Γιατί η Danske Bank «βλέπει»… Χριστούγεννα για τη 2η μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Γιατί η Danske Bank «βλέπει»… Χριστούγεννα για τη 2η μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ
Frankfurt, Germany - November 15, 2015: New building of European Central Bank ECB, EZB headquarters at Eastend Frankfurt, Germany. Close-up of the logo in front of the building.
Τι τονίζουν αναλυτές με επικεφαλής τον Πιετ Κρίστιανσεν.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, λόγω του επίμονου πληθωρισμού και της ισχυρού μπασίματος της οικονομίας της ευρωζώνης το 2024, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Danske Bank.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προβλέπεται να μειώσουν το κόστος δανεισμού τον Ιούνιο, όπως είναι ευρέως αναμενόμενο, και ξανά τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με αναλυτές με επικεφαλής τον Πιετ Κρίστιανσεν σε σημείωμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να περιμένει προτού ξεκινήσει μια σειρά μειώσεων επιτοκίων, αναφέρουν.

Η ανάπτυξη της ευρωζώνης των 20 χωρών κατά το πρώτο τρίμηνο ξεπέρασε τις προσδοκίες, με τη μεταποίηση να πλησιάζει στο τέλος μιας μακράς ύφεσης και τις υπηρεσίες να συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Με την αγορά εργασίας να παραμένει ισχυρή και τους μισθούς να αυξάνονται περισσότερο από το αναμενόμενο στις αρχές του έτους, υπάρχει ανησυχία ότι ο πληθωρισμός μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επιστρέψει στο 2%, όπως αναφέρει το Bloomberg.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι αξιοσημείωτη», έγραψε ο Κριστιανσεν. Εκτιμά ότι η κίνηση του Ιουνίου «θα διατυπωθεί ως αναδίπλωση της “ασφαλιστικής αύξησης” από τον περασμένο Σεπτέμβριο» και ότι η ΕΚΤ θα επαναλάβει την «προσέγγιση ανά συνεδρίαση και εξαρτώμενη από τα δεδομένα για την πορεία του επιτοκίου πολιτικής».

Η τελευταία αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ το περασμένο φθινόπωρο ήταν αμφιλεγόμενη, με ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να μην την κρίνουν αναγκαία, αν και τελικά συμφώνησαν ότι ο κίνδυνος πρόωρης διακοπής των αυξήσεων ήταν πολύ υψηλός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: