά έναν εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας
epaselect epa06370803 Tim Cook, the CEO of Apple, speaks during the Fortune 500 Global Forum in Guangzhou, Guandong Province, China, 06 December 2017. Before being named CEO in August 2011, Tim was Apple's Chief Operating Officer and was responsible for all of the company's worldwide sales and operations. EPA/ALEKSANDAR PLAVEVSKI

Ή, γιατί ο Τιμ Κουκ επέλεξε να πάει τώρα στην Κίνα για να μιλήσει για το διεθνές εμπόριο.

 

Ο Τιμ Κουκ επέστρεψε στην Κίνα.

Ο επικεφαλής της Apple επισκέπτεται τακτικά τη χώρα για να ελέγξει πως όλα πάνε καλά με την γραμμή παραγωγής της τεχνολογικής εταιρείας. Εκτός αυτού, οι επισκέψεις του έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της εταιρείας του να μπει σφήνα στις εγχώριες μάρκες και να κερδίσει μερίδιο αγοράς στην ανερχόμενη κινεζική μεσαία τάξη.

Ο ίδιος είχε πιαστεί πέρσι να συμμετέχει σε συνέδριο που χρηματοδότησε η κινεζική κυβέρνηση και αφορούσε τον έλεγχο του διαδικτύου και τις πολιτικές λογοκρισίας. Αποφάσεις που επηρεάζουν κατά πολύ και τις αμερικανικές εταιρείες. Ο ίδιος είχε πει, μετά, σε ένα συνέδριο του αμερικανικού Fortune ότι θα εξακολουθεί να υπερασπίζεται την άποψη ότι πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται σε επαφές με την Κίνα για να μείνει «μέσα στο παιχνίδι».

Όμως οι πολιτικές φίμωσης του διαδικτύου από το Πεκίνο είναι το λιγότερο που έχει τώρα στο μυαλό του ο Τιμ Κουκ. Αυτή τη βδομάδα βρίσκεται στην Κίνα για ένα ακόμη κυβερνητικό συνέδριο. Χωρίς να αναφέρει το όνομα του Αμερικανού προέδρου, ο επικεφαλής της Apple προειδοποίησε τις χώρες οι οποίες θα στραφούν κατά των ανοιχτών συναλλαγών, της διαφορετικότητας, και των προνομίων που προσφέρει το ελεύθερο εμπόριο.

Η αλήθεια είναι πως είναι πολύ λίγες οι αμερικανικές εταιρείες που έχουν να χάσουν τόσα όσα η Apple εάν ενταθεί η εμπορική διαμάχη του Πεκίνου με την Ουάσινγκτον. Το ζήτημα που ανησυχεί τον Κουκ είναι πως τα iPhone δεν βρίσκονται ακόμη στην κορυφή της λίστας με τα εμπορεύματα-στόχους τα οποία απαρίθμησαν οι κινεζικές αρχές ως απάντηση στις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ. Όμως όλοι πιστεύουν το εξής: τα τεχνολογικά προϊόντα είναι η επόμενη μεγάλη κίνηση του Κινέζου προέδρου. Κι αυτή η οποία μπορεί να καταφέρει ένα πλήγμα άνευ προηγούμενου σε εταιρείες όπως η Apple.