Γιατί η ByteDance «κόβει» 450 θέσεις εργασίας στην Ινδονησία – Ο στρατηγικός ανασχηματισμός του TikTok Shop

Γιατί η ByteDance «κόβει» 450 θέσεις εργασίας στην Ινδονησία – Ο στρατηγικός ανασχηματισμός του TikTok Shop
epa08667463 (FILE) - A close-up shows the video-sharing application TikTok on a smart phone in Berlin, Germany, 07 July 2020 (reissued 14 September 2020). According to statement issued by Microsoft, Chinese company ByteDance refused to sell its USA operations of TikTok to the US tech giant. EPA/HAYOUNG JEON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ByteDance ακολουθεί το παράδειγμα άλλων κινεζικών τεχνολογικών γιγάντων.

Η ByteDance προχωρά σε περικοπές περίπου 450 θέσεων εργασίας στον κλάδο ηλεκτρονικού εμπορίου της στην Ινδονησία, στο πρώτο κύμα απολύσεων μετά τη συνένωση του TikTok Shop με τον τοπικό ανταγωνιστή Tokopedia τον Ιανουάριο. Οι μειώσεις, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 9% του εργατικού δυναμικού της, θα ξεκινήσουν άμεσα, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Ο τελικός αριθμός ενδέχεται να διαφοροποιηθεί ανάλογα με τις εξελίξεις.

Οι περικοπές υποδεικνύουν ότι ο κινεζικός κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναθεωρεί τις λειτουργίες του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ινδονησία, επιδιώκοντας να μειώσει το κόστος μετά τη συμφωνία ύψους 1,5 δισ. δολαρίων με την GoTo Group. Η Ινδονησία αποτελεί μία από τις κύριες αγορές για τις φιλοδοξίες της ByteDance στο ηλεκτρονικό εμπόριο, με έντονο ανταγωνισμό από εταιρείες όπως η Shopee της Sea Ltd. και η Lazada της Alibaba Group.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ByteDance μειώνει το προσωπικό σε όλες τις ομάδες ηλεκτρονικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων της διαφήμισης και των επιχειρήσεων, εν μέρει για την εξάλειψη διπλών λειτουργιών. Μετά τη συνένωση του TikTok Shop και της Tokopedia, η επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου της ByteDance στην Ινδονησία αριθμεί περίπου 5.000 υπαλλήλους.

Η συμφωνία με την GoTo, η οποία επιτρέπει στην τελευταία να είναι παθητικός υποστηρικτής της συγχωνευμένης επιχείρησης, έδωσε στην ByteDance τη δυνατότητα να επανεκκινήσει τις δραστηριότητές της στην Ινδονησία και να συμμορφωθεί με τους νέους κανονισμούς που προστατεύουν τις τοπικές υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου και τις μικρές επιχειρήσεις από τον ανταγωνισμό με μεγαλύτερες, ξένες εταιρείες.

Η ByteDance ακολουθεί το παράδειγμα άλλων κινεζικών τεχνολογικών γιγάντων, όπως η Alibaba και η Tencent Holdings Ltd., στον εξορθολογισμό των επιχειρήσεων για να στηρίξουν τα αποτελέσματά τους κατά τη διάρκεια της οικονομικής επιβράδυνσης, με τις εταιρείες να έχουν περικόψει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας τα τελευταία δύο χρόνια. Το TikTok της ByteDance, το οποίο αντιμετωπίζει νομοθετικές προκλήσεις στις ΗΠΑ, απέλυσε επίσης εκατοντάδες υπαλλήλους στις ομάδες μάρκετινγκ και λειτουργίας παγκοσμίως τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναδιοργάνωσης από τον Κινέζο ιδιοκτήτη του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: