«Γιατί η Eυρωζώνη συντηρεί την χρεοκοπημένη Ελλάδα»

«Γιατί η Eυρωζώνη συντηρεί την χρεοκοπημένη Ελλάδα»
European Central Bank's member of the executive board Jurgen Stark smiles during an economic conference in Athens May 17, 2011. Greece believes that a restructuring of its debt would do more harm than good, Prime Minister George Papandreou said on Tuesday. REUTERS/Yiorgos Karahalis (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS HEADSHOT) - RTR2MJNZ

Άρθρο του πρώην επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ για το ρόλο της Ευρώπης στα ελληνικά προγράμματα.

Τους λόγους για τους οποίους η Ευρώπη συντηρεί μια «χρεοκοπημένη» χώρα όπως είναι η Ελλάδα καταγράφει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιούργκεν Σταρκ, στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο βασικότερος λόγος για τα προγράμματα στήριξης στην Ελλάδα κατά τον ίδιο, είναι η απροθυμία των ευρωπαϊκών χωρών να φέρουν την ευθύνη για τις πιθανές συνέπειες ενός Grexit. «Με ή χωρίς ευρώ: η Ελλάδα είναι ειδικά για τους Ευρωπαίους πιστωτές μία ακριβή υπόθεση» γράφει χαρακτηριστικά αφού στην έσχατη περίπτωση το ΔΝΤ θα μπορούσε να αποσυρθεί και να αφήσει στους Ευρωπαίους την απόλυτη ευθύνη.

Στο ίδιο άρθρο, ο Σταρκ υποστηρίζει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα δε θα σήμαινε το τέλος του ευρώ, ούτε η ενδεχόμενη στροφή της Ελλάδας προς τη Ρωσία θα έπρεπε να αποτελεί λόγο παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη με κάθε κόστος.